14)MEMBAIKI SEL ROSAK + TINGKATKAN ANTIBODI

Apa itu sel?
Sel adalah asas bagi semua makhluk hidup. Tubuh manusia terdiri daripada trilion sel. Mereka menyediakan struktur untuk tubuh, mengambil nutrien dari makanan, mengubah nutrien tersebut menjadi tenaga, dan menjalankan fungsi khusus. Sel juga mengandungi bahan keturunan tubuh dan dapat membuat salinannya sendiri.

Sel mempunyai banyak bahagian, masing-masing mempunyai fungsi yang berbeza. Sebilangan bahagian ini, yang disebut organel, adalah struktur khusus yang melakukan tugas-tugas tertentu di dalam sel. Sel manusia mengandungi bahagian-bahagian utama berikut, disenaraikan mengikut urutan abjad:

Cytoplasma
Di dalam sel, sitoplasma terdiri dari cairan seperti jeli (disebut sitosol) dan struktur lain yang mengelilingi nukleus.

Cytoskeleton
Sitoskeleton adalah rangkaian gentian panjang yang membentuk kerangka struktur sel. Sitoskeleton mempunyai beberapa fungsi kritikal, termasuk menentukan bentuk sel, mengambil bahagian dalam pembelahan sel, dan membiarkan sel bergerak. Ini juga menyediakan sistem seperti trek yang mengarahkan pergerakan organel dan bahan lain di dalam sel.

Retikulum endoplasma (ER)
Organel ini membantu memproses molekul yang dihasilkan oleh sel. Retikulum endoplasma juga mengangkut molekul-molekul ini ke tempat tujuannya sama ada di dalam atau di luar sel.

Radas Golgi
Alat Golgi mengemas molekul yang diproses oleh retikulum endoplasma untuk diangkut keluar dari sel.

Lisosom dan peroksisom
Organel ini adalah pusat kitar semula sel. Mereka mencerna bakteria asing yang menyerang sel, menyingkirkan sel dari bahan toksik, dan mengitar semula komponen sel yang sudah usang.

Mitokondria
Mitokondria adalah organel kompleks yang mengubah tenaga dari makanan menjadi bentuk yang dapat digunakan oleh sel. Mereka mempunyai bahan genetik mereka sendiri, terpisah dari DNA dalam inti, dan dapat membuat salinannya sendiri.

Nukleus
Inti berfungsi sebagai pusat arahan sel, menghantar arahan ke sel untuk tumbuh, matang, membahagi, atau mati. Ia juga menempatkan DNA (asid deoksiribonukleik), bahan keturunan sel. Nukleus dikelilingi oleh membran yang disebut sampul nuklear, yang melindungi DNA dan memisahkan nukleus dari sel yang lain.

Membran plasma
Membran plasma adalah lapisan luar sel. Ia memisahkan sel dari persekitarannya dan membolehkan bahan masuk dan meninggalkan sel.

Ribosom
Ribosom adalah organel yang memproses petunjuk genetik sel untuk membuat protein. Organel ini dapat mengapung bebas di sitoplasma atau dihubungkan ke retikulum endoplasma (lihat di atas).

Apa yang ada dalam sel manusia?
Tubuh manusia terdiri daripada trilion sel. Mereka menyediakan struktur untuk tubuh, mengambil nutrien dari makanan, mengubah nutrien tersebut menjadi tenaga, dan menjalankan fungsi khusus. … Di dalam sel, sitoplasma terdiri dari cairan seperti jeli (disebut sitosol) dan struktur lain yang mengelilingi nukleus.

Bagaimana sel manusia berfungsi?
Setiap sel di dalam badan anda memerlukan oksigen untuk membantunya memetabolisme (membakar) nutrien yang dikeluarkan dari makanan untuk tenaga. … Sel yang melakukan pekerjaan yang sama bergabung bersama untuk membentuk tisu badan, seperti tisu otot, kulit, atau tulang. Kumpulan pelbagai jenis sel membentuk organ di dalam badan anda, seperti jantung, hati, atau paru-paru anda.

Empat Jenis Sel Utama
Sel Epitelium. Sel-sel ini melekat erat antara satu sama lain. …
Sel Saraf. Sel-sel ini khusus untuk komunikasi. …
Sel Otot. Sel-sel ini khusus untuk pengecutan. …
Sel Tisu Penghubung.

Berapa besar sel manusia?
Terdapat beratus-ratus jenis sel manusia, dan ukurannya berukuran sekitar 5um-150um diameter. Pengukuran itu adalah MICRONS (alias mikro-meter), yang berukuran 1/1000 sentimeter

Apa yang menjaga kesihatan sel?
Antioksidan – Melindungi Sel yang Sihat. Badan kita adalah medan perang melawan jangkitan dan penyakit. Fungsi badan yang normal, seperti pernafasan atau aktiviti fizikal, dan tabiat gaya hidup lain (seperti merokok) menghasilkan bahan yang disebut radikal bebas yang menyerang sel yang sihat.

Apakah jenis sel?
Jenis sel. Sel terdiri daripada dua jenis: eukariotik, yang mengandungi inti, dan prokariotik, yang tidak. Prokariota adalah organisma sel tunggal, sementara eukariota boleh menjadi sel tunggal atau multiselular.

Berapa banyak jenis sel manusia yang ada?
200 jenis yang berbeza
Tubuh anda mempunyai pelbagai jenis sel. Walaupun mereka mungkin kelihatan berbeza di bawah mikroskop, kebanyakan sel mempunyai ciri kimia dan struktur yang sama. Pada manusia, terdapat kira-kira 200 jenis sel yang berbeza, dan di dalam sel-sel ini terdapat sekitar 20 jenis struktur atau organel.

Adakah manusia eukariota?
Walaupun terdapat sel-sel prokariotik yang hidup di dalam dan di atas kita, manusia masih merupakan organisma eukariotik. Ini bermaksud bahawa semua sel manusia – termasuk yang terdapat di otak, jantung, otot, dan sebagainya – juga eukariotik.

Sel yang manakah terbesar dalam tubuh manusia?
Sel terbesar adalah sel telur burung unta. Sel terpanjang adalah sel saraf. Sel terbesar dalam tubuh manusia adalah ovum wanita. Sel terkecil dalam tubuh manusia adalah gamet lelaki, iaitu sperma.

Apakah sel terbesar?
Sel terbesar dalam tubuh manusia adalah ovum atau telur wanita. Ovum manusia kira-kira satu milimeter dan hanya dapat dilihat dengan mata kasar. Sel telur atau ovum adalah sel pembiakan wanita dalam organisma oogami.

Sel yang manakah terkecil dalam tubuh manusia?
Sel terkecil dalam tubuh manusia adalah sel sperma. Sel-sel ini berukuran kecil. Kepala sel sperma berukuran sekitar 4 mikrometer, hanya sedikit lebih kecil daripada sel darah merah (RBC). Sel terbesar dalam tubuh manusia adalah sel telur (ovum).

Apa yang menyatukan sel?
Dalam organisma multisel, pengikatan antara CAM membolehkan sel saling melekat satu sama lain dan mewujudkan struktur yang disebut persimpangan sel. … Persimpangan penambat (melekat persimpangan, desmosom dan hemidesmosom), yang mengekalkan sel bersama dan memperkuat hubungan antara sel.

Apakah fungsi utama sel?
Sel menyediakan enam fungsi utama. Mereka memberikan struktur dan sokongan, mempermudah pertumbuhan melalui mitosis, membenarkan pengangkutan pasif dan aktif, menghasilkan tenaga, membuat reaksi metabolik dan membantu pembiakan.

Seperti apa sel?
Sel Seperti Bandar
Dengan cara itu, mereka bekerja seperti dinding sel yang memberikan batas kaku ke sel tumbuhan, dan seperti membran plasma yang hanya membenarkan bahan masuk dengan isyarat kimia yang betul.

Bagaimana sel mati?
Sel boleh mati dengan pelbagai cara – melalui jangkitan, keracunan, terlalu panas atau kekurangan oksigen. Kematian yang tidak terkawal tidak kemas: sel membengkak, dan kandungannya bocor. Ini boleh merosakkan sel-sel di sekitarnya. Tetapi ada cara lain yang lebih rapi – pemusnahan diri atau apoptosis yang diprogramkan.

Sel diperbuat dari apa?
Sel pada dasarnya terbuat dari molekul biologi (protein, lipid, karbohidrat dan asid nukleik). Biomolekul ini semuanya terbuat dari Karbon, hidrogen dan oksigen. Protein dan asid nukleik mempunyai Nitrogen.

Apakah sel pertama?
Sel pertama terdiri daripada molekul organik seperti RNA di dalam membran lipid. Satu sel (atau sekumpulan sel), yang disebut nenek moyang bersama universal terakhir (LUCA), menimbulkan semua kehidupan berikutnya di Bumi. Fotosintesis berkembang 3 bilion tahun yang lalu dan membebaskan oksigen ke atmosfera.

Apakah fungsi badan sel?
Badan sel adalah bahagian sfera dari neuron yang mengandungi nukleus dan menghubungkan ke dendrit, yang membawa maklumat ke dalam neuron, dan akson, yang mengirimkan maklumat ke neuron lain. Tugas badan sel adalah mengawal semua fungsi sel.

Apakah empat fungsi utama yang dilakukan oleh semua sel? Sel-sel bertanggungjawab untuk fotosintesis, pernafasan, perkumuhan dan proses metabolik lain dalam badan.

Bagaimana sel seperti kereta?Membran plasma adalah lapisan luar, jadi anda boleh mengatakan bahawa badan luar fizikal kereta seperti membran plasma. Nukleus. Sama seperti asas kereta menahan kereta bersama, maka sitoplasma menyatukan bahagian.

Apa yang menjadikan sel hidup?
Hidup adalah jumlah keseluruhan proses kimia tersebut. Sel “hidup” apabila proses kimia menghasilkan keempat-empat hasil berikut: Metabolisme. Ini termasuk katabolisme (memecah sebatian untuk bahan mentah dan tenaga) dan anabolisme (menggunakan bahan mentah dan tenaga untuk membuat komponen sel).

Berapa banyak sel mati sehari?
Pada manusia, sebanyak 1011 sel mati pada setiap orang dewasa setiap hari dan digantikan oleh sel lain. (Memang, jisim sel yang kita kehilangan setiap tahun melalui kematian sel normal hampir dengan berat badan kita!)

Adakah semua sel akhirnya mati?
Untuk mengawal pertumbuhan sel baru, sel lama juga perlu mati. Contohnya, jarak antara jari dan jari kaki sebahagiannya disebabkan oleh kematian sel semasa anda dilahirkan – kematian sel yang diprogramkan ini diperlukan untuk mengelakkan anda dari tangan dan kaki dengan jaring. Setelah beberapa lama, semua sel akhirnya berkerut dan mati.

Adakah sel anda mati semasa anda mati?
Tanpa teknik pemeliharaan seperti pembalseman atau mumia, tubuh anda perlahan-lahan mulai merosot ketika jantung anda berhenti berdegup. Ia bermula kecil, turun pada tahap sel. Sel-sel anda mati, kemudian bakteria, haiwan, dan bahkan tubuh itu sendiri mencerna organ dan tisu anda.

Apa yang diperbuat daripada gen?
Gen terdiri daripada DNA. Beberapa gen bertindak sebagai petunjuk untuk membuat molekul yang disebut protein. Walau bagaimanapun, banyak gen tidak memberi kod untuk protein. Pada manusia, gen bervariasi dalam ukuran dari beberapa ratus pangkalan DNA hingga lebih dari 2 juta pangkalan.

Adakah semua sel mempunyai DNA yang sama?
Hampir setiap sel dalam tubuh seseorang mempunyai DNA yang sama. Sebilangan besar DNA terletak di nukleus sel (di mana ia disebut DNA nuklear), tetapi sejumlah kecil DNA juga dapat dijumpai di mitokondria (di mana ia disebut DNA mitokondria atau mtDNA).

Mengapa sel sangat penting?
Sel adalah struktur asas semua organisma hidup. Sel menyediakan struktur untuk tubuh, mengambil nutrien dari makanan dan menjalankan fungsi penting. Sel berkelompok untuk membentuk tisu ?, yang kemudiannya berkelompok untuk membentuk organ ?, seperti jantung dan otak.

Apakah asal sel?
Evolusi sel merujuk kepada asal evolusi dan perkembangan sel evolusi seterusnya. Sel pertama kali muncul sekurang-kurangnya 3.8 bilion tahun yang lalu. Ini kira-kira 750 juta tahun setelah bumi dibentuk.

Bagaimana rupa sel manusia?
Pada skala ini, sel manusia bersaiz sederhana kelihatan sebesar padang bola. Dari perspektif baru anda, inti sel yang agak bulat menarik perhatian anda. Lebarnya sekitar 50 kaki. Menduduki hingga 10 peratus bahagian dalam sel, inti adalah organel atau petak selular yang paling menonjol.

Apakah bahagian dan fungsi neuron?
Sel-sel sistem saraf dipanggil neuron. Mereka mempunyai tiga bahagian yang berbeza, termasuk badan sel, akson, dan dendrit. Bahagian ini membantu mereka menghantar dan menerima isyarat kimia dan elektrik.

Apa yang bertanggungjawab untuk semua tindakan sel?
Unsur-unsur di dalam badan kita, seperti natrium, kalium, kalsium, dan magnesium, mempunyai muatan elektrik tertentu. Hampir semua sel kita dapat menggunakan unsur-unsur bermuatan ini, yang disebut ion, untuk menjana elektrik. Kandungan sel dilindungi dari persekitaran luar oleh membran sel.

Apa yang berlaku sekiranya sel tidak mati?
Kanser berlaku apabila sel yang tidak normal tumbuh dan menyebar dengan sangat cepat. Sel-sel badan normal tumbuh dan membelah dan tahu berhenti tumbuh. Lama kelamaan, mereka juga mati. Tidak seperti sel normal ini, sel barah terus tumbuh dan terbelah di luar kawalan dan tidak mati apabila sepatutnya.

Bolehkah orang mati mendengar anda?
Ingat: pendengaran dianggap sebagai pengertian terakhir dalam proses kematian, jadi jangan sekali-kali menganggap orang itu tidak dapat mendengar anda. Bercakap seolah-olah mereka dapat mendengar anda, walaupun mereka kelihatan tidak sedarkan diri atau gelisah.

Adakah manusia bermula sebagai satu sel?
Setiap embrio memulakan pengembangan sebagai zigot, sel tunggal yang dihasilkan dari peleburan gamet (iaitu persenyawaan sel telur wanita oleh sel sperma lelaki). … Selanjutnya, sel-sel dalam embrio tahap blastula mulai menyusun semula diri mereka menjadi lapisan dalam proses yang disebut gastrulasi.

Apa warna sel manusia?
Adakah sel khusus warna atau boleh warnanya? Secara semula jadi, kebanyakan sel telus dan tanpa warna. Sel haiwan yang mempunyai banyak zat besi, seperti sel darah merah, berwarna merah pekat. Sel yang mengandungi zat melanin selalunya berwarna coklat.

Apakah nukleus sel?
Nukleus adalah organel yang terdapat dalam sel eukariotik. Di dalam membran nuklear tertutup sepenuhnya, ia mengandungi sebahagian besar bahan genetik sel. Bahan ini disusun sebagai molekul DNA, bersama dengan pelbagai protein, untuk membentuk kromosom.

Apa yang berlaku sebelum anda mati?
Kehilangan kesedaran sepenuhnya
Pada akhir hayat, keseimbangan kimia badan menjadi benar-benar terganggu. Orang yang mati kemudian tergelincir. Ini biasanya tepat sampai akhir, mungkin hanya beberapa jam atau hari sebelum kematian. Pernafasan seseorang menjadi tidak teratur dan mungkin menjadi bising.

Apa warna sel darah?
Darah manusia mengandungi hemoglobin, yang merupakan molekul protein kompleks dalam sel darah merah. Hemoglobin mengandungi zat besi. Besi bertindak balas dengan oksigen, memberikan warna merah kepada darah. Walaupun urat kelihatan biru melalui kulit, darah tidak berwarna biru.

Apakah 4 jenis sel darah itu?
Ia mempunyai empat komponen utama: plasma, sel darah merah, sel darah putih, dan platelet.

Adakah sel darah putih masih hidup?
Sel darah putih dibuat di sumsum tulang. Mereka disimpan dalam tisu darah dan limfa anda. Kerana beberapa sel darah putih mempunyai jangka hayat 1 hingga 3 hari yang pendek, sumsum tulang anda selalu membuatnya.

Adakah sel darah merah manusia hidup?
Sel darah merah manusia dihasilkan melalui proses yang bernama eritropoiesis, berkembang dari sel induk yang berkomitmen hingga sel darah merah yang matang dalam masa sekitar 7 hari. Apabila matang, pada individu yang sihat sel-sel ini hidup dalam peredaran darah selama kira-kira 100 hingga 120 hari (dan 80 hingga 90 hari pada bayi jangka penuh).

Adakah darah anda masih hidup?
Adakah anda tahu bahawa darah anda masih hidup? Memang betul. Setiap titisan darah penuh dengan sel darah merah dan putih yang hidup yang memberikan unsur-unsur penting dan membuang sisa berbahaya. … Darah membawa oksigen, nutrien, dan bahan pencegah penyakit dari paru-paru ke pelbagai tisu badan.

Apa yang membunuh sel darah merah?
Apabila badan melawan sel darah merahnya sendiri. Autoimmune Hemolytic Anemia (AIHA) adalah penyakit darah di mana seseorang menghasilkan bahan yang menyebabkan badannya sendiri merosakkan sel darah merah (RBC), mengakibatkan anemia (hemoglobin rendah).

Bagaimana manusia dapat meningkatkan sel darah merah?
Makanan kaya zat besi termasuk:
daging merah, seperti daging lembu.
daging organ, seperti buah pinggang dan hati.
sayuran hijau gelap, berdaun, seperti bayam dan kangkung.
buah kering, seperti prun dan kismis,kekacang.,kuning telur.Alga seperti Spirulina yang mengandungi hampir 100% nutrien yang diperlukan sel.

Berapa banyak darah yang dibuat oleh badan setiap hari?
Itu cukup lama untuk membungkus khatulistiwa Bumi sebanyak empat kali. Dan melalui saluran darah tersebut, jantung mengepam sekitar 7.500 liter darah setiap hari. Itu dianggarkan 215 juta liter sepanjang hidup anda.

Berapa banyak darah di dalam badan manusia?
Rata-rata orang dewasa mempunyai sekitar 1.2 hingga 1.5 gelen (4.5 hingga 5.5 liter) darah yang beredar di dalam badan mereka, kata Dr Daniel Landau, seorang ahli hematologi dan ahli onkologi di Pusat Kanser University of Florida – Orlando Health. Pada usia mereka 5 atau 6 tahun, kanak-kanak mempunyai jumlah darah yang hampir sama dengan orang dewasa.

Adakah darah organ?
Secara teknikal, darah adalah cecair pengangkut yang dipam oleh jantung (atau struktur yang setara) ke seluruh bahagian badan, setelah itu dikembalikan ke jantung untuk mengulangi prosesnya. Darah adalah tisu dan cecair. Ini adalah tisu kerana ia adalah kumpulan sel khusus yang serupa yang berfungsi untuk fungsi tertentu.

Organ apa yang merosakkan sel darah merah?
Dalam kes yang teruk, limpa anda mungkin perlu dikeluarkan. Limpa adalah tempat sel darah merah dihancurkan.

Bolehkah anda hidup tanpa sel darah merah?
Darah. Manusia tidak boleh hidup tanpa darah. Tanpa darah, organ tubuh tidak dapat memperoleh oksigen dan nutrien yang mereka perlukan untuk bertahan hidup, kita tidak dapat menghangatkan atau menyejukkan badan, melawan jangkitan, atau menyingkirkan produk buangan kita sendiri. Tanpa darah yang mencukupi, kita akan lemah dan mati.

Vitamin apa yang membantu badan membuat sel darah merah?
Tubuh anda memerlukan vitamin B12 untuk membuat sel darah merah. Untuk menyediakan vitamin B12 ke sel anda: Anda mesti makan makanan yang mengandung vitamin B12, seperti daging, unggas, kerang, telur, bijirin sarapan pagi yang diperkaya, dan produk tenusu. Badan anda mesti menyerap cukup vitamin B12.

Adakah sel darah putih rendah adalah tanda barah?
Mengapa Ia Berlaku. Seseorang yang menghidap barah dapat mengembangkan jumlah WBC yang rendah dari barah atau dari rawatan untuk barah tersebut. Kanser mungkin di sumsum tulang, menyebabkan lebih sedikit neutrofil dibuat. Kiraan WBC juga dapat turun ketika kanser dirawat dengan ubat kemoterapi, yang memperlambat pengeluaran WBC yang sihat dari sumsum tulang.

Apa yang meningkatkan sel darah putih?
Sebilangan besar orang beralih kepada vitamin C setelah mereka demam. Ini kerana ia membantu membina sistem imun anda. Vitamin C dianggap dapat meningkatkan pengeluaran sel darah putih. Ini adalah kunci untuk memerangi jangkitan.

Apakah jumlah sel darah putih yang normal?
Berapa banyak sel darah putih (WBC) seseorang yang bervariasi, tetapi julat normal biasanya antara 4.000 hingga 11.000 per mikroliter darah. Ujian darah yang menunjukkan jumlah WBC kurang dari 4.000 per mikroliter (beberapa makmal mengatakan kurang dari 4.500) boleh bermakna tubuh anda mungkin tidak dapat melawan jangkitan dengan cara yang sepatutnya.

Bolehkah tekanan menyebabkan jumlah sel putih yang rendah?
Tahap tekanan meningkatkan jumlah sel darah putih
Ini menunjukkan hubungan antara tahap tekanan yang tinggi dan pengeluaran tubuh dari apa yang dikenali sebagai leukosit keradangan, pelbagai sel darah putih. Biasanya, leukosit inflamasi adalah sistem pertahanan tubuh terhadap jangkitan dan penyakit.

Apakah gejala mempunyai sel darah putih yang rendah?
Apabila jumlah sel darah putih anda rendah, anda mungkin TIDAK mempunyai tanda dan gejala yang biasa ketika menghidap jangkitan seperti:
Kemerahan.
Bengkak.
Pembentukan pus (di tempat kecederaan atau sayatan)
Batuk.
Kahak.
Saluran hidung (dari jangkitan sinus atau pernafasan)

Apa yang menyebabkan bilangan sel putih rendah?
Kiraan sel darah putih yang rendah biasanya disebabkan oleh: Jangkitan virus yang mengganggu sementara kerja sumsum tulang. … Gangguan autoimun yang memusnahkan sel darah putih atau sel sumsum tulang. Jangkitan teruk yang menggunakan sel darah putih lebih cepat daripada yang dihasilkan.

Apakah kesan sampingan jumlah sel darah putih yang rendah?
Sekiranya anda mendapat jangkitan kerana anda mempunyai jumlah sel darah putih yang rendah, gejala anda mungkin termasuk:
demam (hubungi doktor anda dengan segera sekiranya demam anda lebih tinggi daripada 101.5 darjah F)
menggigil.
sakit tekak atau batuk.
sesak nafas.
cirit-birit.
hidung tersumbat.
keputihan, gatal-gatal, atau terbakar semasa kencing.

Adakah sel darah putih masih hidup?
Sel darah putih dibuat di sumsum tulang. Mereka disimpan dalam tisu darah dan limfa anda. Kerana beberapa sel darah putih mempunyai jangka hayat 1 hingga 3 hari yang pendek, sumsum tulang anda selalu membuatnya.

Apakah yang dimaksudkan dengan jumlah sel darah putih rendah?
Kiraan sel darah putih yang rendah (leukopenia) adalah penurunan sel yang melawan penyakit (leukosit) dalam darah anda. Leukopenia hampir selalu berkaitan dengan penurunan jenis sel darah putih tertentu (neutrofil). Definisi jumlah sel darah putih yang rendah berbeza dari satu amalan perubatan yang lain.

Bolehkah anda mati kerana sel darah putih rendah?
Komplikasi yang paling serius dalam jumlah sel darah rendah termasuk: Jangkitan. Dengan jumlah sel darah putih yang rendah dan, khususnya, tahap neutrofil rendah (neutropenia), sejenis sel darah putih yang melawan jangkitan, anda berisiko lebih tinggi terkena jangkitan. … Jangkitan boleh menyebabkan kematian dalam kes yang teruk.

Mengapa & Bagaimana ?Formula PrimaHerbs Haritaki Plus Boleh Membantu Proses Pemulihan Sel & Merawat Penyakit / Keabnormalan Yang Berlaku Di tubuh Manusia.

Formula Primaherbs Haritaki Plus dihasilkan dari 2 bahan hebat yang dikenali sebagai T.Chibula (Mother Of Herbs) dan sejenis alga Athospira SP (King Of Food) yang terbukti secara saintifik mengandungi nutrien dan makanan paling lengkap untuk sel.

Kajian yang bermula pada tahun 2000 menggabungkan 2 bahan utama ini berjaya menghasilkan penemuan hebat membantu pemulihan lebih dari 41 penyakit ,meningkatkan tahap kesihatan dan mengekalkan kecergasan manusia pada tahap Optimum secara natural.


BAHAN 1:
Terminalia chebula Retz. (Combretaceae) adalah pokok bersaiz sederhana yang tumbuh di alam liar di seluruh India. T. chebula telah banyak digunakan dalam perubatan Ayurveda, Unani, dan homoeopati. Buah ini telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk ‘home remedy’terhadap pelbagai penyakit manusia sejak ratusan tahun dulu.

Banyak kajian dan journal terutamanya dari perubatan Ayurvedic membuktikan keberkesanan herba ini dalam menangani masalah kesihatan manusia termasuk berbagai penyakit yang disebabkan oleh serangan bakteria,virus dan fungal.Kajian juga membuktikan ia membantu merencat sel abnormal yang berkembang sebagai fibroid,ketumbuhan atau kanser dan berupaya mengawal gula dalam darah dan menyahtoksin racun /toksik dalam badan serta megeluarkan kolesterol dari tubuh manusia.

Herba ini mendapat tumpuan para penyelidik kerana khasiat perubatannya yang mengandungi anti-oxidant,antibacterial,antifungal,anti-neoplastik,anti-viral,antidiabetic,anti inflammatory,cardio protective,immunomodulatory dan banyak lagi.(rujuk formula 1 KLIK SINI)Terdapat lebih 116 artikel/journal antarabangsa hasil penyelidikan berbagai Agensi di dunia.Namun fokus PrimaHerbs adalah kepada bio-efficacy dan phyto-pharmacological serta pemulihan sel.

BAHAN 2:

Athospira SP/ Spirulina (Folium)

Primaherbs mengandungi Spirulina yang merupkan organisma yang ringkas dan bersel tunggal yang mendapat nama daripada perkataan Latin iaitu ‘helix’ atau ‘lingkaran’ kerana ciri fizikalnya seperti satu lingkaran. Nama saintifiknya ialah Arthrospira Platensis dan tergolong dalam kelompok cyanobakteria.

Dipercayai sebagai tumbuhan hidup yang tertua di bumi, sudah wujud selama 3.6 bilion tahun. Alga biru-hijau ini diiktiraf secara global sebagai makanan semula jadi yang terunggul.

1. Kaya dengan Kepelbagaian Nutrisi dalam Nisbah yang Seimbang

Badan manusia memerlukan lebih daripada 60 jenis zat nutrien dari pemakanan harian untuk berfungsi secara optimum. Kekurangan salah satu zat nutrien mungkin akan menghadkan penyerapan zat nutrien penting lain. Dalam jangka panjang, ini akan menyebabkan ceraian rantaian nutrisi dalam badan.

Spirulina Organik kaya dengan 5 nutrisi utama seperti: protein, karbohidrat, asid lemak perlu, vitamin dan mineral serta lain-lain zat nutrien.

Ia juga mempunyai nisbah zat nutrien perlu yang seimbang untuk memaksimumkan penyerapan, menjadikannya salah satu suplemen yang paling seimbang dan lengkap di pasaran kini.

2. Nutrien Berkepekatan Tinggi

Spirulina Organik bukan sahaja mengandungi nutrien yang berbagai-bagai, ia juga mempunyai 6 nutrien komprehensif utama.

3. Alkali sepenuhnya

Keadaan badan yang beralkali mampu meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit dan membantu mengekalkan kesihatan selular. Justeru, kita perlu mengambil lebih banyak makanan seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan susu. Tetapi tahukah anda bahawa Spirulina Organik merupakan salah sejenis makanan yang paling beralkali?

4. Sumber Protein yang Tinggi dan Lengkap

Spirulina Organik mempunyai kandungan protein tertinggi berbanding makanan lain iaitu setinggi 70%. Spirulina Organik juga merupakan sumber protein yang paling senang dicerna, yakni 12 kali lebih banyak protein boleh guna berbanding daging!

Tambahan pula, kandungan proteinnya sangat lengkap dengan 8 jenis asid amino perlu dan berbeza sekali dengan makanan lain berasaskan tumbuhan yang kekurangan satu atau lebih asid amino tertentu. Ianya juga bebas daripada kolesterol, hormon pertumbuhan, antibiotik dan lemak tepu.

5. Tinggi Kandungan Antioksida

Spirulina Organik mempunyai keupayaan antioksida yang berkesan disebabkan tinggi kandungan SOD (Super Oxide Dismutase), sejenis nutrien anti-penuaan yang sangat berkesan.

6. Amat Senang Dicerna dan Diserap

Sebagai sejenis makanan sel tunggal dengan dinding sel yang lembut (membran nipis) yang diperbuat daripada gula kompleks, enzim dan protein, Spirulina Organik amat senang dicerna dan diserap berbanding sayur-sayuran, buah-buahan dan alga serta klorela. Ciri-ciri ini membuatkan Spirulina Organik amat sesuai untuk individu yang mempunyai masalah pencernaan yang tidak baik seperti kanak-kanak dan warga emas.

KESIMPULAN:
Penemuan ini menunjukkan bahawa ekstrak hidro alkohol buah T. chebula menunjukkan keupayaan dalam mengawal,mengurangkan dan membantu memulihkan berbagai punca penyakit atau kerosakan sel. Malah formula Primaherbs Haritaki Plus mengandungi Athospira SP (sejenis alga) yang merupakan super food yang memberi makanan lengkap kepada sel dan mampu memulihkan sel-sel yang rosak dalam tubuh .Gabungan dengan Terminilia Chibula pada aras melebihi 70% menghasilkan keajaiban yang luar biasa dalam membantu mengawal dan merencat serangan keatas sel oleh berbagai antigen luar termasuk bakteria,virus,fungal atau toxin.

Ribuan pengguna / pesakit mengakui keberkesanan formula ini.Mereka berasa lebih sihat,cergas dan tenang dalam menjalani kehidupan seharian.Walaubagaimanapun wanita mengandung dilarang sama sekali menggunakannya.

Herbs medicine (Perubatan Herba) ini melalui proses ujian yang rumit dan terbukti berkesan dan diiktiraf serta diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM).

1)Anda boleh melihat testimoni pengguna dengan klik disini.TESTIMONI

2)Cara penggunaan / pengambilan klik sini: CARA GUNA

3)Khasiat lain berkaitan Formula Primaherbs Haritaki Plus klik sini: FORMULA1 FORMULA2

Puluhan ribu pengguna dari seluruh dunia telah menggunakan Primaherbs Haritaki Plus.Mereka sangat berpuas hati dan ternyata sangat berkesan.Lebih menarik formula ini 100% natural,tiada bahan kimia,tiada steroid,tiada kesan sampingan malah pengguna mendapat nilai tambah yang luar biasa selain merawat masalah / penyakit utama mereka.

Secara keseluruhan Primaherbs Haritaki Plus dengan kandungan bahannya yang luar biasa dan diiktiraf dunia terbukti mampu membekalkan nutrien dan makanan sel yang lengkap.Kondisi ini sangat membantu sel untuk pulih atau terbina secara normal dan sihat seterusnya merencat gejala penyakit yang terhasil akibat gangguan atau kerosakan pada sel yang merupakan asas kepada binaan fizikal/tubuh manusia.T.Chibula yang berperanan sebagai perencat atau bahan aktif semulajadi menjadi pelengkap terbaik formula Primaherbs Haritaki Plus.Manafaat formula ini sangat luar biasa dan merupakan antara pilihan terbaik yang perlu diambil bagi mencegah dan merawat penyakit atau bagi mengekalkan kecergasan dan kesihatan sepanjang usia.

(Rujuk bahagian KHASIAT FORMULA 1 / FORMULA 2)

Primaherbs Ternyata Bukan Sekadar Herba.

Share this: