7)KENCING MANIS (DIABETIC MELLITUS)

Apa itu Kencing Manis /Diabetes Mellitus?

Kencing Manis (Diabetes mellitus) , juga disebut diabetes , adalah istilah untuk beberapa keadaan yang melibatkan bagaimana tubuh anda mengubah makanan menjadi tenaga.

Apabila anda makan karbohidrat, badan anda mengubahnya menjadi gula yang disebut glukosa dan menghantarnya ke aliran darah anda. Pankreas anda melepaskan insulin, hormon yang membantu memindahkan glukosa dari darah ke sel anda, yang menggunakannya untuk tenaga.

Apabila anda menghidap diabetes dan tidak mendapatkan rawatan, badan anda tidak menggunakan insulin seperti yang sepatutnya. Terlalu banyak glukosa yang tinggal di dalam darah anda, keadaan yang biasanya disebut gula darah tinggi. Ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang mungkin serius atau mengancam nyawa.

Tidak ada penawar untuk diabetes. Tetapi dengan perubahan rawatan dan gaya hidup, anda dapat menjalani kehidupan yang sihat dan panjang.

Diabetes datang dalam pelbagai bentuk, bergantung kepada penyebabnya.

Prediabetes

Prediabetes adalah ketika gula darah anda lebih tinggi daripada yang sepatutnya tetapi tidak cukup tinggi untuk doktor anda mendiagnosis diabetes. Lebih daripada satu pertiga orang di Amerika Syarikat memilikinya, tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahuinya.

MENURUT Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kira-kira 3.5 juta rakyat negara ini menghidap diabetes dengan tahap prevalen 17.5 peratus daripadanya adalah orang dewasa berusia 18 tahun dan ke atas.

Statistik ini menunjukkan Malaysia antara negara yang menunjukkan angka tertinggi di dunia dan Asia mempunyai pesakit diabetes. Lebih membimbangkan, dijangka tujuh juta rakyat Malaysia berkemungkinan menghidap diabetes menjelang 2025.

Prediabetes boleh membuat anda lebih cenderung menghidap diabetes jenis 2 dan penyakit jantung. Berolahraga lebih banyak dan menurunkan berat badan tambahan, walaupun hanya 5% hingga 7% dari berat badan anda, dapat menurunkan risiko tersebut .

Diabetes Jenis 1

Diabetes Jenis 1  juga dipanggil diabetes yang bergantung kepada insulin . Dulu disebut diabetes onset remaja, kerana ia sering bermula pada masa kanak-kanak.

Diabetes jenis 1 adalah keadaan autoimun. Ia berlaku apabila badan anda menyerang pankreas anda dengan antibodi. Organnya rosak dan tidak membuat insulin.

Gen anda mungkin menyebabkan diabetes jenis ini. Ia juga boleh berlaku kerana masalah dengan sel-sel di pankreas anda yang membuat insulin.

Sebilangan besar masalah kesihatan yang boleh timbul dengan jenis 1 berlaku kerana kerosakan pada saluran darah kecil di mata anda (disebut retinopati diabetes ), saraf ( neuropati diabetes ), dan ginjal  (nefropati diabetes). Orang dengan jenis 1 juga mempunyai risiko penyakit jantung dan strok yang lebih tinggi .

Rawatan untuk diabetes jenis 1 melibatkan penyuntikan insulin ke dalam tisu lemak tepat di bawah kulit anda. Anda mungkin menggunakan:

 • Picagari
 • Pen insulin yang menggunakan kartrij yang sudah siap dan jarum nipis
 • Penyuntik jet yang menggunakan udara tekanan tinggi untuk menghantar semburan insulin ke kulit anda
 • Pam yang menghantar insulin melalui tiub ke kateter di bawah kulit perut anda

Ujian yang disebut ujian darah A1C menganggarkan kadar gula darah anda selama tiga bulan sebelumnya. Doktor anda menggunakannya untuk melihat seberapa baik gula darah anda dikawal. Itu membantu mereka mengetahui risiko komplikasi anda.

Sekiranya anda menghidap diabetes jenis 1, anda perlu membuat perubahan termasuk:

 • Ujian kadar gula darah anda secara kerap
 • Perancangan makan dengan teliti
 • Latihan setiap hari
 • Mengambil insulin dan ubat lain seperti yang diperlukan

Diabetes Jenis 2

Diabetes jenis 2 dulunya dipanggil diabetes yang tidak bergantung kepada insulin atau diabetes pada awal orang dewasa. Tetapi ia menjadi lebih biasa pada kanak-kanak dan remaja sejak 20 tahun yang lalu, terutamanya kerana lebih banyak orang muda berlebihan berat badan atau gemuk. Kira-kira 90% orang yang menghidap diabetes mempunyai jenis 2.

Apabila anda menghidap diabetes jenis 2 , pankreas anda biasanya menghasilkan sebilangan insulin. Tetapi sama ada tidak mencukupi atau badan anda tidak menggunakannya sebagaimana mestinya. Rintangan insulin , apabila sel anda tidak bertindak balas terhadap insulin, biasanya terjadi pada sel-sel lemak, hati, dan otot.

Diabetes jenis 2 sering lebih ringan daripada jenis 1. Tetapi ia masih boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang besar, terutama pada saluran darah kecil di ginjal, saraf, dan mata anda. Jenis 2 juga meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok .

Orang yang gemuk – lebih daripada 20% melebihi berat badan sasaran mereka untuk ketinggian mereka – mempunyai risiko diabetes jenis 2 dan masalah kesihatan yang boleh diikuti. Obesiti sering menyebabkan ketahanan insulin , jadi pankreas anda harus bekerja lebih keras untuk membuat lebih banyak insulin. Tetapi masih belum cukup untuk menjaga kadar gula darah anda di tempat yang sepatutnya.

Rawatan untuk diabetes jenis 2 melibatkan menjaga berat badan yang sihat, makan dengan betul, dan bersenam. Sebilangan orang juga memerlukan ubat.

Doktor anda mungkin melakukan ujian A1C beberapa kali dalam setahun untuk melihat seberapa baik anda mengawal gula darah anda.

Kencing manis semasa mengandung

Kehamilan biasanya menyebabkan beberapa jenis ketahanan insulin. Sekiranya ini menjadi diabetes, ia dipanggil kehamilan . Doktor sering melihatnya pada kehamilan pertengahan atau akhir. Kerana gula darah wanita melalui plasenta ke bayi, penting untuk mengawal diabetes kehamilan untuk melindungi pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Doktor melaporkan diabetes kehamilan pada 2% hingga 10% kehamilan. Selalunya hilang selepas kelahiran. Tetapi sehingga 10% wanita yang menghidap diabetes kehamilan mendapat tipe 2, minggu atau bahkan bertahun-tahun kemudian.

Diabetes kehamilan lebih berisiko untuk bayi daripada ibu. Bayi mungkin mengalami kenaikan berat badan yang luar biasa sebelum kelahiran, kesukaran bernafas ketika lahir, atau risiko obesiti dan diabetes yang lebih tinggi di kemudian hari. Ibu mungkin memerlukan pembedahan caesar kerana bayi yang terlalu besar, atau dia mungkin mengalami kerosakan pada jantung, ginjal, saraf, dan matanya.

Rawatan diabetes kehamilan melibatkan:

 • Perancangan makan dengan teliti untuk memastikan anda mendapat nutrien yang mencukupi tanpa terlalu banyak lemak dan kalori
 • Senaman harian
 • Mengawal kenaikan berat badan
 • Mengambil insulin untuk mengawal kadar gula darah anda, jika diperlukan

Kaedah Rawatan Pilihan menggunakan Perubatan Herba (Herbs Medicine)

Formula Primaherbs Haritaki Plus terbukti berjaya mengawal dan membantu proses pemulihan Diabetic type 1 dan type 2 secara natural.

Kajian yang bermula pada tahun 2000 menggabungkan 2 bahan utama iaitu Athospira SP (Spirulina /sejenis alga) dan Terminilia Chibula (Sejenis herba)yang dipanggil ‘Mother Of Herbs’ oleh para saintis berjaya menghasilkan penemuan hebat membantu pemulihan banyak penyakit manusia termasuk masalah kencing manis/Diabetic Mellitus.


KONTEKS:
Terminalia chebula Retz. (Combretaceae) adalah pokok bersaiz sederhana yang tumbuh di alam liar di seluruh India. T. chebula telah banyak digunakan dalam perubatan Ayurveda, Unani, dan homoeopati. Buah ini telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk ‘home remedy’terhadap pelbagai penyakit manusia.

Triphala-ayurvedic fruits on white background

Retreatment dengan Terminalia chebula menghasilkan penurunan kadar glukosa darah dan nisbah berat badan-berat badan yang signifikan (p <0,01). Secara signifikan mengurangkan aktiviti peningkatan enzim penanda jantung, alanine transaminase (ALT), lactate dehydrogenase (LDH), creatinine kinase (CK-MB) (p <0.01), yang serupa dengan carvedilol ubat standard pada target yang disuntik isoproterenol. Pretreatment dengan Terminalia chebula menunjukkan ketiadaan troponin dan tahap nekrosis, edema, dan degenerasi myofibrillar yang lebih rendah.

Rujukan:https://innovareacademics.in/journals/index.php/ijpps/article/view/7342/6497

PERBINCANGAN DAN KESIMPULAN:
Penemuan ini menunjukkan bahawa ekstrak hidro alkohol buah T. chebula menunjukkan potensi aktiviti antidiabetic. Malah formula Primaherbs Haritaki Plus lebih hebat kerana mengandungi Athospira SP (sejenis alga) yang merupakan super food yang memberi makanan lengkap kepada sel dan mampu memulihkan sel-sel yang rosak dalam tubuh badan manusia.Gabungan dengan Terminilia Chibula pada aras melebihi 70% menghasilkan keajaiban yang luar biasa dalam membantu pemulihan dan merencat symptom/kesan akibat Diabetic Mellitus.

Walaubagaimanapun wanita mengandung yang menghidapi Diabetic dilarang sama sekali menggunakan formula ini.

Herbs medicine (Perubatan Herba) ini melalui proses ujian yang rumit dan terbukti berkesan dan diiktiraf serta diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM).

1)Anda boleh melihat testimoni pengguna dengan klik disini.TESTIMONI

2)Cara penggunaan / pengambilan klik sini: CARA GUNA

3)Khasiat lain berkaitan Formula Primaherbs Haritaki Plus klik sini: FORMULA1 FORMULA2

Ribuan pengguna dari seluruh dunia telah menggunakan Primaherbs Haritaki Plus.Mereka sangat berpuas hati dan ternyata sangat berkesan.Lebih menarik formula ini 100% natural,tiada bahan kimia,tiada steroid,tiada kesan sampingan malah pengguna mendapat nilai tambah yang luar biasa selain merawat masalah / penyakit utama mereka.

Primaherbs Ternyata Bukan Sekadar Herba.