ii)FORMULA 2

Athospira SP/ Spirulina (Folium)

Apakah itu Spirulina?

Spirulina adalah organisma yang ringkas dan bersel tunggal yang mendapat nama daripada perkataan Latin iaitu ‘helix’ atau ‘lingkaran’ kerana ciri fizikalnya seperti satu lingkaran. Nama saintifiknya ialah Arthrospira Platensis dan tergolong dalam kelompok cyanobakteria.

Dipercayai sebagai tumbuhan hidup yang tertua di bumi, sudah wujud selama 3.6 bilion tahun. Alga biru-hijau ini diiktiraf secara global sebagai makanan semula jadi yang terunggul.

Spirulina merupakan

“Makanan paling ideal untuk manusia sejagat.”
– Persidangan Makanan Dunia Bangsa-bangsa Bersatu
“Makanan masa depan yang paling ideal dan sempurna.”
– Pertubuhan Pendidikan, Sains & Kebudayaan (UNESCO)
“Pelengkap kesihatan terbaik manusia dalam abad ke-21.”
– Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)
“Spirulina: Makanan untuk masa depan.”
– Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA)
“Spirulina sebagai salah satu makanan utama untuk kegunaan jangka panjang bagi misi angkasa lepas.”
– SPIRULINA – Nature’s Superfood oleh Kelly Moorhead, Bob Capelli dan Gerald R. Cysewski, PhD

Mengapakah Spirulina Organik dikenali sebagai “Makanan Unggul”?

1. Kaya dengan Kepelbagaian Nutrisi dalam Nisbah yang Seimbang

Badan manusia memerlukan lebih daripada 60 jenis zat nutrien dari pemakanan harian untuk berfungsi secara optimum. Kekurangan salah satu zat nutrien mungkin akan menghadkan penyerapan zat nutrien penting lain. Dalam jangka panjang, ini akan menyebabkan ceraian rantaian nutrisi dalam badan.

Spirulina Organik kaya dengan 5 nutrisi utama seperti: protein, karbohidrat, asid lemak perlu, vitamin dan mineral serta lain-lain zat nutrien.

Ia juga mempunyai nisbah zat nutrien perlu yang seimbang untuk memaksimumkan penyerapan, menjadikannya salah satu suplemen yang paling seimbang dan lengkap di pasaran kini.

2. Nutrien Berkepekatan Tinggi

Spirulina Organik bukan sahaja mengandungi nutrien yang berbagai-bagai, ia juga mempunyai 6 nutrien komprehensif utama.

3. Alkali sepenuhnya

Keadaan badan yang beralkali mampu meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit dan membantu mengekalkan kesihatan selular. Justeru, kita perlu mengambil lebih banyak makanan seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan susu. Tetapi tahukah anda bahawa Spirulina Organik merupakan salah sejenis makanan yang paling beralkali?

4. Sumber Protein yang Tinggi dan Lengkap

Spirulina Organik mempunyai kandungan protein tertinggi berbanding makanan lain iaitu setinggi 70%. Spirulina Organik juga merupakan sumber protein yang paling senang dicerna, yakni 12 kali lebih banyak protein boleh guna berbanding daging!

Tambahan pula, kandungan proteinnya sangat lengkap dengan 8 jenis asid amino perlu dan berbeza sekali dengan makanan lain berasaskan tumbuhan yang kekurangan satu atau lebih asid amino tertentu. Ianya juga bebas daripada kolesterol, hormon pertumbuhan, antibiotik dan lemak tepu.

5. Tinggi Kandungan Antioksida

Spirulina Organik mempunyai keupayaan antioksida yang berkesan disebabkan tinggi kandungan SOD (Super Oxide Dismutase), sejenis nutrien anti-penuaan yang sangat berkesan.

6. Amat Senang Dicerna dan Diserap

Sebagai sejenis makanan sel tunggal dengan dinding sel yang lembut (membran nipis) yang diperbuat daripada gula kompleks, enzim dan protein, Spirulina Organik amat senang dicerna dan diserap berbanding sayur-sayuran, buah-buahan dan alga serta klorela. Ciri-ciri ini membuatkan Spirulina Organik amat sesuai untuk individu yang mempunyai masalah pencernaan yang tidak baik seperti kanak-kanak dan warga emas.

Spirulina Organik sememangnya makanan semula jadi yang luar biasa, mengandungi lebih daripada 60 jenis zat nutrien dan membekalkan pelbagai manfaat kesihatan.

Spirulina Organik – makanan untuk kehidupan anda!

5 Keunikan Spirulina Yang digunakan untuk formula Primaherbs Haritaki Plus

Keunikan 1 – Disahkan Organik

Penanaman secara organik Spirulina memastikan agar Spirulina yang dimasukkan sebgai antara bhan utama primaherbs tidak dicemari dengan racun perosak dan bahan kimia merbahaya, justeru bebas daripada sisa kimia, baja, racun perosak, antibiotik, bahan pengawet dan bahan tambahan lain. Makanan organik juga telah diiktiraf mengandungi 4 kali ganda lebih tinggi nilai pemakanan berbanding makanan yang dihasilkan melalui kaedah pertanian tradisional.

Keunikan 2 – Analisis, Kajian Saintifik dan Klinikal

Kajian klinikal ke atas Spirulina menunjukkan bahawa ia dapat membantu:

 1. Pengurangan kolesterol LDL sebanyak 78.9%
 2. Memperlahankan proses penuaan sehingga hampir 50% dengan SOD
 3. Kira-kira 16% peningkatan pembaikan mikroflora gastrousus
 4. Mengurangkan masalah hati berlemak sekurang-kurangnya 50%
 5. Meningkatkan kepekatan beta-karotena dalam darah sebanyak 3 kali ganda.

Keunikan 3 – Rekod Berprestij

Spirulina telah memberi manfaat kepada lebih 1 juta pengguna setia dan telah membantu memperbaik kesihatan mereka selama lebih daripada 20 tahun.

SKOP 2

Apakah Itu Spirulina

Spirulina adalah serbuk semulajadi “alga” (cyanbacteria) yang kaya dengan protein dan sumber antioksidan yang berfaedah, B-vitamin dan nutrien lain.. Apabila diproses dengan betul dari kolam dan air yang tidak tercemar, ia adalah sumber nutrien yang paling mudah didapati.
Sebahagian besar spirulina mengandungi protein dan asid amino penting, dan biasanya lebih disyorkan untuk ‘ vegetarian’ disebabkan zat besi semulajadi yang tinggi dalam spirulina sekali gus menjadikannya sesuai digunakan semasa kehamilan, selepas pembedahan, atau apabila sistem imun memerlukan rangsangan.

Apakah Fungsi Spirulina

Spirulina mempunyai beberapa elemen nutrisi yang dapat meningkatkan kesihatan. Antaranya:Ia adalah sumber yang baik untuk:

 • Protein: Spirulina dianggap sebagai sumber lengkap protein yang berkualiti tinggi dan sering dibandingkan dengan telur untuk jumlah protein setiap gram.
 • Vitamin B1: Juga dikenali sebagai Thiamin. Vitamin ini diperlukan untuk penghadaman lemak dan protein. Ia sering diambil untuk meningkatkan tenaga, fungsi otak dan fungsi saraf serta menambahbaikkan kesihatan mata.
 • Zat Besi: Spirulina adalah makanan kegemaran untuk vegetarian dan vegan kerana ia merupakan salah satu sumber tumbuhan terbaik untuk zat besi. Bagi mereka yang mengambil daging, ia mempunyai bentuk besi yang mudah diserap oleh sistem pencernaan.
 • Kalsium: Mempunyai lebih daripada 26 kali kalsium yang terdapat dalam susu.
 • Spirulina Mempunyai lebih daripada 26 kali kalsium yang terdapat dalam bahan tenusu. Spirulina adalah sumber utama nutrien lain termasuklah vitamin B-1 (tiamin), B-2 (riboflavin), B-3 (nikotinamida), B-6 (pyridoxine), B-9 (asid folat), vitamin C, vitamin D, vitamin A dan vitamin E. 
 • Ia juga merupakan sumber kalium, kalsium, kromium, zat besi, magnesium, mangan, fosforus, selenium, sodium dan zink.
 •  Spirulina mengandungi banyak pigmen yang bermanfaat pada badan.

2) Mengandungi Gamma Linolenic Acid (GLA) & Omega-3sSpirulina mengandungi Gamma Linolenic Acid dan Omega-3s. Spirulina mengandungi 65% protein dan asid amino termasuk asid gamma linolenic (GLA) yang berfaedah dari segi sifat anti-radangnya terutamanya apabila diambil dengan suplemen Omega-3 yang lain.
3) Boleh Membantu Seimbangkan Gula dalam DarahKajian menunjukkan bahawa spirulina mungkin dapat membantu dalam mengimbangkan gula dalam darah dan mungkin berfungsi sebagai suplemen tambahan untuk ubat diabetes. Kajian lain menunjukkan bahawa ia bukan sahaja menurunkan gula dalam darah malah dapat menurunkan kadar HbA1c. HbA1c merupakan penanda jangka masa panjang bagi paras gula dalam darah.
4) Antioksidan yang kuatAntioksidan adalah komponen yang melindungi sel tubuh badan daripada kerosakan. Penyelidikan bertahun-tahun telah memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai kepentingan mengambil bahan semula jadi yang mempunyai antioksidan.
5) Boleh Membantu Mereka yang Mempunyai AlergiSesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa Spirulina dapat membantu mereka yang mempunyai alahan dan tindak balas alergi. Hal ini demikian kerana ia mungkin mampu mengurangkan keradangan yang menyebabkan kesesakan hidung dan isu-isu lain. Berdasarkan kajian saintifik, sesetengah pengguna spirulina menyedari bahawa terdapat perbezaan dalam tahap serius simptom allergi mereka seperti kurang kesesakan hidung, gatal-gatal, dan bersin.
6) Membantu Menyingkirkan Logam Berat dalam BadanSpirulina boleh bergabung dengan logam berat di dalam badan dan membantu menyingkirkannya. Ia juga tinggi dengan kandungan klorofil yang membantu menghilangkan toksin dalam darah dan meningkatkan sistem imunisasi. Malah terdapat kajian yang mendapati bahawa kombinasi 500 miligram spirulina dan suplemen zink setiap hari boleh mengurangkan separuh daripada tahap arsenik dalam badan.
7) Ketahanan ototSpirulina boleh meningkatkan kadar pembakaran lemak semasa senaman. Kandungan antioksidannya yang tinggi bermanfaat dalam mengurangkan proses oksidasi sel yang selalunya mengakibatkan keletihan otot.

Apakah Kesan Sampingan Spirulina

Kesan sampingan yang memerlukan perhatian pengguna Spirulina adalah:

 • Mereka yang mempunyai PKU (‘phenylketonuria’) harus berunding dengan doktor sebelum mengambil spirulina kerana ia mengandungi asid amino.
 • Mereka yang mengambil  ubat anti-darah beku perlu berunding dengan doktor sebelum memulakan (atau berhenti) mengambil Spirulina.
 • Sesetengah orang yang mempunyai penyakit autoimun tidak sesuai mengamalkan suplemen ini.
 • Jika anda sedang mengandung, menyusu atau mempunyai sebarang masalah kesihatan, berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu kerana ia tidak digalakkan untuk wanita hamil atau menyusu.

Apakah Cara Untuk Ambil Spirulina

Terdapat dua cara pengambilan spirulina iaitu:*Serbuk Spirulina – Paling mahal tetapi mempunyai rasa yang kurang menyelerakan.*Kapsul Spirulina – Tablet kecil yang dipanggil “EnergyBits.” Sangat mudah untuk diambil dan tiada rasa yang tidak menyelerakan dan Primaherbs Haritaki Plus yang diformulasi bersama Haritaki/Terminilia Chibula didalam kapsul.

10 Health Benefits of Spirulina

If you buy something through a link on this page, we may earn a small commission. How this works.

Spirulina is among the world’s most popular supplements.

It is loaded with various nutrients and antioxidants that may benefit your body and brain.

Here are 10 evidence-based health benefits of spirulina.

Spirulina

1. Spirulina Is Extremely High in Many Nutrients

Spirulina is an organism that grows in both fresh and salt water.

It is a type of cyanobacteria, which is a family of single-celled microbes that are often referred to as blue-green algae.

Just like plants, cyanobacteria can produce energy from sunlight via a process called photosynthesis.

Spirulina was consumed by the ancient Aztecs but became popular again when NASA proposed that it could be grown in space for use by astronauts (1).

A standard daily dose of spirulina is 1–3 grams, but doses of up to 10 grams per day have been used effectively.

This tiny alga is packed with nutrients. A single tablespoon (7 grams) of dried spirulina powder contains (2Trusted Source):

 • Protein: 4 grams
 • Vitamin B1 (thiamine): 11% of the RDA
 • Vitamin B2 (riboflavin): 15% of the RDA
 • Vitamin B3 (niacin): 4% of the RDA
 • Copper: 21% of the RDA
 • Iron: 11% of the RDA
 • It also contains decent amounts of magnesium, potassium and manganese and small amounts of almost every other nutrient that you need.

In addition, the same amount holds only 20 calories and 1.7 grams of digestible carbs.

Gram for gram, spirulina may be the single most nutritious food on the planet.

A tablespoon (7 grams) of spirulina provides a small amount of fat — around 1 gram — including both omega-6 and omega-3 fatty acids in an approximately 1.5–1.0 ratio.

The quality of the protein in spirulina is considered excellent — comparable to eggs. It gives all the essential amino acids that you need.

It is often claimed that spirulina contains vitamin B12, but this is false. It has pseudovitamin B12, which has not been shown to be effective in humans (3Trusted Source, 4Trusted Source).

SUMMARYSpirulina is a type of blue-green algae that grows in both salt and fresh water. It may be one of the most nutrient-dense foods on earth.

2. Powerful Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties

Oxidative damage can harm your DNA and cells.

This damage can drive chronic inflammation, which contributes to cancer and other diseases (5).

Spirulina is a fantastic source of antioxidants, which can protect against oxidative damage.

Its main active component is called phycocyanin. This antioxidant substance also gives spirulina its unique blue-green color.

Phycocyanin can fight free radicals and inhibit production of inflammatory signaling molecules, providing impressive antioxidant and anti-inflammatory effects (6Trusted Source, 7Trusted Source, 8Trusted Source).

SUMMARYPhycocyanin is the main active compound in spirulina. It has powerful antioxidant and anti-inflammatory properties.

https://tpc.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html?n=1

3. Can Lower “Bad” LDL and Triglyceride Levels

Heart disease is the world’s leading cause of death.

Many risk factors are linked to an increased risk of heart disease.

As it turns out, spirulina positively impacts many of these factors. For example, it can lower total cholesterol, “bad” LDL cholesterol and triglycerides, while raising “good” HDL cholesterol.

In a study in 25 people with type 2 diabetes, 2 grams of spirulina per day significantly improved these markers (9Trusted Source).

Another study in people with high cholesterol determined that 1 gram of spirulina per day lowered triglycerides by 16.3% and “bad” LDL by 10.1% (10Trusted Source).

Several other studies have found favorable effects — though with higher doses of 4.5–8 grams per day (11Trusted Source, 12Trusted Source).

SUMMARYStudies indicate that spirulina can lower triglycerides and “bad” LDL cholesterol and may simultaneously raise “good” HDL cholesterol.

4. Protects “Bad” LDL Cholesterol From Oxidation

Fatty structures in your body are susceptible to oxidative damage.

This is known as lipid peroxidation, a key driver of many serious diseases (13Trusted Source14Trusted Source).

For example, one of the key steps in the development of heart disease is the oxidation of “bad” LDL cholesterol (15Trusted Source).

Interestingly, the antioxidants in spirulina appear to be particularly effective at reducing lipid peroxidation in both humans and animals (16Trusted Source17Trusted Source).

In a study in 37 people with type 2 diabetes, 8 grams of spirulina per day significantly reduced markers of oxidative damage. It also increased levels of antioxidant enzymes in the blood (18Trusted Source).

SUMMARYFatty structures in your body can become oxidized, driving the progression of many diseases. The antioxidants in spirulina can help prevent this.

5. May Have Anti-Cancer Properties

Some evidence suggests that spirulina has anti-cancer properties.

Research in animals indicates that it can reduce cancer occurrence and tumor size (19Trusted Source20Trusted Source).

Spirulina’s effects on oral cancer — or cancer of the mouth — have been particularly well studied.

One study examined 87 people from India with precancerous lesions — called oral submucous fibrosis (OSMF) — in the mouth.

Among those who took 1 gram of spirulina per day for one year, 45% saw their lesions disappear — compared to only 7% in the control group (21Trusted Source).

When these people stopped taking spirulina, almost half of them redeveloped lesions in the following year.

In another study of 40 individuals with OSMF lesions, 1 gram of spirulina per day led to greater improvement in OSMF symptoms than the drug Pentoxyfilline (22Trusted Source).

SUMMARYSpirulina may have anti-cancer properties and appears especially effective against a type of precancerous lesion of the mouth called OSMF.

https://tpc.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html?n=1

6. May Reduce Blood Pressure

High blood pressure is a main driver of many serious diseases, including heart attacks, strokes and chronic kidney disease.

While 1 gram of spirulina is ineffective, a dose of 4.5 grams per day has been shown to reduce blood pressure in individuals with normal levels (10Trusted Source11Trusted Source).

This reduction is thought to be driven by an increased production of nitric oxide, a signaling molecule that helps your blood vessels relax and dilate (23Trusted Source).

SUMMARYA higher dose of spirulina may lead to lower blood pressure levels, a major risk factor for many diseases.

7. Improves Symptoms of Allergic Rhinitis

Allergic rhinitis is characterized by inflammation in your nasal passageways.

It is triggered by environmental allergens, such as pollen, animal hair or even wheat dust.

Spirulina is a popular alternative treatment for symptoms of allergic rhinitis, and there is evidence that it can be effective (24Trusted Source).

In one study in 127 people with allergic rhinitis, 2 grams per day dramatically reduced symptoms like nasal discharge, sneezing, nasal congestion and itching (25Trusted Source).

SUMMARYSpirulina supplements are very effective against allergic rhinitis, reducing various symptoms.

8. May Be Effective Against Anemia

There are many different forms of anemia.

The most common one is characterized by a reduction in hemoglobin or red blood cells in your blood.

Anemia is fairly common in older adults, leading to prolonged feelings of weakness and fatigue (26Trusted Source).

In a study in 40 older people with a history of anemia, spirulina supplements increased the hemoglobin content of red blood cells and improved immune function (27Trusted Source).

Keep in mind that this is just one study. More research is needed before any recommendations can be made.

SUMMARYOne study suggests that spirulina can reduce anemia in older adults, though more research is needed.

9. May Improve Muscle Strength and Endurance

Exercise-induced oxidative damage is a major contributor to muscle fatigue.

Certain plant foods have antioxidant properties that can help athletes and physically active individuals minimize this damage.

Spirulina appears beneficial, as some studies pointed to improved muscle strength and endurance.

In two studies, spirulina enhanced endurance, significantly increasing the time it took for people to become fatigued (28Trusted Source29Trusted Source).

SUMMARYSpirulina may provide multiple exercise benefits, including enhanced endurance and increased muscle strength.

10. May Aid Blood Sugar Control

Animal studies link spirulina to significantly lower blood sugar levels.

In some cases, it has outperformed popular diabetes drugs, including Metformin (30Trusted Source31Trusted Source32Trusted Source).

There is also some evidence that spirulina can be effective in humans.

In a two-month study in 25 people with type 2 diabetes, 2 grams of spirulina per day led to an impressive reduction in blood sugar levels (9Trusted Source).

HbA1c, a marker for long-term blood sugar levels, decreased from 9% to 8%, which is substantial. Studies estimate that a 1% reduction in this marker can lower the risk of diabetes-related death by 21% (33Trusted Source).

However, this study was small and short in duration. More studies are necessary.

SUMMARYSome evidence suggests that spirulina may benefit people with type 2 diabetes, significantly reducing fasting blood sugar levels.

The Bottom Line

Spirulina is a type of cyanobacteria — often referred to as blue-green algae — that is incredibly healthy.

It may improve your levels of blood lipids, suppress oxidation, reduce blood pressure and lower blood sugar.

While more research is needed before any strong claims can be made, spirulina may be one of the few superfoods worthy of the title.

If you want to give this supplement a try, it’s widely available in stores and online.

“Spirulina” sounds so much better than “pond scum,” but that’s what the popular supplement really is — a type of blue-green algae that grows naturally in oceans and salty lakes in subtropical climates. The Aztecs harvested Spirulina from Lake Texcoco in central Mexico, and it is still harvested from Lake Chad in west-central Africa and turned into dry cakes.

Spirulina was once classified as a plant because of “its richness in plant pigments as well as its ability of photosynthesis,” according to a study published in the journal Cardiovascular Therapeutics. New understanding of its genetics, physiology and biochemical properties caused scientists to move it to the bacteria kingdom, in the genus Arthrospira at first, and later into the genus Spirulina. There are several species, but three — Spirulina platensis, Spirulina maxima and Spirulina fusiformis — are studied extensively because of their high nutritional as well as potential therapeutic values, according to the study’s authors.

Minuman dan tablet Spirulina, minuman kesihatanSerbuk Spirulina boleh digunakan untuk membuat minuman. Ganggang juga dibuat menjadi tablet, kiri bawah.(Imej: © Madlen | Shutterstock)

Spirulina adalah mikroalga yang telah dimakan selama berabad-abad kerana nilai pemakanan yang tinggi dan manfaat kesihatan yang diharapkan. Hari ini, keperibadian gaya hidup yang popular menyokong Spirulina sebagai rahsia, “makanan super,” yang kuat dan “keajaiban dari laut.”

” Spirulina ” terdengar jauh lebih baik daripada “kolam sampah”, tetapi itulah suplemen yang paling popular – sejenis alga biru-hijau yang tumbuh secara semula jadi di lautan dan tasik masin di iklim subtropika. Orang Aztec menuai Spirulina dari Tasik Texcoco di tengah Mexico, dan ia masih dituai dari Tasik Chad di barat-tengah Afrika dan berubah menjadi kek kering.

Spirulina pernah diklasifikasikan sebagai tumbuhan kerana “kekayaan pigmen tumbuhan dan kemampuan fotosintesisnya,” menurut sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Cardiovascular Therapeutics . Pemahaman baru mengenai sifat genetik, fisiologi dan biokimia menyebabkan para saintis memindahkannya ke kerajaan Bakteria dan filum Cyanobacteria. Pada mulanya ia diklasifikasikan dalam genus Arthrospira , tetapi kemudian ia dimasukkan ke dalam genus Spirulina . Terdapat beberapa spesies, tetapi tiga – Spirulina platensis , Spirulina maxima dan Spirulina fusiformis – dikaji secara meluas kerana nilai pemakanan dan potensi terapi yang tinggi, menurut penulis kajian.

Spirulina tumbuh dalam lingkaran mikroskopik, yang cenderung melekat, menjadikannya senang untuk menuai. Ia memiliki warna biru-hijau yang kuat, tetapi rasanya yang agak ringan. Selain makanan tambahan, Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) membenarkan pengeluar menggunakan Spirulina sebagai bahan tambahan warna pada gusi , gula-gula dan makanan bungkusan lain.RECOMMENDED VIDEOS FOR YOU…

Tuntutan kesihatan mengenai Spirulina

Banyak orang mempromosikan Spirulina sebagai rawatan untuk berbagai masalah metabolisme dan kesihatan jantung, termasuk penurunan berat badan, diabetes dan kolesterol tinggi, menurut National Institutes of Health (NIH). Orang juga boleh mengesyorkan Spirulina sebagai bantuan untuk pelbagai gangguan mental dan emosi, termasuk kegelisahan, tekanan, kemurungan dan gangguan perhatian-hiperaktif (ADHD).

Spirulina dikatakan dapat membantu pelbagai masalah kesihatan eklektik, termasuk gejala pramenstruasi dan sklerosis lateral amyotrophic (penyakit Lou Gehrig), menurut NIH. Gabungan zink dan Spirulina dapat membantu tubuh membersihkan arsenik pada orang yang air minumannya mempunyai kadar yang sangat tinggi, menurut NIH.

Adakah Spirulina berfungsi?

NIH mengatakan tidak ada bukti saintifik yang cukup untuk menentukan sama ada Spirulina berkesan dalam merawat sebarang keadaan kesihatan. Walau bagaimanapun, Spirulina kaya dengan nutrien, beberapa di antaranya tidak terdapat dalam rata-rata vitamin harian. Menurut FDA, Spirulina mengandung sejumlah besar kalsium , niasin, kalium, magnesium, vitamin B dan zat besi. Ia juga mempunyai asid amino penting (sebatian yang merupakan blok protein). Sebenarnya, protein merangkumi sekitar 60 hingga 70 peratus berat kering Spirulina .

Walaupun begitu, seseorang harus mengambil suplemen Spirulina sepanjang hari untuk mendekati jumlah nutrien harian yang disyorkan di dalamnya, kata Heather Mangieri, jurucakap Akademi Pemakanan dan Dietetik dan pemilik Pemeriksaan Pemakanan di Pittsburgh, Pa. bukan itu satu-satunya masalah dengan makanan tambahan.

“Ada banyak makanan yang, ya, mereka memiliki banyak nutrien di dalamnya, tetapi kita tidak semestinya mengetahui ketersediaan hayati sehingga kita tidak tahu berapa banyak nutrien yang sebenarnya anda dapatkan,” kata Mangieri.

Ketersediaan bio menerangkan berapa banyak nutrien yang anda telan sebenarnya digunakan oleh badan. Dalam beberapa kes, makan dua makanan yang berbeza sekaligus akan membantu tubuh menyerap nutrien lebih baik daripada jika orang itu makan makanan secara berasingan. Sebagai contoh, kata Mangieri, leucine yang terdapat dalam tomato lebih baik diserap oleh badan jika anda makan minyak dengan tomato. Para saintis masih mengkaji bio ketersediaan nutrien dalam makanan individu, serta bagaimana nutrien berfungsi untuk membantu mencegah penyakit.

“Sebagai ahli diet berdaftar, saya sangat mengesyorkan agar orang mendapatkan nutrien mereka dari makanan dalam makanan yang sihat kerana nutrien berfungsi secara sinergis, dan itu meningkatkan ketersediaan bio,” kata Mangieri.

Spirulina untuk menghentikan kekurangan zat makanan

Memandangkan profil pemakanannya yang tinggi, para saintis yang memeriksa kekurangan zat makanan telah menunjukkan minat terhadap Spirulina . Beberapa kajian telah melihat kesan suplemennya di kalangan populasi yang kekurangan zat makanan, termasuk wanita hamil anemia dan kanak-kanak di negara-negara membangun dengan kadar kemiskinan yang tinggi, menurut tinjauan 2017 yang diterbitkan dalam Journal of International Medical Research .

Satu kajian seperti itu, yang diterbitkan dalam Nutrisi Ibu dan Anak pada tahun 2016, melibatkan 87 kanak-kanak yang kekurangan zat makanan dan anemia di bawah usia 5 tahun dari Gaza. Penyelidik memberi separuh makanan tambahan vitamin dan mineral kepada kanak-kanak dan separuh suplemen Spirulina selama tiga bulan. Kanak-kanak yang menerima Spirulina mengalami peningkatan yang ketara dalam peningkatan berat badan dan tinggi badan, kadar feritin dan zat besi dan jumlah hemoglobin berbanding kanak-kanak yang mendapat makanan tambahan vitamin dan mineral biasa. Penulis mencatat ukuran kecil kajian dan memerlukan lebih banyak penyelidikan.

Satu kajian sepanjang tahun 2015 yang diterbitkan oleh Nutrition Journal yang meninjau kesan suplemen Spirulina di antara hampir 200 orang HIV-kekurangan zat makanan di Kamerun turut melihat hasil yang sama. Peserta, yang terutama wanita, diberi rawatan standard, makanan seimbang dan suplemen Spirulina , atau penjagaan standard dan diet seimbang tanpa makanan tambahan. Pada peserta yang menerima Spirulina, sel-sel sistem kekebalan tubuh yang sangat dikurangkan oleh HIV meningkat, begitu juga dengan kadar hemoglobin.

Pada tahun 2016, pemerintah negara Karnataka di India, bersama-sama dengan JSW Energy, melancarkan program di seluruh negara yang menyediakan anak-anak yang kekurangan zat makanan dengan suplemen Spirulina , menurut Jaringan Tanggungjawab Korporat dan Kelestarian India . Laman web JSW melaporkan penurunan 46 peratus kes kekurangan zat makanan di kalangan anak-anak kecil, wanita hamil, dan ibu menyusui, dan kajian saintifik sedang dijalankan untuk lebih memahami kesan program ini.

Spirulina sebagai antioksidan

Antioksidan adalah sebatian yang membantu memerangi kerosakan sel dan DNA yang membawa kepada barah, penyakit jantung dan penyakit kronik yang lain. Tubuh membuat beberapa antioksidan, dan yang lain terdapat dalam makanan. Walaupun terdapat anggapan manfaat mengambil antioksidan tambahan, penyelidikan yang luas tidak menunjukkan bahawa pengambilan suplemen antioksidan menurunkan risiko barah, menurut Institut Kanser Nasional . Mengambil suplemen antioksidan kemungkinan tidak akan membantu penyakit lain seperti diabetes, menurut abstrak 2011 yang diterbitkan dalam jurnal Current Diabetes Reviews .

Walaupun suplemen antioksidan gagal membendung penyakit dalam kajian, mungkin “kekurangan manfaat dalam kajian klinikal dapat dijelaskan oleh perbezaan kesan antioksidan yang diuji ketika mereka dikonsumsi sebagai bahan kimia yang dimurnikan berbanding ketika mereka dikonsumsi. dalam makanan, yang mengandungi campuran antioksidan, vitamin dan mineral yang kompleks, “menurut Institut Kanser Nasional.

Oleh kerana Spirulina dianggap sebagai makanan, tetap menjadi pertanyaan terbuka apakah Spirulina kering dalam makanan tambahan mempunyai manfaat kesihatan antioksidan.

Satu kajian awal mengenai kesan antioksidan Spirulina menguji suplemen pada 87 orang di Kerala, India, yang selalu mengunyah tembakau paan. Paan disediakan dari daun sirih dan pelbagai rempah, dan biasanya dikunyah selepas makan dan upacara seperti majlis perkahwinan dan jamuan. Pengunyah tembakau Paan berisiko tinggi terkena kanser mulut yang disebut leukoplakia oral. Sepanjang satu tahun, 45 peratus pengguna tembakau yang mengambil suplemen Spirulina setiap hari mengalami kemunduran lengkap. Hanya 7 peratus orang dalam kumpulan plasebo melihat regresi tumor sepenuhnya dalam tempoh yang sama, menurut abstrak 1995 yang diterbitkan dalam jurnal Nutrition and Cancer .

Antioksidan dapat membantu atlet pulih dari tekanan oksidatif yang disebabkan oleh senaman yang menyumbang kepada keletihan otot – dan Spirulina kebetulan mengandungi beberapa sebatian yang terbukti mempunyai sifat antioksidan, termasuk sebatian fenolik, phycocyanins, tocopherols dan beta-karoten, menurut kajian 2010 yang diterbitkan dalam Medicine & Sains dalam Sukan & Latihan . Penyelidik dalam kajian itu menyiasat kemungkinan manfaat latihan Spirulina di antara sembilan pelari rekreasi lelaki selama empat minggu. Mereka mendapati pelari menunjukkan peningkatan prestasi senaman dan tahap antioksidan yang lebih tinggi setelah mengambil Spirulina daripada yang mereka lakukan ketika tidak mengambil makanan tambahan atau mengambil plasebo. Walaupun penemuan awal ini menjanjikan, mereka terlalu kecil untuk membuat kesimpulan mengenai kesan Spirulina terhadap keletihan senaman, menurut penulis kajian itu.

Beberapa kajian penyelidikan yang melihat kesan Spirulina terhadap kolesterol dan trigliserida (atau kesan hipolipidemik) mendapati Spirulina bermanfaat. Walau bagaimanapun, kebanyakan percubaan manusia yang menyelidiki kesan ini terhad kepada kajian kurang dari 100 orang, dan banyak yang tidak mempunyai kumpulan kawalan orang yang mengambil plasebo.

Satu kajian tahun 2008 menguji kesan penurunan lipid Spirulina pada 78 orang dewasa, berumur 60 dan 87 tahun. Para sukarelawan mengambil 8 gram suplemen Spirulina , atau plasebo, sehari selama 16 minggu. Pada akhir kajian, terdapat penurunan kolesterol yang signifikan di antara mereka yang dirawat, menurut abstrak yang diterbitkan dalam Annals of Nutrition and Metabolism .

Satu lagi kajian terhadap 52 orang dewasa, berumur 37 hingga 61 tahun, mengkaji kesan Spirulina pada orang yang baru-baru ini didapati mempunyai kolesterol tinggi. Peserta kajian mengambil 1 gram suplemen Spirulina sehari selama 12 minggu, dan memberikan sampel darah puasa pada awal dan akhir kajian. Menjelang akhir percubaan, kadar trigliserida rata-rata, kolesterol total dan kolesterol LDL (lipoprotein berkepadatan rendah) yang berpotensi berbahaya berkurang. Namun, bacaan tekanan darah, berat badan dan indeks jisim badan tidak berubah, menurut makalah Julai 2013 yang diterbitkan dalam Jurnal Sains Makanan dan Pertanian .

Doktor kini menyedari bahawa penyakit jantung bukan hanya gangguan kolesterol tinggi dan trigliserida, tetapi juga penyakit keradangan kronik, menurut tinjauan Julai 2010 mengenai kesan hipolipidemik Spirulina yang diterbitkan dalam jurnal Cardiovascular Therapeutics. Spirulina kemudian dapat membantu mengurus dan mencegah penyakit jantung melalui sifat antioksidan, namun lebih banyak kajian diperlukan.

Kajian berterusan mengenai Spirulina

Kajian perubatan sedang dijalankan untuk menentukan kesan Spirulina terhadap jangkitan virus, pembengkakan, penyembuhan luka dan sistem kekebalan tubuh secara umum, menurut NIH. Kajian awal tidak menunjukkan Spirulina berkesan dalam merawat blepharospasm, kelembapan kelopak mata yang kronik.

Tidak ada bukti yang cukup untuk menentukan apakah suplemen Spirulina dapat membantu pencernaan atau penurunan berat badan, dan tidak ada bukti yang cukup untuk menentukan sama ada Spirulina merawat masalah ingatan, kegelisahan atau kemurungan, menurut NIH. Kajian belum membuktikan bahawa Spirulina mempunyai pengaruh terhadap tahap tenaga dan keletihan kronik. Penyelidikan tidak menunjukkan sama ada Spirulina mempunyai kesan yang bermakna terhadap gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD) atau sindrom pramenstruasi (PMS), menurut NIH.

Adakah suplemen Spirulina selamat?

Doktor menganggap Spirulina selamat secara amnya, terutama memandangkan sejarahnya yang panjang sebagai makanan. Tetapi Spirulina mungkin terkontaminasi dengan logam toksik, bakteria berbahaya dan mikrokistin – toksin yang dihasilkan dari beberapa alga – jika ia tumbuh dalam keadaan tidak selamat. Spirulina yang tercemar boleh menyebabkan kerosakan hati, mual, muntah, dahaga, kelemahan, degupan jantung yang cepat, kejutan dan juga kematian. Spirulina yang tercemar mungkin sangat berbahaya bagi kanak-kanak. NIH mengesyorkan meneliti sumber Spirulina dalam makanan tambahan untuk memastikan mereka tumbuh dalam keadaan selamat dan diuji untuk racun.

Orang dengan keadaan autoimun tertentu harus menghindari suplemen Spirulina , menurut NIH. Oleh kerana Spirulina meningkatkan sistem ketahanan badan, suplemen Spirulina dapat memperburuk gejala multiple sclerosis (MS), lupus (lupus erythematosus sistemik, SLE), rheumatoid arthritis dan keadaan lain yang berkaitan dengan sistem imun yang terlalu aktif. Atas sebab yang sama, Spirulina dapat melemahkan kesan imunosupresan, yang sering diresepkan untuk merawat keadaan autoimun dan mencegah tubuh menolak pemindahan organ. Spirulina juga boleh mengganggu ubat-ubatan yang melambatkan pembekuan darah, termasuk pengencer darah seperti warfarin dan juga ubat penahan sakit anti-radang nonsteroid (NSAIDS). Menggabungkan Spirulina dengan suplemen herba yang memperlambat pembekuan darah dapat meningkatkan risiko pendarahan seseorang. Ramuan seperti itu merangkumi cengkeh, danshen, bawang putih, halia, ginkgo, ginseng dan kunyit, menurut NIH.

Wanita yang hamil atau menyusui harus mengelakkan Spirulina kerana terdapat kekurangan kajian keselamatan dalam kumpulan ini. Orang yang mempunyai fenilketonuria keadaan genetik juga harus menghindari Spirulina , kerana boleh memperburuk keadaan mereka, menurut NIH. Oleh kerana tidak ada kajian yang mencukupi untuk menentukan julat Spirulina dengan dos yang selamat, lebih baik anda berjumpa doktor dan ikuti arahan pada semua suplemen untuk mengelakkan dos yang tidak selamat.

Pelaporan tambahan oleh Jessie Szalay, penyumbang Sains Langsung.

Sumber tambahan

bureau-a-spirulina-fountain-garden-folly