5)GOUT (ARTHRITIS)

Membandingkan artritis reumatoid dan osteoartritisRheumatoid arthritis vs osteoarthritis

Artritis adalah pembengkakan dan kelembutan pada satu atau lebih sendi anda. Gejala utama artritis adalah sakit sendi dan kekakuan, yang biasanya bertambah buruk seiring bertambahnya usia. Jenis artritis yang paling biasa adalah osteoartritis dan rheumatoid arthritis.

Osteoartritis menyebabkan tulang rawan – tisu keras dan licin yang menutupi hujung tulang di mana ia membentuk sendi – untuk patah. Rheumatoid arthritis adalah penyakit di mana sistem imun menyerang sendi, bermula dengan lapisan sendi.

Kristal asid urik, yang terbentuk apabila terdapat terlalu banyak asid urik dalam darah anda, boleh menyebabkan gout. Jangkitan atau penyakit yang mendasari, seperti psoriasis atau lupus, boleh menyebabkan jenis artritis lain.

Rawatan berbeza-beza bergantung pada jenis arthritis. Matlamat utama rawatan artritis adalah untuk mengurangkan simptom dan meningkatkan kualiti hidup.

Jenis-Jenis

 1. Spondylitis ankylosing
 2. Gout
 3. Artritis idiopatik remaja
 4. Osteoartritis
 5. Artritis psoriatik
 6. Artritis reaktif
 7. Artritis reumatoid
 8. Artritis septik
 9. Artritis ibu jari

Gejala

Tanda dan gejala artritis yang paling biasa melibatkan sendi. Bergantung pada jenis artritis yang anda alami, tanda dan gejala anda mungkin termasuk:

 • Sakit
 • Kekakuan
 • Bengkak
 • Kemerahan
 • Julat pergerakan menurun

Punca

Dua jenis arthritis utama – osteoarthritis dan rheumatoid arthritis – merosakkan sendi dengan cara yang berbeza.

Osteoartritis

Jenis artritis yang paling biasa, osteoartritis melibatkan kerosakan pada rawan sendi anda – lapisan keras dan licin di hujung tulang di mana mereka membentuk sendi. Tulang rawan melindungi hujung tulang dan memungkinkan pergerakan sendi tanpa geseran, tetapi kerosakan yang cukup dapat mengakibatkan penggilingan tulang secara langsung pada tulang, yang menyebabkan rasa sakit dan pergerakan yang terhad. Haus dan lusuh ini dapat terjadi selama bertahun-tahun, atau boleh disegerakan oleh kecederaan atau jangkitan sendi.

Osteoartritis juga mempengaruhi keseluruhan sendi. Ia menyebabkan perubahan pada tulang dan kemerosotan tisu penghubung yang melekatkan otot ke tulang dan menyatukan sendi. Ia juga menyebabkan keradangan pada lapisan sendi.

Artritis reumatoid

Pada rheumatoid arthritis, sistem ketahanan badan menyerang lapisan kapsul sendi, selaput keras yang merangkumi semua bahagian sendi. Lapisan ini (membran sinovial) menjadi radang dan membengkak. Proses penyakit akhirnya dapat memusnahkan tulang rawan dan tulang di dalam sendi.

Faktor-faktor risiko

Faktor risiko untuk artritis termasuk:

 • Sejarah keluarga. Beberapa jenis artritis berlaku dalam keluarga, jadi anda mungkin lebih cenderung menghidap artritis jika ibu bapa atau adik-beradik anda mengalami gangguan itu. Gen anda boleh menjadikan anda lebih rentan terhadap faktor persekitaran yang boleh mencetuskan artritis.
 • Umur. Risiko banyak jenis artritis – termasuk osteoartritis, rheumatoid arthritis dan gout – meningkat seiring bertambahnya usia.
 • Seks anda. Wanita lebih cenderung daripada lelaki untuk menghidap rheumatoid arthritis, sementara kebanyakan orang yang mengalami gout, jenis artritis lain, adalah lelaki.
 • Kecederaan sendi sebelumnya. Orang yang mengalami kecederaan pada sendi, mungkin ketika bermain sukan, kemungkinan besar akhirnya mengalami radang sendi pada sendi tersebut.
 • Obesiti. Mengambil berat badan berlebihan memberi tekanan pada sendi, terutamanya lutut, pinggul dan tulang belakang. Orang yang mengalami obesiti mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap artritis.

Komplikasi

Artritis yang teruk, terutamanya jika ia mempengaruhi tangan atau lengan, boleh menyukarkan anda melakukan tugas harian. Artritis sendi yang menanggung berat badan dapat mengelakkan anda berjalan dengan selesa atau duduk tegak. Dalam beberapa kes, sendi boleh menjadi bengkok dan cacat.

Gout adalah bentuk arthritis yang biasa dan kompleks yang boleh menyerang sesiapa sahaja. Ia disifatkan oleh serangan sakit tiba-tiba, bengkak, kemerahan dan kelembutan pada sendi, sering pada sendi di pangkal jari kaki.

Serangan gout boleh berlaku secara tiba-tiba, sering membangunkan anda di tengah malam dengan sensasi bahawa jari kaki anda terbakar. Sendi yang terkena terasa panas, bengkak dan lembut sehingga berat kepingan di atasnya mungkin kelihatan tidak bertoleransi.

Gejala gout mungkin datang dan pergi, tetapi ada cara untuk menguruskan gejala dan mencegah dari mrnjadi lebih teruk.

Gejala

Ilustrasi menunjukkan gout di jari kaki

Tanda dan gejala gout hampir selalu berlaku secara tiba-tiba, dan sering pada waktu malam. Ia merangkumi:

 • Sakit sendi yang teruk. Gout biasanya mempengaruhi sendi besar jari kaki anda, tetapi boleh terjadi pada sendi mana pun. Sendi lain yang sering terjejas termasuk pergelangan kaki, lutut, siku, pergelangan tangan dan jari. Kesakitan mungkin paling teruk dalam empat hingga 12 jam pertama selepas ia bermula.
 • Ketidakselesaan yang berlanjutan. Selepas kesakitan yang paling teruk hilang, beberapa ketidakselesaan sendi mungkin berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa minggu. Serangan kemudian kemungkinan akan bertahan lebih lama dan mempengaruhi lebih banyak sendi.
 • Keradangan dan kemerahan. Sendi atau sendi yang terjejas menjadi bengkak, lembut, hangat dan merah.
 • Julat pergerakan terhad. Semasa gout berlangsung, anda mungkin tidak dapat menggerakkan sendi secara normal.

Bila berjumpa doktor

Sekiranya anda mengalami sakit sendi yang tiba-tiba dan sengit, hubungi doktor anda. Gout yang tidak dapat dirawat boleh menyebabkan sakit yang teruk dan kerosakan sendi.

Dapatkan rawatan perubatan dengan segera jika anda demam dan sendi panas dan radang, yang boleh menjadi tanda jangkitan.

HERBS MEDICATION by PRIMAHERBS HARITAKI PLUS

Sejak tahun 2000 kajian saintifik telah membuktikan bahan yang terdapat didalam Herba Haritaki /Terminilia Chibula berjaya membantu mengatasi masalah ‘Gout’ (Arthritis).Kandungan asasnya yang mengandungi fungsi anti-arthritic,antifungal,antibiotik ,antiallergic dan ‘multiple function’yang lain secara semulajadi sangat berkesan malah digunakan oleh banyak negara terutama di India sejak ratusan tahun dulu (perubatan Ayurveda).

Anti-Arthritic

Ekstrak hidro alkohol T. Chebula menghasilkan perencatan yang ketara terhadap bengkak sendi dengan kaedah/kawalan dalam kedua-dua formaldehydeinduced dan CFA yang disebabkan oleh artritis. T. chebula boleh digunakan sebagai agen penyakit-perubahansuai rawatan artritis reumatoid. Kajian menunjukkan bahawa ekstrak aseton T.chebula yang berkesan terhadap CFA artritis yang timbul malah terdapat kesan yang jelas dalam memulihkan keradangan.ekstrak akueus buah-buahan kering T.
chebula menunjukkan anti-radang dengan masa sintesis oksida nitrik yang diinduksi. Asid Chebulagic diekstrak dari buah-buahan T. chebula ketara bertindak balas dan berkembang menghasilkan kolagen yang disebabkan oleh artritis . T. Chebula dalam penghasilan polyherbal (Aller-7)mempamerkan kesan anti-artritis anti-inflamasi.

Rujukan: https://www.researchgate.net/publication/270123477_Isolation_of_Gallic_Acid_and_Estimation_of_Total_Phenolic_Content_in_Some_Medicinal_Plants_and_Their_Antioxidant_Activity

Terdapat ribuan kajian dan journal yang membuktikan T.Chibula berkesan merawat gout(arthritis).Formula Primaherbs ternyata lebih hebat kerana mengandungi lebih 70% T.Chibula dan dilengkapkan dengan makanan sel (Athospira SP) yang 100% alkali,membantu sepenuhnya proses pemulihan gout yang terjadi bukan sahaja kerana punca-punca diatas malah disebabkan paras KEASIDAN yang tinggi dalam tubuh manusia.

Formula Primaherbs Haritaki Plus terbukti berkesan dan ribuan orang mengakui kehebatan formula ini.Ketahui lanjut berkenaan lain-lain khasiat,testimoni dan cara makan / penggunaan dengan klik link dibawah.(KHASIAT) (TESTIMONI) (CARA MAKAN).Primaherbs Haritaki Plus juga terbukti selamat dan diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM)

Dapatkan formula ini segera bagi merawat dan memulihkan gout/arthritis & masalah-masalah lain sebelum ia menjadi lebih kronik atau terpaksa dibedah.