6)PEDIH ULU HATI (GASTRITIS)

Gastritis adalah keradangan , kerengsaan, atau hakisan lapisan perut . Ia boleh berlaku secara tiba-tiba (akut) atau sedikit demi sedikit (kronik).

Apa yang Menyebabkan Gastritis?

Gastritis boleh disebabkan oleh kerengsaan kerana penggunaan alkohol yang berlebihan, muntah kronik, tekanan, atau penggunaan ubat – ubatan tertentu seperti aspirin atau ubat anti-radang lain. Ia mungkin disebabkan oleh salah satu perkara berikut:

 • Helicobacter pylori (H. pylori) : Bakteria yang hidup di lapisan lendir perut ; tanpa rawatan, jangkitan boleh menyebabkan bisul , dan pada beberapa orang, barah perut .
 • Refluks empedu: Aliran balik hempedu ke dalam perut dari saluran empedu (yang menghubungkan ke hati dan pundi hempedu )
 • Jangkitan yang disebabkan oleh bakteria dan virus

Sekiranya gastritis dibiarkan tidak dapat dirawat, ia boleh menyebabkan kehilangan darah yang teruk dan boleh meningkatkan risiko terkena barah perut .

Apakah Gejala Gastritis?

Gejala gastritis berbeza di antara individu, dan pada banyak orang tidak ada gejala. Walau bagaimanapun, gejala yang paling biasa termasuk:

 • Mual atau sakit perut yang berulang
 • Kembung perut
 • Sakit perut
 • Muntah
 • Senak
 • Rasa terbakar atau menggerogoti perut antara waktu makan atau pada waktu malam
 • Cegukan
 • Hilang selera makan
 • Muntah darah atau bahan seperti kopi
 • Najis berwarna hitam

Bagaimana Gastritis Diagnosis?

Untuk mendiagnosis gastritis, doktor anda akan mengkaji sejarah perubatan peribadi dan keluarga anda, melakukan penilaian fizikal yang menyeluruh, dan mungkin mengesyorkan mana-mana ujian berikut:

 • Endoskopi bahagian atas . Endoskopi , tiub nipis yang mengandungi kamera kecil, dimasukkan melalui mulut dan ke dalam perut anda untuk melihat lapisan perut. Doktor akan memeriksa keradangan dan boleh melakukan biopsi , prosedur di mana sampel tisu kecil dikeluarkan dan kemudian dihantar ke makmal untuk analisis.
 • Ujian darah. Doktor boleh melakukan pelbagai ujian darah, seperti memeriksa jumlah sel darah merah anda untuk menentukan sama ada anda mengalami anemia , yang bermaksud bahawa anda tidak mempunyai cukup sel darah merah. Dia juga dapat memeriksa jangkitan H. pylori dan anemia yang merosakkan dengan ujian darah.
 • Ujian darah najis tinja (ujian najis) . Ujian ini memeriksa kehadiran darah di dalam najis anda, kemungkinan tanda gastritis.

Apakah Rawatan untuk Gastritis?

Rawatan untuk gastritis biasanya melibatkan:

 • Mengambil antasid dan ubat lain (seperti penghambat pam proton atau penyekat H-2) untuk mengurangkan asid perut
 • Mengelakkan makanan panas dan pedas
 • Untuk gastritis yang disebabkan oleh jangkitan H. pylori , doktor anda akan menetapkan rejimen beberapa antibiotik ditambah ubat penghalang asid (digunakan untuk pedih ulu hati )
 • Sekiranya gastritis disebabkan oleh anemia yang merosakkan , suntikan vitamin B12 akan diberikan.
 • Tidak mengambil makanan seperti laktosa dari tenusu atau gluten dari gandum.

Sebaik sahaja masalah yang mendasari hilang, gastritis tetap juga berlaku.Anda harus berbincang dengan doktor anda sebelum menghentikan sebarang ubat atau memulakan rawatan gastritis sendiri.

Apakah Prognosis untuk Gastritis?

Sebilangan besar penghidap gastritis meningkat dengan cepat sebaik sahaja rawatan dimulakan.

Kaedah Rawatan Pilihan menggunakan Perubatan Herba (Herbs Medicine)

Formula Primaherbs Haritaki Plus terbukti berjaya membantu keseluruhan proses pemulihan dan menghilangkan simptom yang berlaku akibat ‘Gastritis’ secara natural dan tanpa bahan kimia.

Kajian yang bermula pada tahun 2000 menggabungkan 2 bahan utama iaitu Athospira SP (Spirulina /sejenis alga) dan Terminilia Chibula (Sejenis herba)yang dipanggil ‘Mother Of Herbs’ oleh para saintis berjaya menghasilkan penemuan hebat membantu pemulihan banyak penyakit manusia termasuk masalah gastritis & peptic ulcer.


KONTEKS:
Terminalia chebula Retz. (Combretaceae) adalah pokok bersaiz sederhana yang tumbuh di alam liar di seluruh India. T. chebula telah banyak digunakan dalam perubatan Ayurveda, Unani, dan homoeopati. Buah ini telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk ‘home remedy’terhadap pelbagai penyakit manusia. Secara tradisional T. chebula digunakan untuk menyembuhkan ulser kronik, gastritis, dan kanser perut.

Aktiviti antiulcerogenik buah Terminalia chebula pada ulser terbukti pada awalnya melalui eksperimen yang dilakukan .Kajian ini adalah untuk menilai kesan anti-ulser ekstrak hidro-alkoholik (70%) buah Terminalia chebula.

Kawasan ulser yang disebabkan oleh tekanan pada aspirin, etanol dan tekanan sejuk digunakan untuk kajian ini. Kesan ekstrak pada rembesan gastrik, pH, keasidan total dan bebas menggunakan kaedah ligated pylorus juga dinilai.Keputusan menunjukkan dengan dos 200 dan 500 mg / kg ekstrak hidro alkohol menunjukkan penurunan yang signifikan dalam indeks lesi, jumlah kawasan yang terjejas dan peratusan lesi berbanding dengan kumpulan kawalan (P <0.05 dan P <0.01) pada tekanan menahan aspirin, etanol dan sejuk model ulser. Begitu juga ekstrak peningkatan pengeluaran lendir dalam model ulser yang disebabkan oleh aspirin dan etanol. Pada dosis 200 dan 500 mg / kg ekstrak T. chebula menunjukkan aktiviti antisecretori pada model ligated pylorus, yang menyebabkan penurunan volume jus gastrik, keasidan bebas, keasidan total, dan peningkatan pH gastrik dengan ketara.

PERBINCANGAN DAN KESIMPULAN:
Penemuan ini menunjukkan bahawa ekstrak hidro alkohol buah T. chebula menunjukkan potensi aktiviti antiulcerogenik. Oleh itu, aktiviti ini memberikan kepercayaan farmakologi kepada cadangan penggunaan herba ini sebagai ubat semula jadi dalam rawatan atau pengurusan ulser.

Herbs medicine (Perubatan Herba) ini melalui proses ujian yang rumit dan terbukti berkesan dan diiktiraf serta diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM).

1)Anda boleh melihat testimoni pengguna dengan klik disini.TESTIMONI

2)Cara penggunaan / pengambilan klik sini: CARA GUNA

3)Khasiat lain berkaitan Formula Primaherbs Haritaki Plus klik sini: FORMULA1 FORMULA2

Ribuan pengguna dari seluruh dunia telah menggunakan Primaherbs Haritaki Plus.Mereka sangat berpuas hati dan ternyata sangat berkesan.Lebih menarik formula ini 100% natural,tiada bahan kimia,tiada steroid,tiada kesan sampingan malah pengguna mendapat nilai tambah yang luar biasa selain merawat masalah / penyakit utama mereka.

Primaherbs Ternyata Bukan Sekadar Herba.