Categories
Blog

KEHEBATAN AYAT AL-KURSI

Ayat 255 dari Surah Al-Baqarah yang lebih dikenali sebagai ‘Ayat Al-Kursi’ ini juga digelar ‘Penghulu Segala Ayat Al-Quran’.
Ayat ini diturunkan selepas hijrah Nabi Muhammad SAW, dengan diiringi oleh beribu-ribu malaikat karena kebesaran dan kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga telah menjadi gempar kerana adanya satu alamat yang menjadi perintang dalam perjuangan mereka. Maka Rasulullah SAW dengan segera memerintahkan Zaid bin Tsabit (penulis Al-Quran) agar menulis serta menyebarkannya.
Ayat ini disebut ‘Ayat Kursi’ kerana di dalamnya terdapat perkataan ‘KURSI’, bermaksud ‘Tempat Duduk Yang Megah Lagi Yang Mempunyai Martabat’. Iaitu syiar atas kebesaran Tuhan yang meliputi 7 lapis langit dan 7 lapis bumi.
Hikmat Ayat Al-Kursi (Kekuasaan Allah)
Ayat Kursi adalah seutama-utama ayat dalam Al-Quran. Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam menyuruh kita mengamalkan membaca surah Kursi. Fadhilat dan kehebatan ayat ini telah diterangkan dalam 99 hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari, Muslim dan lain-lain. Antaranya adalah:

 1. Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana Dia memelihara Nabi Muhammad SAW.
 2. Sesiapa berwudhuk lalu membaca ayat Al-Kursi sekali, nescaya Allah akan meninggikan darjatnya setinggi 40 darjat dan Allah akan mendatangkan para malaikat menurut bilangan hurufnya, seraya berdoa untuk sipembaca sehinggalah ke hari Qiamat.
 3. Sesiapa membaca Al-Qursi sebelum keluar rumah, maka Allah mengutuskan 70 000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan untuknya.
 4. Sesiapa sentiasa membaca ayat Al-Kursi, nescaya Allah akan kurniakan kepada ahli rumahnya kebaikkan yang tidak terhitung banyaknya.
 5. Membacanya dapat menghilangkan rasa marah, dijauhi bala bencana dan gangguan syaitan.
 6. Sesiapa membacanya ketika dalam kesempitan nescaya Allah azza wa jalla akan memberikan pertolongan kepadanya dan jika seseorang itu miskin akan menjadi kaya.
 7. Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran didepan matanya.
 8. “Sesiapa dikalangan umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan solat sunat dua rakaat, Allah memelihara daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.”
 9. Sesiapa membacanya nescaya Allah mengutuskan malaikat untuk menulis kebaikannya dan menghapuskan keburukannya dari detik itu sampai esok hari,
 10. Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, InsyaAllah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.

   11.   Sesiapa membaca ayat Al-Kursi sebanyak 170 kali:

 • Di tengah malam atau  dikuti solat Hajat, Insya Allah berhasil hajatnya.
 • Memperolehi hidayah dan petunjuk dari Allah Subhanahu wa Ta’ala.
 • Meningkatkan kecerdikan dan terang hati.
 • Terlepas dari masalah dan kesukaran serta dimudahkan rezeki dan cita-cita.

12. Sesiapa membaca ayat Al-Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas solat fardhu, ia akan;

 • Berada dalam lindungan Allah hingga solat yang lain dan terpelihara daripada tipudaya dan ganguan syaitan.
 • Allah menganugerahkannya hati-hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala para nabi juga dilimpahkan padanya rahmat.
 • Allah akan mengambil rohnya seperti orang yang berperang bersama para nabi sehingga mati syahid.
 • Terpelihara dari kekerasan malaikat maut dan dibangkitkan bersama para Mujahid yang berjihad beserta para Anbiya.
 • Allah Azza Wa Jalla tidak menegah akan dia daripada masuk syurga.
 • Dikurniakan pahala seumpama pahala orang yang muttaqin dan pahala balasan amal orang-orang siddiqin iaitu syurga.

.13.  Sesiapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya;

 • Allah SWT. mewakilkan dua Malaikat memeliharanya dan menjaga selama tidurnya hingga subuh.
 • Allah akan membuka pintu rahmat baginya hingga ke Subuh, dan mengurniakan kota nur menurut bilangan rambut dibadannya.
 • Terselamat dari kecurian, kebakaran dan kekaraman.
 • Allah mengurniakan keselamatan kepadanya dan jiran- jirannya.
 • Jika sipembacanya meninggal dunia pada malam itu, ia dikira mati syahid.

.14.  Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan;

 • Mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.
 • Terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.
 • Allah akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.
KELEBIHAN MEMBACA AYAT AL-KURSI SELEPAS SOLAT FARDHU

MAKSUDNYA Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhluknya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada dibumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) disisiNya melainkan dengan izinNya, Yang mengetahui apa yang ada dihadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya) Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (KekuasaanNya)

Amalkanlah bacaan ayat Al-Kursi setiap selepas solat Fardhu, kerana kelebihannya di sebut oleh
Baginda nabi salla allahu ‘alaihi wasallam

 مَنْ قَرَأَ آيَةَ الْكُرْسِيِّ فِي دُبُرِ كُلِّ صَلَاةٍ مَكْتُوبَةٍ لَمْ يَمْنَعْهُ مِنْ دُخُولِ الْجَنَّةِ إِلَّا أَنْ يَمُوتَ

Ertinya :  “Sesiapa yang membaca ayat Kursi setiap kali selepas solat fardhu, maka tiada siapa yang dapat menghalangnya daripada memasuki syurga (telah cukup syarat untuk ke syurga) melainkan (mestilah) dia mati (terlebih dahulu).” (Riwayat al-Nasaie – sanad jayyid – Hadis Hasan)

Namun jangan tersilap memahami hadis ini bahawa tiada tanggungjawab, kewajiban dan larangan yang perlu dibuat dan dijauhi pula. Amalan ini mengukuhkan tawaran syurga bagi ahli ilmu, ibadah dan taqwa.

Categories
Blog

10 SURAH AL QURAN YANG MUJARAB

1) BISMILLAH (Dengan Nama Allah) Barangsiapa membaca sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, nescaya terpelihara dari godaan dan gangguan syaitan, dari bencana manusia dan jin, daripada kecurian dan kebakaran, dan daripada kematian terkejut. Dan barang siapa membaca sebanyak 50 kali diahadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada pembaca.

(2) SURAH AL-FATIHAH (Pembukaan) Barangsiapa membacanya sebanyak 41 kali diantara sembahyang sunatnya, nescaya permintaannya di perkenankan, jika sakit lekas sembuh dan nescaya dikasihi oleh makhluk dan ditakuti oleh musuh. Barang siapa membaca 20 kali sesudah tiap-tiap sembahyang fardhu, nescaya rezkinya dilapangkan oleh Tuhan dan bertambah baik keadaannya, serta bercahaya rohaninya.

(3) AYAT AL-KURSI (Kekuasaan Allah) Barangsiapa membacanya sekali selepas setiap sembahyang fardhu, nescaya terpelihara dari tipudaya dan ganguan syaitan. Dengan membacanya, seorang yang miskin akan menjadi kaya, dan jika dibaca ketika hendak tidur nescaya akan terselamat dari kecurian, kebakaran dan kekaraman. Barangsiapa sentiasa membaca ayat Al-Kursi, nescaya Allah akan kurniakan kepada ahli rumahnya kebaikkan yang tidak terhitung banyaknya. Barangsiapa berwudhuk lalu membaca sekali, nescaya Allah Akan meninggikan darjatnya setinggi 40 darjat dan Allah akan mendatangkan para malaikat menurut bilangan hurufnya, seraya berdoa untuk sipembaca sehinggalah ke hari Qiamat. Dan tersebut dalam hadith yang lain : Barangsiapa membacanya ketika hendak tidur, nescaya Allah akan membuka pintu rahmat baginya hingga kesubuh, dan mengurniakan kota nur menurut bilangan rambut dibadannya. Jika sipembacanya meninggal dunia pada malam itu, ia dikira mati syahid. Hadith yang lain mengatakan: Barangsiapa membacanya selepas setiap sembahyang fardhu, nescaya akan terpelihara dari kekerasan malakul-maut, dan Allah sendiri yang mencabut rohnya, dan dia akan dibangkitkan bersama para Mujahid yang berjihad beserta para Anbiya hingga ia gugur mati Syahid. Imam Jaafar Shadiq r. a. mengatakan: Barangsiapa membaca sekali, nescaya Allah akan menghindar darinya 1,000 kesukaran duniawi, yang terkecil sekali ialah kemiskinan dan kepapaan, dan 1,000 kesukaran ukhrawi, yang terkecil sekali ialah azab neraka.

(4) SURAH AL-BAQARAH (Sapi Betina) Barangsiapa membaca dua ayat terakhir dari surah ini (Amanarrasulu) sebelum tidur, ia akan terselamat dari segala bala bencana dan mara bahaya.

(5) SURAH ALI-IMRAN (Keluarga Imran) Barangsiapa membaca tiga ayat yang pertama dari surah ini, Nescaya ia akan mencapai kesihatan dari segala penyakit dan terselamat dari gangguan jin.

(6) SURAH AN-NISSA’ (Perempuan) Barangsiapa yang membaca ayat yang ke 75 dari surah ini, nescaya ia akan terselamat dari kejahatan para penjahat.

(7) SURAH AL-MAIDAH (Hidangan) Barang siapa membaca ayat yang ke 7 dari surah ini, sebanyak yang mungkin selama 3 hari berturut -turut, insya Allah akan terselamat dari was-was semasa wudhu dan sembahyang. Barang siapa membaca ayat
89 hingga ayat 101dari surah ini, keatas air lalu diberi minum kepada orang yang bercakap dusta, nescaya ia tidak akan bercakap dusta lagi.

(8) SURAH AL-AN’AM (Binatang Ternak) Barang siapa membacanya sebanyak 7 kali, nescaya akan terhindar dari segala bala bencana. Jika ayat 63 dan 64 dari surah ini, dibaca oleh penumpang kapal, ia akan terselamat dari karam dan tenggelam.

(9) SURAH AL-A’RAAF (Benteng Tinggi) Barang kali membaca ayat 23 dari surah ini, selepas tiap-tiap sembahyang fardhu, lalu beristighfar kepada Allah, nescaya akan terampun segala dosanya. Barang siapa membaca ayat 47 dari surah ini, ia akan terpelihara dari kekacauan para penzalim serta ia akan mendapat rahmat Allah.

(10) SURAH AL- ANFAL (Rampasan) Barang siapa membaca ayat 62 dan 63 dari surah ini, nescaya dia akan di cintai dan dihormati oleh sekalian manusia.

(11) SURAH AL-BARAAH (AT-TAUBAH) (Pemutus perhubungan) Barangsiapa membacanya, nescaya akan terselamat dari kemunafiqan dan akan mencapai hakikat iman. Barang siapa membaca ayat 111 dari surah ini, dikedai atau ditempat-tempat perniagaan, nescaya akan maju perniagaannya itu.

(12) SURAH YUNUS (Yunus) Barangsiapa membaca ayat 31dari surah ini, ke atas Perempuan yang hamil, nescaya ia melahirkan anak dalam kandungannya itu dengan selamat. Barangsiapa membaca ayat 64 dari surah ini, nescaya ia akan terhindar dari mimpi-mimpi yang buruk dan mengigau.

(13) SURAH AL-HUD (Hud) Barang siapa membaca, nescaya ia akan mendapat kekuatan dan Kehebatan serta ketenangan dan ketenteraman jiwa. Barang siapa membaca ayat 56 dari surah ini, pada setiap masa, nescaya ia akan terselamat dari gangguan manusia yang jahat dan binatang yang liar. Barang siapa membaca ayat112 dari surah ini, sebanyak 11 Kali selepas tiap-tiap sembahyang, nescaya akan mencapai ketetapan hati.

(14) SURAH YUSUF (Yusuf) Barang siapa membacanya, akan di murahkan rezekinya dan diberikan kemuliaan kepadanya. Barang siapa membaca ayat 64 dari surah ini, ia akan terhindar dari kepahitan dan kesukaran hidup. Barang siapa membac ayat 68 dari surah ini, nescaya Allah akan mengurniakan kesalehan kepada anak-anaknya.

(15) SURAH AR-RA’D (Petir) Barang siapa membaca ayat 13 dari surah ini, ia akan terselamat dari petir. Dan barangsiapa membaca ayat 28 dari surah ini, nescaya Penyakit jantungnya akan sembuh.

(16) SURAH IBRAHIM (Ibrahim) Barang siapa membaca ayat-ayat 32 hingga 34 dari surah ini, nescaya anak-anaknya akan terhindar dari perbuatan-perbuatan syirik dan bida’ah.

(17) SURAH AL-IIIJ’R (Batu Gunung) Barang siapa membaca 3 ayat yang terakhir dari surah ini, ke atas perempuan yang selalu anak kandungannya gugur, nescaya anak kandungannya itu akan terselamat, dari gugurnya.

(18) SURAH BANI ISRAIL (anak-anak Israil) Barang siapa membacanya ke atas air, lalu diberi minum kepada orang yang bercakap gagap insya Allah akan hilang gagapnya itu. Barang siapa membaca ayat 80 dari surah ini, ketika ia pulang dari perjalanan, nescaya dia akan dimuliakan dan dihormati oleh orang- orang yang setempat dengannya.

(19) SURAH AL-KAHF (Gua) Barang siapa membacanya, akan terhindar dari kemiskinan dan kepapaan. Barang siapa membacanya pada malam Jumaat, nescaya dia akan mendapat rezeki yang murah.

(20) SURAH MARYAM (Maryam) Barang siapa membacanya, nescaya akan mendapat kejayaan di dunia dan di akhirat.

(21) SURAH THAAHAA (Hai Manusia) Barang siapa membacanya, nescaya Allah akan mengurniakan kepadanya ilmu pengetahuan dan akan tercapai segala maksudnya. Barang siapa membaca ayat-ayat 25 hingga 28 sebanyak 21 kali, tiap- tiap hari selepas sembahyang subuh nescaya otaknya akan cerdas dan akalnya akan sempurna.

(22) SURAH AL ANBIYA (Nabi-Nabi) Barang siapa membaca ayat 83 dari surah ini, nescaya dia akan mendapat sebesar-besar pangkat di sisi Allah s. w. t .

(23) SURAH AL-HAJ (Haji) Barang siapa membacanya, Allah akan membinasakan musuh-musuhnya.

(24) SURAH AL-MU’MINUN (Orang-orang Mukmin) Barang siapa membacanya ke atas air, lalu diberi minum kepada orang yang selalu minum minuman keras, nescaya dia tidak akan meminumnya lagi. Barang siapa membaca ayat 28 dari surah ini, nescaya perahunya akan terselamat daripada karam dan rumahnya akan terselamat dari kecurian dan serangan musuh.

(25) SURAH AN-NUUR (Cahaya) Barang siapa membacanya, nescaya ia akan terhindar dari mimpi-mimpi yang buruk. Barang siapa membaca ayat 35 dari surah ini, pada hari Jumaat sebelum sembahyang Asar, nescaya dia akan disegani oleh orang ramai.

(26) SURAH AL-FURQAN (Pembaca) Barang siapa membacanya sebanyak 3 kali ke atas air yang bersih, lalu air itu dipercikkan di dalam rumah, nescaya rumah itu akan terselamat dari gangguan binatang-binatang yang liar dan ular-ular yang bisa.

(27) SURAH ASY-SYU A’RA (Ahli-ahli Syair) Barang siapa membaca ayat 130 dari surah ini, sebanyak 7 kali dengan senafas ke atas orang-orang yang digigit oleh binatang-binatang yang berbisa nescaya akan hilang bisa-bisa itu.

(28) SURAH AN-NAML (Semut) Barang siapa membacanya nescaya nikmat-nikmat Allah akan kekal kepadanya.

(29) SURAH AL-QA-SHASH (Cerita) Barang siapa membacanya ke atas pekerja-pekerjanya, nescaya Mereka tidak akan mencuri dan mengkhianat. Barang siapa membaca ayat-ayat 51 hingga 55 dari surah ini, Nescaya otaknya akan cergas, akalnya akan sempurna dan budi pekertinya akan halus.

(30) SURAH AL-ANKABUT (Labah-labah) Barang siapa membacanya, nescaya demamnya akan sembuh. Barang siapa membacanya, nescaya ia akan terhindar dari gelisah dan keluh kesah.

(31) SURAH AR-RUM (Rum) Barang siapa membacanya, nescaya Allah akan membinasakan orang yang hendak menzaliminya.

(32) SURAH LUQMAN (Luqman) Barang siapa membacanya, nescaya ia akan terhindar dari segala-gala penyakit terutama dari penyakit-penyakit perut. Barang siapa membaca ayat 31 dari surah ini, nescaya akan terselamat dari bencana banjir.

(33) SURAH AS-SAJ DAH (Sujud) Barang siapa membaca ayat-ayat 7 hingga 9 dari surah ini, ke atas kanak-kanak yang baru lahir, nescaya ia akan terhindar dari segala- gala penyakit ruhani dan jasmani.

(34) SURAH AL-AHZAB (Golongan-golongan) Barang siapa membaca ayat-ayat 45 hingga 48 dari surah ini, nescaya ia akan mendapat kemuliaan dan kehormatan sejati. Dan barang siapa membaca ayat-ayat 60 hingga 66 dari surah ini, nescaya Allah akan membinasakan musuh-musuhnya.

(35) SURAH SABA’ (Saba’) Dengan membacanya, terselamatlah ia dari segala-gala bala bencana, terutamanya dari rosaknya tanam-tanaman.

(36) SURAH FAATHIR (Pencipta) Barang siapa membaca ayat-ayat 29 dan 30, nescaya Allah Akan memberkati perniagaannya.

(37) SURAH YAASIIN (Hai Manusia) Nabi kita Muhammad s. a. w bersabda : “Tiap-tiap sesuatu Mempunyai hati dan hati Al-Quran ialah surah Yaasiin.” Yaasiin kerana Allah, nescaya akan terampun segala-gala dosanya kecuali dosa syirik..” Dalam satu hadith yang lain Baginda s. a. w bersabda: “Hendaklah kamu membaca surah Yaasiin ke atas pesakit-pesakitmu yang menghadapi sakaratul- maut, nescaya Allah s. w. t akan meringankan kekerasan sakaratul-maut itu.”Dalam satu hadith yang lain pula Baginda s. a. w bersabda: “Aku ingin benar, agar surah Yaasiin ini dihafaz oleh tiap-tiap umatku.” Barang siapa membacanya sebanyak 41 kali, pasti akan tercapai segala hajat dan cita-citanya. Barang siapa membacanya sebanyak 21 kali pada malam Jumaat, Lalu berdoa istghfar untuk kedua ibu bapanya, nescaya dosa kedua ibu bapanya akan diampunkan oleh Tuhan. Barang siapa membaca sekali ketika membuka kedai atau perniagaan, nescaya akan maju perniagaannya itu. Barang siapa membacanya sekali pada awal malam, andaikata ia mati pada malam itu, mesti ia mati syahid. Barang siapa membacanya sekali selepas tiap-tiap sembahyang Jumaat, nescaya ia akan diselamatkan dari siksa kubur. Jika dibacanya oleh seorang askar, ketika ia hendak turun kemedan peperangan, Allah akan mengurniakan kepadanya keberanian dan kegagahan, serta naiklah ketakutan pada musuh-musuhnya. Hikmat-hikmat dan khasiat-khasiat surah Yaasiin ini banyak benar didapati di dalam kitab-kitab hadith tetapi cukuplah setakat ini untuk diamal oleh anda sekalian.

(38) SURAH ASH-SHAAFFAAT (Yang Berbaris) Barang siapa membacanya, insya Allah ia akan terpelihara daripada gangguan jin.

(39) SURAH SHAAD (Shaad) Dengan membaca ayat 42 dari surah ini, nescaya akan mendapat kebahagian sejati. Insyallah rakan- rakan semua akan mendapat ‘Sayangilah Diri Anda Sebelum Menyayangi Insan Lain

Categories
Blog

Hutang Anda Akan Segera Lunas !! (SELESAI) Amalkan ini – Ustadz Adi Hidayat Lc

Categories
Blog

100 PERINTAH ALLAH PADA MANUSIA YANG TERCATAT DI DALAM AL QUR’AN

 1. Jangan berkata kasar.
  (QS 3 – Ali Imran : 159)
 2. Tahanlah marah.
  (QS 3 – Ali Imran : 134)
 3. Berbaiklah kepada orang lain.
  (QS 4 – An Nisaa’ : 36)
 4. Jangan sombong dan congkak.
  (QS 7 – Al A’raaf : 13)
 5. Maafkanlah kesalahan orang lain.
  (QS 7 – Al A’raaf : 199)
 6. Berbicaralah dengan nada halus dan bersopan.
  (QS 20 – Thaahaa : 44)
 7. Rendahkanlah suaramu.
  (QS 31 – Luqman : 19)
 8. Jangan mengejek orang lain.
  (QS 49 – Al Hujuraat : 11)
 9. Berbaktilah pada orang tua (ibu bapak).
  (QS 17 – Al Israa’ : 23)
 10. Jangan mengeluarkan kata yang tidak menghormati orang tua ( ibu bapak).
  (QS 17 – Al Israa’ : 23)
 11. Jangan memasuki kamar pribadi ibu bapak tanpa izin.
  (QS 24 – An Nuur : 58)
 12. Catatlah hutang-hutangmu.
  (QS 2 – Al Baqarah : 282)
 13. Jangan mengikuti orang secara membabi buta.
  (QS 2 – Al Baqarah : 170)
 14. Berikanlah lanjutan waktu bila orang yang berhutang kepadamu dalam kesempitan.
  (QS 2 – Al Baqarah : 280)
 15. Jangan makan riba’/membungakan uang
  (QS 2 – Al Baqarah : 1)
 16. Jangan melakukan korupsi)
  (QS 2 – Al Baqarah : 188)
 17. Jangan ingkar atau melanggar janji
  (QS 2 – Al Baqarah : 177)
 18. Jagalah kepercayaan orang lain kepadamu
  (QS 2 – Al Baqarah : 283)
 19. Jangan campur adukan kebenaran dengan kebohongan
  (QS 2 – Al Baqarah : 42)
 20. Berlakulah adil terhadap semua orang
  (QS 4 – An Nisaa’ : 58)
 21. Tegakkanlah keadilan dengan tegas
  (QS 4 – An Nisaa’ : 135)
 22. Harta yang meninggal harus dibagikan kepada anggota keluarga
  (QS 4 – An Nisaa’ : 7)
 23. Wanita memiliki hak waris
  (QS 4 – An Nisaa’ : 7)
 24. Jangan memakan harta anak yatim
  (QS 4 – An Nisaa’ : 10)
 25. Lindungi anak yatim
  (QS 2 – Al Baqarah : 220)
 26. Jangan memboroskan harta dengan sewenang-wenangnya
  (QS 4 – An Nisaa’ : 29)
 27. Damaikanlah orang yang berselisih
  (QS 49 – Al Hujuraat : 9)
 28. Hindari perasangka buruk
  (QS 49 – Al Hujuraat : 12)
 29. Jangan memfitnah orang
  (QS 2 – Al Baqarah : 283)
 30. Jangan memfitnah orang
  (QS 49 – Al Hujuraat : 12)
 31. Gunakan harta untuk kegiatan sosial(QS 57 – Al Hadid : 7)
 32. Biasakan memberi makan orang miskin
  (QS 107 – Al Maa’uun : 3)
 33. Bantulah orang fakir yang berada di jalan Allah
  (QS 2 – Al Baqarah : 273)
 34. Jangan menghabiskan uang untuk bermegah-megah
  (QS 17 – Al Israa’ : 29)
 35. Jangan menyebut-nyebut tentang sedekahmu
  (QS 2 – Al Baqarah : 264)
 36. Hormatilah tamu anda
  (QS51AdzDzaariyaat26)
 37. Perintahkan kebajikan setelah kita melakukannya sendiri
  (QS 2 – Al Baqarah : 44)
 38. Jangan berbuat kerusakan di muka bumi
  (QS 2 – Al Baqarah : 60)
 39. Jangan menghalangi orang datang ke masjid
  (QS 2 – Al Baqarah : 114)
 40. Perangilah mereka yang memerangi mu
  (QS 2 – Al Baqarah : 190)
 41. Jagalah etika perang
  (QS 2 – Al Baqarah : 191)
 42. Jangan lari dari peperangan
  (QS 8 – Al Anfaal : 15)
 43. Tidak ada paksaan untuk memasuki agama (Islam)
  (QS 2 – Al Baqarah : 256)
 44. Berimanlah kepada para Nabi
  (QS 2 – Al Baqarah : 285)
 45. Jangan melakukan hubungan intim di saat haid
  (QS 2 – Al Baqarah : 222)
 46. Susuilah anak-anakmu selama dua tahun penuh
  (QS 2 – Al Baqarah : 233)
 47. Jauhilah hubungan intim di luar nikah
  (QS 17 – Al Israa’ : 32)
 48. Pilihlah pemimpin yg pantas. Pilihlah pemimpin berdasarkan ilmu dan jasanya
  (QS 2 – Al Baqarah : 247)
 49. Jangan membebani orang di luar kesanggupannya
  (QS 2 – Al Baqarah : 286)
 50. Jangan mau dipecah belah
  (QS 3 – Ali Imran : 103)
 51. Renungkanlah keajaiban dan penciptaan alam semesta ini
  (QS 3 – Ali Imran 3 :191)
 52. Lelaki maupun wanita mendapat balasan yang sama sesuai perbuatannya
  (QS 3 – Ali Imran : 195)
 53. Jangan menikahi mereka yang sedarah denganmu
  (QS 4 – An Nisaa’ : 23)
 54. Keluarga harus di-imami oleh seorang lelaki
  (QS 4 – An Nisaa’ : 34)
 55. Jangan pelit
  (QS 4 – An Nisaa’ : 37)
 56. Jangan iri hati
  (QS 4 – An Nisaa’ : 54)
 57. Jangan saling membunuh
  (QS 4 – An Nisaa’ : 92)
 58. Jangan membela ketidakjujuran atau kebohongan
  (QS 4 – An Nisaa’ : 105)
 59. Jangan bekerja-sama dalam dosa dan kekerasan
  (QS 5 – Al Maa-idah : 2)
 60. Bekerja samalah dalam kebenaran
  (QS 5 – Al Maa-idah : 2)
 61. Mayoritas bukanlah merupakan kriteria kebenaran
  (QS 6 – Al An’aam : 116)
 62. Berlaku adil
  (QS 5 – Al Maa-idah:8)
 63. Berikan hukuman untuk setiap kejahatan
  (QS 5 – Al Maa-idah : 38)
 64. Berjuanglah melawan perbuatan dosa dan melanggar hukum
  (QS 5 – Al Maa-idah : 63)
 65. Dilarang memakan binatang mati, darah dan daging babi
  (QS 5 – Al Maa-idah : 3)
 66. Hindari minum racun dan alkohol
  (QS 5 – Al Maa-idah : 90)
 67. Jangan berjudi
  (QS 5 – Al Maa-idah : 90)
 68. Jangan menghina keyakinan atau agama orang lain
  (QS 6 – Al An’aam : 108)
 69. Jangan mengurangi timbangan untuk menipu
  (QS 6 – Al An’aam : 152)
 70. Makan dan minumlah secukupnya
  (QS 7 – Al A’raaf : 31)
 71. Kenakanlah pakaian yang bagus di saat sholat
  (QS 7 – Al A’raaf : 31)
 72. Lindungi dan bantulah mereka yang meminta perlindungan
  (QS 9 – At Taubah:6)
 73. Jagalah kemurnian
  (QS 9 – At Taubah : 108)
 74. Jangan pernah putus asa akan pertolongan Allah
  (QS 12 – Yusuf : 87)
 75. Allah mengampuni orang yang berbuat dosa kerana kebodohannya
  (QS 16 – An Nahl : 119)
 76. Berserulah/ajaklah kepada jalan Allah dengan cara yang baik dan bijaksana
  (QS 16 – An Nahl : 125)
 77. Tidak ada seorangpun yang menanggung dosa orang lain
  (QS 17 – Al Israa’ : 15)
 78. Jangan membunuh anak-anakmu kerana takut akan kemiskinan
  (QS 17 – Al Israa’ : 31)
 79. Jangan mengikuti sesuatu yang kamu tidak memiliki pengetahuan tentangnya
  (QS 17 – Al Israa’ : 36)
 80. Jauhkan diri dari perkataan dan perbuatan yang tidak bermanafaat
  (QS23–Al Mu’minuun:3)
 81. Jangan memasuki rumah orang lain tanpa izin pemilik rumah
  (QS 24 – An Nuur : 27)
 82. Allah menjamin balasan kebaikan hanya kepada mereka yang percaya kepada Allah
  (QS 24 – An Nuur : 55)
 83. Berjalanlah di muka bumi dengan rendah hati
  (QS 25 – Al Furqaan : 63)
 84. Jangan melupakan kenikmatan dunia yang telah Allah berikan
  (QS 28–Al Qashash : 77)
 85. Jangan menyembah Tuhan selain Allah
  (QS 28 – Al Qashash:88)
 86. Jangan terlibat dalam homosexual
  (QS29–Al ‘Ankabuut : 29)
 87. Berbuat baik dan cegahlah perbuatan munkar
  (QS 31 – Luqman : 17)
 88. Janganlah berjalan di muka bumi dengan sombong
  (QS 31 – Luqman : 18)
 89. Wanita dilarang memamerkan diri
  (QS 33 – Al Ahzab : 33)
 90. Allah mengampuni semua dosa-dosa kita
  (QS 39 – Az Zumar : 53)
 91. Jangan berputus asa akan keampunan dari Allah
  (QS 39 – Az Zumar : 53)
 92. Balaslah kejahatan dengan kebaikan
  (QS 41 – Fushshilat : 34)
 93. Selesaikan persoalan dengan bermusyawarah
  (QS 42–Asy Syuura : 38)
 94. Orang yang paling mulia di sisi Allah ialah orang yang bertaqwa
  (QS 49 – Al Hujuraat : 13)
 95. Tidak ada dikenal biara dalam agama (Islam)
  (QS 57 – Al Hadid : 27)
 96. Allah akan meninggikan darjat mereka yang berilmu
  (QS58–Al Mujaadilah11)
 97. Perlakukan kaum bukan Islam dengan baik dan adil
  (QS60-Al Mumtahanah:
 98. Hindari diri dari sifat kikir
  (QS64–AtTaghaabun:16)
 99. Mohon keampunan kepada Allah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang
  (QS73–AlMuzzammil;20)
 100. Jangan menghardik orang yang meminta-minta
  (QS 93–Adh Dhuhaa: 10) .

Semoga bermanfaat , & dapat menjadi Pelajaran, dan diamalkan dalam keseharian.
Dan semoga kita semua selau dlm keberkatan dan perlindunganNya.
Aamiin YRA

Categories
Blog

KENALI BATU KARANG/GINJAL & KAEDAH TERBAIK UNTUK PULIH TANPA BEDAH

Batu ginjal (juga disebut calculi ginjal, nefrolithiasis atau urolithiasis/disebut juga sebagai batu karang) adalah simpanan keras yang terbuat dari mineral dan garam yang terbentuk di dalam ginjal anda.

Diet, berat badan berlebihan, beberapa keadaan perubatan, dan makanan tambahan dan ubat-ubatan tertentu adalah antara banyak penyebab batu karang. Batu ginjal boleh mempengaruhi mana-mana bahagian saluran kencing anda – dari buah pinggang anda hingga ke pundi kencing anda. Selalunya, batu terbentuk apabila air kencing menjadi pekat, yang membolehkan mineral mengkristal dan melekat bersama.

Melewati batu ginjal boleh menyakitkan, tetapi batu tersebut biasanya tidak menyebabkan kerosakan kekal jika mereka dikenali tepat pada waktunya. Bergantung pada keadaan anda, anda mungkin tidak memerlukan apa-apa selain mengambil ubat sakit dan minum banyak air untuk melewati batu ginjal. Dalam keadaan lain – contohnya, jika batu tersumbat di saluran kencing, dikaitkan dengan jangkitan kencing atau menyebabkan komplikasi – pembedahan mungkin diperlukan.

Doktor anda mungkin mengesyorkan rawatan pencegahan untuk mengurangkan risiko batu karang berulang jika anda berisiko tinggi untuk menghidapnya semula.

Gejala

Ilustrasi yang menunjukkan batu ginjal

Batu ginjal (Batu Karang /Renal stone)

Batu ginjal biasanya tidak akan menyebabkan simptom sehingga ia bergerak di dalam buah pinggang anda atau masuk ke dalam ureter anda – saluran yang menghubungkan buah pinggang dan pundi kencing. Sekiranya tersekat di ureter, ia dapat menyekat aliran air kencing dan menyebabkan ginjal membengkak dan ureter terkena kekejangan, yang boleh menjadi sangat menyakitkan. Pada ketika itu, anda mungkin mengalami tanda dan gejala berikut:

 • Sakit yang teruk dan teruk di bahagian belakang dan belakang, di bawah tulang rusuk
 • Sakit yang memancar ke bahagian bawah perut dan pangkal paha
 • Kesakitan yang timbul dalam gelombang dan turun naik dalam intensiti
 • Sakit atau sensasi terbakar semasa membuang air kecil

Tanda dan gejala lain termasuk:

 • Air kencing berwarna merah jambu, merah atau coklat
 • Air kencing mendung atau berbau busuk
 • Keperluan berterusan untuk membuang air kecil, membuang air kecil lebih kerap daripada biasa atau membuang air kecil dalam jumlah kecil
 • Pening dan muntah
 • Demam dan menggigil jika terdapat jangkitan

Kesakitan yang disebabkan oleh batu ginjal dapat berubah – misalnya, beralih ke lokasi yang berbeza atau meningkat dalam intensitas – ketika batu bergerak melalui saluran kencing anda.

Bila berjumpa doktor

Buat janji temu dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai tanda dan gejala yang membimbangkan anda.

Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda mengalami:

 • Sakit sangat teruk sehingga anda tidak boleh duduk diam atau mencari kedudukan yang selesa
 • Kesakitan disertai dengan loya dan muntah
 • Kesakitan disertai demam dan menggigil
 • Darah di dalam air kencing anda
 • Kesukaran membuang air kecil

Punca

Batu ginjal/karang sering tidak mempunyai sebab tunggal yang pasti, walaupun beberapa faktor boleh meningkatkan risiko anda.

Batu ginjal terbentuk apabila air kencing anda mengandungi lebih banyak zat pembentuk kristal – seperti kalsium, oksalat dan asid urik – daripada cairan dalam air kencing anda yang dapat mencairkan. Pada masa yang sama, air kencing anda mungkin kekurangan zat yang mencegah kristal melekat, mewujudkan persekitaran yang ideal untuk pembentukan batu ginjal.

Jenis batu karang

Mengetahui jenis batu ginjal yang anda miliki dapat membantu menentukan penyebabnya, dan mungkin memberi petunjuk bagaimana mengurangkan risiko anda mendapat lebih banyak batu ginjal. Sekiranya boleh, cubalah simpan batu ginjal jika anda mengeluarkannya sehingga anda dapat membawanya ke doktor untuk dianalisis.

Jenis batu ginjal termasuk:

 • Batu kalsium. Sebilangan besar batu ginjal adalah batu kalsium, biasanya dalam bentuk kalsium oksalat. Oxalate adalah bahan yang dibuat setiap hari oleh hati anda atau diserap dari diet anda. Buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu, serta kacang dan coklat, mempunyai kandungan oksalat yang tinggi.Faktor diet, dos vitamin D yang tinggi, pembedahan pintasan usus dan beberapa gangguan metabolik dapat meningkatkan kepekatan kalsium atau oksalat dalam air kencing.Batu kalsium juga boleh terjadi dalam bentuk kalsium fosfat. Batu jenis ini lebih biasa dalam keadaan metabolik, seperti asidosis tubular buah pinggang. Mungkin juga dikaitkan dengan ubat-ubatan tertentu yang digunakan untuk mengobati migrain atau kejang, seperti topiramate (Topamax, Trokendi XR, Qudexy XR).
 • Batu struvite. Batu struvite terbentuk sebagai tindak balas terhadap jangkitan saluran kencing. Batu-batu ini dapat tumbuh dengan cepat dan menjadi cukup besar, kadang-kadang dengan sedikit gejala atau sedikit peringatan.
 • Batu asid urik. Batu asid urik boleh terbentuk pada orang yang kehilangan terlalu banyak cairan kerana cirit-birit kronik atau salah penyerapan, mereka yang makan diet tinggi protein, dan mereka yang menghidap diabetes atau sindrom metabolik. Faktor genetik tertentu juga boleh meningkatkan risiko batu asid urik anda.
 • Batu-batu sista. Batu-batu ini terbentuk pada orang dengan gangguan keturunan yang disebut cystinuria yang menyebabkan ginjal mengeluarkan terlalu banyak asid amino tertentu.

Faktor-faktor risiko

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko terkena batu ginjal termasuk:

 • Sejarah keluarga atau peribadi. Sekiranya seseorang dalam keluarga anda menghidap batu ginjal, anda juga cenderung menghidap batu. Sekiranya anda sudah mempunyai satu atau lebih batu ginjal, anda berisiko lebih tinggi terkena batu ginjal.
 • Kekeringan. Tidak minum air secukupnya setiap hari boleh meningkatkan risiko batu karang anda. Orang yang tinggal di iklim yang hangat dan kering dan mereka yang banyak berpeluh mungkin berisiko lebih tinggi daripada yang lain.
 • Diet tertentu. Makan makanan yang tinggi protein, natrium (garam) dan gula dapat meningkatkan risiko anda untuk beberapa jenis batu ginjal. Ini benar terutamanya dengan diet tinggi natrium. Terlalu banyak garam dalam makanan anda meningkatkan jumlah kalsium yang mesti ditapis oleh buah pinggang anda dan meningkatkan risiko batu karang anda.
 • Obesiti. Indeks jisim badan tinggi (BMI), ukuran pinggang yang besar dan kenaikan berat badan dikaitkan dengan peningkatan risiko batu karang.
 • Penyakit pencernaan dan pembedahan. Pembedahan pintasan gastrik, penyakit radang usus atau cirit-birit kronik boleh menyebabkan perubahan dalam proses pencernaan yang mempengaruhi penyerapan kalsium dan air anda, meningkatkan jumlah zat pembentuk batu di dalam air kencing anda.
 • Keadaan perubatan lain seperti asidosis tubular ginjal, cystinuria, hiperparatiroidisme dan jangkitan saluran kencing berulang juga dapat meningkatkan risiko batu karang anda.
 • Makanan tambahan dan ubat-ubatan tertentu, seperti vitamin C, makanan tambahan, julap (bila digunakan secara berlebihan), antasid berasaskan kalsium, dan ubat-ubatan tertentu yang digunakan untuk merawat migrain atau kemurungan, dapat meningkatkan risiko batu karang anda.

HERBS MEDICATION by PRIMAHERBS HARITAKI PLUS

Sejak tahun 2000 kajian saintifik telah membuktikan bahan yang terdapat didalam Herba Haritaki /Terminilia Chibula berjaya membantu mengatasi masalah ‘Renal Stone’ (Batu Karang@ginjal).Kandungan asasnya yang mengandungi fungsi antifungal,antibiotik ,antiallergic dan ‘multiple function’yang lain secara semulajadi sangat berkesan malah digunakan oleh banyak negara terutama di India sejak ratusan tahun dulu (perubatan Ayurveda).Terdapat fungsi sitoprotektif ekstrak berair Terminalia chebula(Haritaki) pada sel epitel renal.
Batu ginjal/karang adalah salah satu penyakit yang paling kerap berlaku di seluruh dunia. Kalsium oksalat (CaOx) telah terbukti menjadi komponen utama sebahagian besar batu yang terbentuk dalam sistem kencing pesakit dengan urolithiasis. Kajian telah dilakukan bagi menilai sifat antilitetik Terminalia chebula yang biasa disebut ″ harad ″ yang sering digunakan di ayurveda untuk merawat pelbagai penyakit kencing termasuk batu ginjal.

RUJUKAN: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22555028

BAHAN DAN KAEDAH:
Kegiatan antilitatik Terminalia chebula(Haritaki)disiasat mengenai nukleasi dan pertumbuhan kristal kalsium oksalat. Potensi perlindungan ekstrak tumbuhan juga diuji pada kecederaan sel yang disebabkan oleh oksalat pada sel epitelium ginjal NRK-52E dan MDCK.

KEPUTUSAN:
Peratusan penghambatan nukleasi CaOx didapati 95.84% pada 25µg / mL ekstrak berair Terminalia chebula yang tetap hampir berterusan dengan peningkatan kepekatan ekstrak tumbuhan; namun, ekstrak tumbuhan menghalang pertumbuhan kristal CaOx dalam pola bergantung pada dos. Apabila sel MDCK dan NRK-52E cedera akibat terkena oksalat selama 48 jam, ekstrak berair mencegah kecederaan dengan cara yang bergantung pada dos. Pada rawatan dengan kepekatan yang berbeza dari ekstrak tumbuhan, daya hidup sel meningkat dan pelepasan dehidrogenase laktat menurun dengan cara yang bergantung kepada kepekatan.

KESIMPULAN:
Kajian kami menunjukkan bahawa Terminalia chebula adalah herba yang berpotensi untuk phytotherapy terhadap urolithiasis kerana ia tidak hanya berpotensi untuk menghalang nukleasi dan pertumbuhan kristal CaOx tetapi juga memiliki peranan sitoprotektif.

Herba ini turut mengandungi anti-oxidant,antibacterial,antifungal,anti-neoplastik,antiviral,antidiabetic,cardio protective,immunomodulatory,Juzuk Phyto (Phyto constituents)dan mengandungi beberapa phytoconstituents seperti tanin, flavonoid, sterol,amino asid, fruktosa, damar/resin dan ‘fixed oil’.Kaya dengan tannin yang berbeza ,(anggaran kandungan 32%).Kehebatannya sangat luar biasa.Nak tahu lebih detail temasuk journal dari universiti-universiti perubatan dunia klik FORMULA 1

Secara asas bahan ini telah diformulasi didalam Formula Primaherbs Haritaki Plus dengan kandungan melebihi 70%.Ubat herba ini membantu banyak penyembuhan penyakit (klik sini) dengan berkesan termasuk memecahkan batu karang dan memulihkan saluran kencing dan ginjal secara natural tanpa bimbang kesan sampingan dari bahan kimia.

Formula ini terbukti selamat digunakan dan diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM).

Kebiasaanya ia berkesan dengan pantas dan kesan ketara selepas 48 jam hingga 1 minggu pengambilan.Namun untuk pemulihan penuh biasanya mengambil masa antara 1 hingga 2 bulan.klik CARA MAKAN untuk ketahui cara penggunaan dan pantang larang atau golongan yang tidak dibenarkan penggunaannya.

Ribuan orang terbukti telah mendapat kesan positif dan berjaya sembuh selepas penggunaan formula ini.Rujuk testimoni (klik TESTIMONI)

UNTUK PERTANYAAN ATAU PEMBELIAN SILA HUBUNGI WAKIL-WAKIL PEMASARAN PRIMAHERBS ATAU DAPATKAN DI FARMASI TERPILIH ATAU SECARA ONLINE.

UNTUK PEMBELIAN @ MENNGETAHUI LEBIH BANYAK INFO SOLA KLIK LINK: https://linkbio.wordpress.com

Categories
Blog

Wanita & masalah keputihan.Ketahui bagaimana nak atasi tanpa kesan sampingan

Candidiasis faraj

Mengenai

CANDIDIASIS adalah jangkitan yang disebabkan oleh ragi/yeast (sejenis fungal) yang disebut Candida . Candida biasanya tinggal di dalam badan (di tempat seperti mulut, tekak, usus, dan vagina) dan di kulit tanpa menyebabkan masalah. Kadang-kadang Candida dapat membiak dan menyebabkan jangkitan jika persekitaran di dalam vagina berubah dengan cara yang mendorong pertumbuhannya. Candidiasis pada vagina biasanya disebut “jangkitan yis vagina.” Nama lain untuk jangkitan ini adalah “kandidiasis vagina,” “kandidiasis vulvovaginal,” atau “vaginitis candidal.”

Gejala

Gejala kandidiasis vagina termasuk: 

 • Gatal atau sakit faraj
 • Sakit semasa hubungan seksual
 • Kesakitan atau ketidakselesaan ketika membuang air kecil
 • Keputihan yang tidak normal

Walaupun kebanyakan kandidiasis vagina ringan, sebilangan wanita boleh mengalami jangkitan teruk yang melibatkan kemerahan, pembengkakan, dan retakan di dinding vagina.

Hubungi pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mengalami gejala ini. Gejala ini serupa dengan jenis jangkitan faraj lain, yang dirawat dengan pelbagai jenis ubat. Penyedia perkhidmatan kesihatan boleh memberitahu anda jika anda mempunyai kandidiasis faraj dan bagaimana merawatnya.

Risiko & Pencegahan

Siapa yang mendapat kandidiasis faraj?

Kandidiasis vagina adalah perkara biasa, walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami berapa banyak wanita yang terjejas. Wanita yang cenderung mendapat kandidiasis vagina termasuk mereka yang:

 • Mengandung /hamil
 • Menggunakan pil perancang hormon (contohnya pil kawalan kelahiran)
 • Menghidap diabetes (Kencing manis)
 • Mempunyai sistem imun yang lemah (contohnya, disebabkan oleh jangkitan HIV atau ubat-ubatan yang melemahkan sistem imun, seperti steroid dan kemoterapi)
 • Sedang mengambil atau baru mengambil antibiotik

Bagaimana saya boleh mencegah kandidiasis vagina?

Memakai seluar dalam kapas dapat membantu mengurangkan kemungkinan terkena jangkitan yis.  Oleh kerana mengambil antibiotik boleh menyebabkan kandidiasis vagina, ambil ubat ini hanya apabila dipeskrepsikan dengan tepat seperti yang diberitahu oleh penyedia perkhidmatan kesihatan anda. 

Sumber

Para saintis menganggarkan bahawa sekitar 20% wanita biasanya mempunyai Candida di dalam vagina tanpa mengalami sebarang gejala. Kadang-kadang, Candida dapat membiak dan menyebabkan jangkitan jika persekitaran di dalam faraj berubah dengan cara yang mendorong pertumbuhannya. Ini boleh berlaku kerana hormon, ubat-ubatan, atau perubahan dalam sistem imun.

Diagnosis & Ujian

Penyedia perkhidmatan kesihatan biasanya mendiagnosis kandidiasis vagina dengan mengambil sampel kecil keputihan untuk diperiksa di bawah mikroskop di pejabat perubatan atau dihantar ke makmal untuk budaya kulat. Walau bagaimanapun, budaya kulat positif tidak selalu bermaksud bahawa Candida menyebabkan gejala kerana sebilangan wanita boleh menghidap Candida di dalam vagina tanpa mengalami sebarang gejala.

9 Jenis Keputihan Yang Setiap Wanita Wajib Tahu

Kalau perasan, lelehan yang keluar dari faraj adalah berbeza-beza. Ada yang jernih, putih, pekat, kuning dan keruh.

Setiap lelehan yang keluar mempunyai maksud tertentu dan menunjukkan keadaan semasa tubuh kita. Jadi apa kata harini, kita belajar sedikit 9 jenis keputihan ini.

1. KEPUTIHAN KERING

Keputihan kering biasanya berlaku 7 hari sebelum dan selepas kitaran haid kita. Pada masa ni, vulva akan terasa kering dan keputihan yang keluar akan bertekstur kering, melekit dan menyukarkan penembusan semasa seks.

Kebiasaannya pada waktu begini, kehamilan sukar berlaku kalau ada pun peluangnya tipis. Tujuan keputihan kering ini sebenarnya untuk menghalang sperma masuk ke dalam rahim.

2. KEPUTIHAN SEPERTI KRIM

Pada hari ke-7 atau ke-11 kitaran haid (kitaran haid 28hari) , biasanya tahap hormon estrogen dalam badan akan bertambah. Masa ni rahim akan hasilkan keputihan yang lebih cair.

Vulva (bibir faraj) akan rasa sedikit melekit dan basah. Keadaan ini masih boleh menghalang kemasukan sperma ke dalam rahim. Tapi hanya mampu menghalang sperma yang lemah.

3. KEPUTIHAN SEPERTI PUTIH TELUR

Keputihan seperti putih telur menunjukkan anda sedang dalam tempoh subur! Ye betul! Bagi anda yang sedang mencuba untuk hamil, anda kena lebih kerap bersama suami dalam tempoh ini.

Keputihan putih telur biasanya berlaku pada hari ke 12 hingga hari ke 16 dalam kitaran haid 28hari. Teksturnya betul-betul seperti putih telur memudahkan sperma berkualiti untuk memasuki rahim. Licin, panjang dan kadangkala ia keluar bergumpal-gumpal.

Jadi pastikan anda tanda bila hari pertama period setiap bulan ya!

4. KEPUTIHAN WARNA PUTIH

Keputihan berwarna putih adalah antara jenis keputihan yang normal. Ia biasanya keluar pada awal atau akhir kitaran haid kita.

Namun jika tekstur lendirnya tebal seakan keju dan diikuti dengan rasa gatal-gatal, kemungkinan besar ia adalah jangkitan kulat. Selain itu, ia juga berbau busuk dan menyebabkan sakit punggung dan gatal-gatal yang teruk dan membuatkan kita tidak selesa.

5. KEPUTIHAN YANG LICIN/JERNIH ATAU CAIR

Keputihan licin akan keluar beberapa hari sebelum ovulasi (telur dilepaskan). Mukus serviks akan menjadi kurang pekat dan menjadi lebih licin.

Fakta Menarik– Hari terakhir keputihan normal ini merupakan hari kita paling subur pada bulan tersebut.

Ini kerana keputihan licin pada hari terakhir sebelum telur dilepaskan sangat kaya dengan kalium.

6. KEPUTIHAN JERNIH DAN SANGAT CAIR

Keputihan jernih dan sangat cair boleh berlaku pada bila-bila masa. Ianya normal.

Kadang-kala keputihan jenis ini akan keluar selepas kita melakukan aktiviti berat ataupun selepas senaman.

7. KEPUTIHAN BERWARNA PERANG ATAU SEDIKIT BERDARAH

Biasanya keluar sebaik saja haid berakhir. Ianya normal menunjukkan darah haid anda sudah habis.

Cairan perang ini adalah cara faraj membersihkan diri selepas datang haid.Sekiranya ianya keluar pada hari biasa bukan dalam tempoh haid, ia mungkin petanda anda sedang mengalami keguguran. Jika anda mempunyai kitaran haid yang tidak teratur, silalah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan pemeriksaan kerana mungkin saja anda sedang hamil tanpa sedar.

Berbeza pula dengan wanita yang sudah menopause atau putus haid. Jika keluar lendir berwarna perang atau sedikit berdarah, ianya mungkin tanda kanser serviks.

8. KEPUTIHAN WARNA KUNING

Keputihan berwarna kuning mungkin tanda jangkitan. Biasanya ia berwarna kuning, tebal dan berbau busuk.

Ia juga tanda trichomoniasis, iaitu sejenis penyakit kelamin. Selalunya wanita yang sedang mengalami jangkitan klamidia atau gonorrhea tidak akan menunjukkan tanda-tanda kecuali keputihan berwarna kuning.

9. KEPUTIHAN WARNA HIJAU

Keputihan yang berwarna hijau adalah tidak normal sama sekali. Ia menunjukkan tanda jangkitan yang serius.

Dan sekiranya ia disertai dengan bau yang busuk, ia juga tanda penyakit trichomoniasis.

Rawatan Moden

Kandidiasis vagina biasanya dirawat dengan ubat antifungal. Bagi kebanyakan jangkitan, rawatannya adalah ubat antifungal yang digunakan di dalam faraj atau dos tunggal flukonazol yang diambil melalui mulut. Rawatan lain mungkin diperlukan untuk jangkitan yang lebih parah, yang tidak menjadi lebih baik, atau yang terus kembali setelah menjadi lebih baik. Rawatan ini merangkumi lebih banyak dos flukonazol yang diambil melalui mulut atau ubat lain yang digunakan di dalam faraj, seperti asid borik, nystatin, atau flucytosine.

Rawatan Option (Herbs Medicine)

Sejak tahun 2000 kajian saintifik telah membuktikan bahan yang terdapat didalam Herba Haritaki /Terminilia Chibula berjaya membantu mengatasi masalah ini (vaginal candidiasis /keputihan).Kandungan asasnya yang mengandungi fungsi antifungal,antibiotik dan antiallergic secara semulajadi sangat berkesan malah digunakan oleh banyak negara terutama di India sejak ratusan tahun dulu (perubatn Ayurveda).

Herba ini turut mengandungi anti-oxidant,antibacterial,antifungal,anti-neoplastik,antiviral,antidiabetic,cardio protective,immunomodulatory,Juzuk Phyto (Phyto constituents)dan mengandungi beberapa phytoconstituents seperti tanin, flavonoid, sterol,amino asid, fruktosa, damar/resin dan ‘fixed oil’.Kaya dengan tannin yang berbeza ,(anggaran kandungan 32%).Kehebatannya sangat luar biasa.Nak tahu lebih detail temasuk journal dari universiti-universiti perubatan dunia klik FORMULA 1

Secara asas bahan ini telah diformulasi didalam Formula Primaherbs Haritaki Plus dengan kandungan melebihi 70%.Ubat herba ini membantu banyak penyembuhan penyakit (klik sini) dengan berkesan termasuk keputihan (Vaginal Candidiasis) secara natural tanpa bimbang kesan sampingan dari bahan kimia.

Formula ini terbukti selamat digunakan dan disahkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM).

Kebiasaanya ia berkesan dengan pantas dan kesan ketara selepas 48 jam hingga 1 minggu pengambilan.Namun untuk pemulihan penuh biasanya mengambil masa antara 1 hingga 2 bulan.klik CARA MAKAN untuk ketahui cara penggunaan dan pantang larang atau golongan yang tidak dibenarkan penggunaannya.

Ribuan orang terbukti telah mendapat kesan positif dan berjaya sembuh selepas penggunaan formula ini.Rujuk testimoni (klik TESTIMONI)

UNTUK PERTANYAAN DAN PEMBELIAAN BOLEH DILAKUKAN MELALUI WHATSAAP ATAU SHOPEE DENGAN KLIK ‘PIC/LINK’ DIRECT DIBAWAH.

Categories
Blog

AKHIRNYA MASALAH RESDUNG SELESAI SELEPAS HAMPIR 20 TAHUN TERSEKSA

Resedung atau Sinusitis adalah keradangan atau pembengkakan tisu yang melapisi sinus . Sinus sihat dipenuhi dengan udara. Tetapi apabila mereka tersumbat dan dipenuhi dengan cairan, kuman dapat tumbuh dan menyebabkan jangkitan.

Keadaan yang boleh menyebabkan penyumbatan sinus termasuk:

 • Selsema biasa
 • Rinitis alergi, iaitu pembengkakan pada lapisan hidung
 • Pertumbuhan kecil di lapisan hidung yang disebut polip hidung
 • Septum yang menyimpang , yang merupakan pergeseran pada rongga hidung

Jenis-Jenis

Anda mungkin mendengar doktor menggunakan istilah ini:

 • Sinusitis akut biasanya bermula dengan gejala seperti selsema seperti hidung berair, hidung tersumbat dan sakit muka. Ia mungkin bermula secara tiba-tiba dan berlangsung 2-4 minggu.
 • Keradangan sinus subakut biasanya berlangsung 4 hingga 12 minggu.
 • Gejala keradangan kronik berlangsung 12 minggu atau lebih lama.
 • Sinusitis berulang berlaku beberapa kali dalam setahun.

Siapa yang Mendapatnya?

Ramai orang. Kira-kira 60-65% rakyat Malaysia mempunyai sinusitis sekurang-kurangnya sekali setiap tahun. Kemungkinan besar jika anda mempunyai:

 • Bengkak di dalam hidung seperti selsema
 • Saluran saliran tersumbat
 • Perbezaan struktur yang menyempitkan saluran tersebut
 • Polip hidung
 • Kekurangan sistem imun atau ubat-ubatan yang menekan sistem imun

Bagi kanak-kanak, perkara yang boleh menyebabkan sinusitis termasuk:

 • Alahan
 • Penyakit dari kanak-kanak lain di pusat jagaan harian atau sekolah
 • Pacifiers (Perentas Damai)
 • Minum menggunakan botol sambil berbaring di belakang
 • Asap di persekitaran

Perkara utama yang menjadikan sinusitis lebih cenderung kepada orang dewasa adalah jangkitan dan merokok.

Gejala Sinusitis Akut

Tanda-tanda utama termasuk:

 • Sakit muka atau tekanan
 • Hidung “disumbat”/tersumbat
 • Hidung berair
 • Kehilangan bau
 • Batuk,kerap bersin terutama di waktu pagi atau kesesakan

Anda mungkin juga mempunyai:

 • Demam
 • Nafas berbau
 • Keletihan
 • Sakit gigi
 • Gatal pada kelopak mata
 • Jerawat yang banyak
 • Muka rasa berdenyut @ sakit
 • Tidur berdengkur
 • Kerap sakit kepala
 • Gatal-gatal apabila makan makanan terperap(jeruk/pekasam) dan makanan laut.

Mungkin sinusitis akut jika anda mempunyai dua atau lebih simptom, atau saluran hidung tebal, hijau, atau kuning

Gejala Sinusitis Kronik

Anda mungkin mengalami gejala ini selama 12 minggu atau lebih:

 • Perasaan sesak atau kenyang di wajah anda
 • Penyumbatan hidung atau penyumbatan hidung
 • Tekan di rongga hidung
 • Demam
 • Hidung berair atau saliran postnasal yang berubah warna

Anda juga mungkin mengalami sakit kepala , bau mulut , dan sakit gigi. Anda mungkin berasa sangat letih.

Banyak perkara boleh menyebabkan gejala seperti ini. Anda perlu berjumpa doktor untuk mengetahui sama ada anda menghidap sinusitis.

Rawatan

Sekiranya anda mempunyai jangkitan sinus sederhana, doktor anda mungkin mengesyorkan anda menggunakan pencuci hidung dekongestan dan garam. Anda tidak boleh menggunakan dekongestan over-the-counter lebih dari 3 hari, kerana ia boleh membuat anda lebih sesak.

Sekiranya doktor memberi anda sntibiotik , anda mungkin akan mengambilnya selama 10 hingga 14 hari. Gejala biasanya hilang dengan rawatan.

Udara yang hangat dan lembap dapat membantu jika anda menghidap sinusitis kronik. Anda boleh menggunakan alat penguap, atau anda boleh menyedut wap dari kuali air suam. Pastikan air tidak terlalu panas.

Terdapat beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah resdung kronik:

 • Kompres yang hangat dapat meredakan sakit pada hidung dan sinus.
 • Titisan hidung masin selamat digunakan di rumah.
 • Titisan atau semburan dekongestan over-the-counter boleh membantu. Jangan mengambil masa lebih lama daripada yang disyorkan.

Dalam beberapa kes, doktor anda mungkin menetapkan steroid bersama dengan antibiotik .

Pilihan lain

Anda juga perlu mengelakkan pencetus yang berkaitan dengan sinusitis anda.

Sekiranya anda mempunyai alahan , doktor anda mungkin mengesyorkan antihistamin .

Sekiranya kulat disalahkan, anda akan mendapat preskripsi ubat antijamur .

Sekiranya anda mempunyai kekurangan imun tertentu, doktor anda mungkin akan memberi anda imunoglobulin, yang membantu melawan perkara-perkara yang reaksi badan anda.

Bolehkah Saya Mencegah Sinusitis?

Tidak ada cara yang pasti untuk mencegah sinusitis. Tetapi ada beberapa perkara yang boleh membantu.

 • Jangan merokok, dan elakkan asap orang lain
 • Basuh tangan anda dengan kerap, terutamanya semasa musim sejuk dan selsema, dan cuba jangan menyentuh wajah anda.
 • Jauhi perkara yang anda tahu anda alah.

Apa yang Berlaku jika Sinusitis Tidak Dirawat?

Anda akan mengalami kesakitan dan ketidakselesaan sehingga ia mulai hilang. Dalam kes yang jarang berlaku, sinusitis yang tidak dirawat boleh menyebabkan meningitis, abses otak, atau jangkitan pada tulang. 

KANAK-KANAK

Resdung dikalangan kanak-kanak menyebabkan ia merebak kedalam mata,mengakibatkan jangkitan sellulitis dan nanah(abses)mata.Selain itu juga boleh berlaku bengkak pada wajah/muka dan mata.Sekiranya dibiarkan boleh menyebabkan mata menjadi buta.

Punca yang menyebabkan kanak-kanak berisiko menjadi buta kerana dinding pemisah ethmoid dengan mata sangat tipis dimana sinus frontal mereka masih belum terbentuk.

Pada tahap kritikal doktor akan membuat satu laluan supaya cecair dari sinus ethmoid dapat dikeluarkan dari hidung dan ia tidak bertakut lagi.

DEWASA

Bagi orang dewasa nanah dari sinus frontal tidak dapat keluar dari hidung dan akan masuk memenuhi ruang dalam otak.Dinding pemisah ini menjadi semakin tebal dan sinus frontal telah terbentuk dengan sempurna.

Bagaimanapun keadaaan ini mengakibatkan ostia(ruang) mudah tersumbat.Bahagian sinus maxilla merupakan kawasan yang paling sering dijangkiti resdung,tetapi komplikasinya amat jarang berlaku.

Ini kerana nanah tidak dapat menembusi dinding maxilla yang tebal.Namun,sekiranya nanah merebak kedalam otak,pesakit perlu menjalani pembedahan sinus frontal dan pembedahan neurosurgery.

Kaedah Rawatan Pilihan menggunakan Perubatan Herba (Herbs Medicine)

Formula Primaherbs Haritaki Plus terbukti berjaya membantu keseluruhan proses pemulihan dan menghilangkan simptom yang berlaku akibat resdung/sinusitis secara natural dan tanpa bahan kimia.

Kajian yang bermula pada tahun 2000 menggabungkan 2 bahan utama iaitu Athospira SP (Spirulina /sejenis alga) dan Terminilia Chibula (Sejenis herba)yang dipanggil ‘Mother Of Herbs’ oleh para saintis berjaya menghasilkan penemuan hebat membantu pemulihan banyak penyakit manusia termasuk resdung/sinusitis..

Herbs medicine (Perubatan Herba) ini melalui proses ujian yang rumit dan terbukti berkesan dan diiktiraf serta diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM).

1)Anda boleh melihat testimoni pengguna dengan klik disini.TESTIMONI

2)Cara penggunaan / pengambilan klik sini: CARA GUNA

3)Khasiat lain berkaitan Formula Primaherbs Haritaki Plus klik sini: FORMULA1 FORMULA2

Ribuan pengguna dari seluruh dunia telah menggunakan Primaherbs Haritaki Plus.Mereka sangat berpuas hati dan ternyata sangat berkesan.Lebih menarik formula ini 100% natural,tiada bahan kimia,tiada steroid,tiada kesan sampingan malah pengguna mendapat nilai tambah yang luar biasa selain merawat masalah / penyakit utama mereka.

Dapatkan formula ini difarmasi-farmasi terpilih,wakil-wakil pemasaran kami dan secara online.

Primaherbs Ternyata Bukan Sekadar Herba.

Anda boleh juga boleh mendapatkannya dengan klik link dibawah utk pembelian direct melalui WHATSAAP @ DI SHOPEE

Categories
Blog

Golongan yang imannya luar biasa

Pada suatu ketika, Rasulullah bertanya kepada para sahabat, “siapakah yg paling luar biasa imannya?”
Para sahabat menjawab, “malaikat,ya Rasulullah.”
Balas Rasulullah, “sudah tentulah malaikat luar biasa imannya, kerana mereka sentiasa di sisi Allah.”
Seketika terdiam para sahabat, menjawab lagi, “para nabi,ya Rasulullah.”


Rasulullah berkata, “para nabi sudah tentu hebat imannya, kerana mereka menerima wahyu daripada Allah.”
Para sahabat mencuba lagi, “kalau begitu kamilah yang paling beriman.”


Jawab Rasulullah, “aku berada di tengah tengah kalian, sudah tentulah kalian orang yang paling beriman.”
Lalu, salah seorang sahabat berkata, “kalau begitu, Allah dan Rasul Nya sajalah yang mengetahui.”


Maka dengan nada perlahan, Rasulullah berkata, “Mereka adalah umat yang hidup selepas aku. Mereka membaca Al Quran dan beriman dengan isinya. Orang yang beriman denganku dan pernah bertemu denganku, adalah orang yang bahagia. Namun orang yang tujuh kali lebih bahagia adalah mereka yang tidak pernah bertemu aku tetapi beriman denganku.”


Rasulullah diam seketika. Kemudian, beliau menyambung dengan suara yang lirih, “sesungguhnya, aku rindukan mereka…
اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ


Share Artikel ini . Anda akan membuat beribu , malah berjuta-juta org berselawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W

Categories
Blog

22 MUTIARA KATA PILIHAN TERBAIK BERKAITAN DENGAN SOLAT MENURUT PANDANGAN PARA USTAZ

22 MUTIARA KATA PILIHAN TERBAIK BERKAITAN DENGAN SOLAT MENURUT PANDANGAN PARA USTAZ*

🍃1. *” Orang yang tak solat akan banyak masalah, tidak tenang, cepat marah susah nak terima kenyataan dan selalu nampak salah orang lain. “*
– Ustaz Azhar Idrus

🍃2. *” Orang yang Solat lebih nampak kesalahan diri sendiri daripada kesalahan orang lain. “*
– Ustaz Ismail Al-Bakabi

🍃3. *” Walaupun ayah kita penagih dadah sekalipun, bila dia suruh solat, kita sebagai anak WAJIB tunaikannya. “*
– Ustaz Kazim Elias.

🍃4. *” Penyelesaian kepada krisis keluarga dan masyarakat adalah Solat. Jika Solat baik, maka keluarga dan masyarakat akan baik. “*
– Ustaz Ismail Al-Bakabi

🍃5. *” Tidak solat punca utama penceraian dalam rumahtangga? Jaga solat…Insyallah bahagia…”*
– Ustaz Don Daniyal..

🍃6. *” Utamakan Solat dalam segala hal, sesuai dengan seruan As-Solah sebelum seruan Al-Falah pada laungan azan. “*
– Ustaz Ismail Al-Bakabi

🍃7. *” Selalulah Solat berjemaah walau payah macam mana pun, boleh jadi jemaah itu dapat menampung pahala berlipat ganda. “*
– Datuk Ismail Kamus..

🍃8. *” Saf Solat berjamaah adalah sebahagian teknik penyatuan dan kekukuhan Ummah. “*
– Ustaz Ismail Al-Bakabi

🍃9. *” Kalau kita sakit jangan takut untuk solat , at least kalau mati , mati dalam solat. “*
– Ustaz Haslin Baharin..

🍃10. *” Sekira seorang itu tahu pahala berganda, nescaya ia tidak akan tinggal Solat ketika ia sakit. “*
– Ustaz Ismail Al-Bakabi

🍃11. *” Selepas solat jangan tergesa-gesa bangun, baca Subhanallah 33, Alhamdulillah 33, Allahuakbar 33, doa kemudian baru bangun. ”*
– Al-Habib Ali Zainal..

🍃12. *” Sesibuk mana pun kita, sekurang-kurangnya zikir setelah Solat bacalah Istighfar 3 kali dan Allahumma Antas-Salam…kerana 2 zikir ini datang dalam sebuah Hadits. “*
– Ustaz Ismail Al-Bakabi

🍃13. *” Kalau orang yang solat pun belum tentu masuk Syurga, apatah lagi orang yang meninggalkannya.”*
-TG Syeikh Nuruddin Marbu Al-Banjari Al-Makki..

🍃14. *” Orang yang Solat awasi Al-Wail dan yang membimbangkannya, sebagaimana pengawasan seorang itu kepada Al-Ghaiy, As-Saqr dan lainnya. “*
– Ustaz Ismail Al-Bakabi

🍃15. *” Jagalah solat anda. Kerana solat itu adalah hubungan antara Allah dengan hambaNya. “*
– Sheikh Abdullah Jahaf…

🍃16. *” Pelihara Solat, Allah pelihara kehidupannya. Abaikan Solat, nescaya Allah abaikan kehidupan dunia dan Akhirat ia akan merana. “*
– Ustaz Ismail Al-Bakabi

🍃17. *” Menjaga solat boleh membersihkan dalaman kita. Puasa juga boleh membersihkan jiwa seseorang. “*
-Ustaz Dasuki Rani..

🍃18. *” Orang yang tidak Solat, berusaha mengotorkan jiwanya. Orang yang menafikan Solat, berusaha memusnahkan jiwa raganya. “*
– Ustaz Ismail Al-Bakabi

🍃19. *” Jangan cakap:”Pergi solat.Kalau tak,masuk api neraka!”Tapi cakap:”Jom solat,Nanti kita masuk SYURGA ALLAH sama-sama ya.InsyaAllah. “*
– TG Harun Din”..

🍃20. *” Solat Berjamaah syi’ar dan sumber kekuatan generasi berjaya. Ayuh..! Tegakkannya seiring Sunnah. “*
– Ustaz Ismail Al-Bakabi

🍃21. *” Kalau dalam solat tak dapat ingat Allah, mana mungkin luar solat mampu ingat Allah. “*
– Ustaz Pahrol…

🍃22. *” Kejayaan seorang Muslim bukan banyak rakaat Solatnya, tetapi bergantung kepada KHUSYUKnya. “*
– Ustaz Ismail Al-Bakabi

Categories
Blog

40 Perkara yang boleh membatalkan iman

Sesungguhnya kemurnian dan ketahanan iman seseorang Muslim bergantung
kepada keyakinan dan keikhlasan mematuhi dan mengamalkan atau
melaksanakan ajaran yang terkandung di dalam Al-Quran dan Sunnah
Rasulullah SAW dalam segala aspek kehidupan.

Seandainya seseorang muslim itu mengingkari dari ajaran Al-Quran dan
Sunnah, akan menyebabkan iman rosak dan binasa. Antara 40 perkara yang
boleh membatalkan iman yang telah disusun oleh Drs Hanafi Mohamad ialah:

1. Syirik
2. Meninggalkan Solat fardu
3. Meninggalkan puasa bulan Ramadhan
4. Enggan mengeluarkan zakat
5. Enggan menunaikan haji
6. Murtad
7. Kufur terhadap Allah
8. Mengingkari takdir Allah
9. Beramal selain mencapai keredhaan Allah
10. Mentaati selain perintah Allah dan Rasul
11. Tawakal selain Allah
12. Memperhambakan Manusia
13. Berpaling dari peringatan Al-Quran
14. Mengkhianati amanah Allah dan Rasul
15. Menyembunyikan kebenaran ayat Allah SWT kerana takut kepada ancaman manusia
16. Mengubah dan menyalahgunakan ayat-ayat Allah SWT
17. Memecahbelahkan perpaduan kaum muslimin
18. Mempermainkan kesucian agama
19. Menghukum dengan hukuman manusia dan menolak hukum Allah
20. Menghalalkan yang haram dan mengharamkan yang dihalalkan Allah SWT
21. Mengajak umat Islam meninggalkan jidah di jalan Allah
22. Mengkafirkan sesama muslim
23. Cinta kepada kehidupan dunia melebihi cinta kepada Allah dan Akhirat
24. Mengamalkan cara hidup orang kafir
25. Berpegang teguh kepada adat resam nenek moyang yang berlawanan
dengan syariat Islam
26. Munafik (Nifak)
27. Beramal dengan riak
28. Gemar mengamalkan perkara bidaah
29. Membuat peraturan atau undang-undang yang berlawanan dengan petunjuk Allah dan RasulNya
30. Tidak beradab terhadap Rasulullah saw
31. Menghina sahabat Rasulullah saw
32. Mengangkat orang kafir menjadi pemimpin
33. Menolong orang kafir mengintip rahsia orang beriman
34. Memberi amanah kepada orang kafir untuk kepentingan umat Islam
35. Memohon keampunan dosa bagi orang kafir
36. Taksub kepada ulama dalam perkara maksiat
37. Mempercayai tukang tenung
38. Mengamalkan dan mempercayai sihir
39. Mempercayai kuasa azimat
40. Bersumpah dengan selain nama Allah

Wallahu ‘alam

Dipetik dari buku 40 Perkara Yang Membatalkan Iman Menurut Al-Quran & Sunnah
Susunan Drs Hanafi Mohamed, Terbitan Pustaka Haji Abdul Majid, 2009.
Sumbangan Dato’ Hj Mohd Alias Dato’ Latfi

http://iloveallahswt.me/2015/04/24/40-perkara-yang-membatalkan-iman-menurut-al-quran-sunnah/