4)BATU KARANG (RENAL STONE)

Batu ginjal (juga disebut calculi ginjal, nefrolithiasis atau urolithiasis/disebut juga sebagai batu karang) adalah simpanan keras yang terbuat dari mineral dan garam yang terbentuk di dalam ginjal anda.

Diet, berat badan berlebihan, beberapa keadaan perubatan, dan makanan tambahan dan ubat-ubatan tertentu adalah antara banyak penyebab batu karang. Batu ginjal boleh mempengaruhi mana-mana bahagian saluran kencing anda – dari buah pinggang anda hingga ke pundi kencing anda. Selalunya, batu terbentuk apabila air kencing menjadi pekat, yang membolehkan mineral mengkristal dan melekat bersama.

Melewati batu ginjal boleh menyakitkan, tetapi batu tersebut biasanya tidak menyebabkan kerosakan kekal jika mereka dikenali tepat pada waktunya. Bergantung pada keadaan anda, anda mungkin tidak memerlukan apa-apa selain mengambil ubat sakit dan minum banyak air untuk melewati batu ginjal. Dalam keadaan lain – contohnya, jika batu tersumbat di saluran kencing, dikaitkan dengan jangkitan kencing atau menyebabkan komplikasi – pembedahan mungkin diperlukan.

Doktor anda mungkin mengesyorkan rawatan pencegahan untuk mengurangkan risiko batu karang berulang jika anda berisiko tinggi untuk menghidapnya semula.

Gejala

Ilustrasi yang menunjukkan batu ginjal

Batu ginjal (Batu Karang /Renal stone)

Batu ginjal biasanya tidak akan menyebabkan simptom sehingga ia bergerak di dalam buah pinggang anda atau masuk ke dalam ureter anda – saluran yang menghubungkan buah pinggang dan pundi kencing. Sekiranya tersekat di ureter, ia dapat menyekat aliran air kencing dan menyebabkan ginjal membengkak dan ureter terkena kekejangan, yang boleh menjadi sangat menyakitkan. Pada ketika itu, anda mungkin mengalami tanda dan gejala berikut:

 • Sakit yang teruk dan teruk di bahagian belakang dan belakang, di bawah tulang rusuk
 • Sakit yang memancar ke bahagian bawah perut dan pangkal paha
 • Kesakitan yang timbul dalam gelombang dan turun naik dalam intensiti
 • Sakit atau sensasi terbakar semasa membuang air kecil

Tanda dan gejala lain termasuk:

 • Air kencing berwarna merah jambu, merah atau coklat
 • Air kencing mendung atau berbau busuk
 • Keperluan berterusan untuk membuang air kecil, membuang air kecil lebih kerap daripada biasa atau membuang air kecil dalam jumlah kecil
 • Pening dan muntah
 • Demam dan menggigil jika terdapat jangkitan

Kesakitan yang disebabkan oleh batu ginjal dapat berubah – misalnya, beralih ke lokasi yang berbeza atau meningkat dalam intensitas – ketika batu bergerak melalui saluran kencing anda.

Bila berjumpa doktor

Buat janji temu dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai tanda dan gejala yang membimbangkan anda.

Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda mengalami:

 • Sakit sangat teruk sehingga anda tidak boleh duduk diam atau mencari kedudukan yang selesa
 • Kesakitan disertai dengan loya dan muntah
 • Kesakitan disertai demam dan menggigil
 • Darah di dalam air kencing anda
 • Kesukaran membuang air kecil

Punca

Batu ginjal/karang sering tidak mempunyai sebab tunggal yang pasti, walaupun beberapa faktor boleh meningkatkan risiko anda.

Batu ginjal terbentuk apabila air kencing anda mengandungi lebih banyak zat pembentuk kristal – seperti kalsium, oksalat dan asid urik – daripada cairan dalam air kencing anda yang dapat mencairkan. Pada masa yang sama, air kencing anda mungkin kekurangan zat yang mencegah kristal melekat, mewujudkan persekitaran yang ideal untuk pembentukan batu ginjal.

Jenis batu karang

Mengetahui jenis batu ginjal yang anda miliki dapat membantu menentukan penyebabnya, dan mungkin memberi petunjuk bagaimana mengurangkan risiko anda mendapat lebih banyak batu ginjal. Sekiranya boleh, cubalah simpan batu ginjal jika anda mengeluarkannya sehingga anda dapat membawanya ke doktor untuk dianalisis.

Jenis batu ginjal termasuk:

 • Batu kalsium. Sebilangan besar batu ginjal adalah batu kalsium, biasanya dalam bentuk kalsium oksalat. Oxalate adalah bahan yang dibuat setiap hari oleh hati anda atau diserap dari diet anda. Buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu, serta kacang dan coklat, mempunyai kandungan oksalat yang tinggi.Faktor diet, dos vitamin D yang tinggi, pembedahan pintasan usus dan beberapa gangguan metabolik dapat meningkatkan kepekatan kalsium atau oksalat dalam air kencing.Batu kalsium juga boleh terjadi dalam bentuk kalsium fosfat. Batu jenis ini lebih biasa dalam keadaan metabolik, seperti asidosis tubular buah pinggang. Mungkin juga dikaitkan dengan ubat-ubatan tertentu yang digunakan untuk mengobati migrain atau kejang, seperti topiramate (Topamax, Trokendi XR, Qudexy XR).
 • Batu struvite. Batu struvite terbentuk sebagai tindak balas terhadap jangkitan saluran kencing. Batu-batu ini dapat tumbuh dengan cepat dan menjadi cukup besar, kadang-kadang dengan sedikit gejala atau sedikit peringatan.
 • Batu asid urik. Batu asid urik boleh terbentuk pada orang yang kehilangan terlalu banyak cairan kerana cirit-birit kronik atau salah penyerapan, mereka yang makan diet tinggi protein, dan mereka yang menghidap diabetes atau sindrom metabolik. Faktor genetik tertentu juga boleh meningkatkan risiko batu asid urik anda.
 • Batu-batu sista. Batu-batu ini terbentuk pada orang dengan gangguan keturunan yang disebut cystinuria yang menyebabkan ginjal mengeluarkan terlalu banyak asid amino tertentu.

Faktor-faktor risiko

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko terkena batu ginjal termasuk:

 • Sejarah keluarga atau peribadi. Sekiranya seseorang dalam keluarga anda menghidap batu ginjal, anda juga cenderung menghidap batu. Sekiranya anda sudah mempunyai satu atau lebih batu ginjal, anda berisiko lebih tinggi terkena batu ginjal.
 • Kekeringan. Tidak minum air secukupnya setiap hari boleh meningkatkan risiko batu karang anda. Orang yang tinggal di iklim yang hangat dan kering dan mereka yang banyak berpeluh mungkin berisiko lebih tinggi daripada yang lain.
 • Diet tertentu. Makan makanan yang tinggi protein, natrium (garam) dan gula dapat meningkatkan risiko anda untuk beberapa jenis batu ginjal. Ini benar terutamanya dengan diet tinggi natrium. Terlalu banyak garam dalam makanan anda meningkatkan jumlah kalsium yang mesti ditapis oleh buah pinggang anda dan meningkatkan risiko batu karang anda.
 • Obesiti. Indeks jisim badan tinggi (BMI), ukuran pinggang yang besar dan kenaikan berat badan dikaitkan dengan peningkatan risiko batu karang.
 • Penyakit pencernaan dan pembedahan. Pembedahan pintasan gastrik, penyakit radang usus atau cirit-birit kronik boleh menyebabkan perubahan dalam proses pencernaan yang mempengaruhi penyerapan kalsium dan air anda, meningkatkan jumlah zat pembentuk batu di dalam air kencing anda.
 • Keadaan perubatan lain seperti asidosis tubular ginjal, cystinuria, hiperparatiroidisme dan jangkitan saluran kencing berulang juga dapat meningkatkan risiko batu karang anda.
 • Makanan tambahan dan ubat-ubatan tertentu, seperti vitamin C, makanan tambahan, julap (bila digunakan secara berlebihan), antasid berasaskan kalsium, dan ubat-ubatan tertentu yang digunakan untuk merawat migrain atau kemurungan, dapat meningkatkan risiko batu karang anda.

HERBS MEDICATION by PRIMAHERBS HARITAKI PLUS

Sejak tahun 2000 kajian saintifik telah membuktikan bahan yang terdapat didalam Herba Haritaki /Terminilia Chibula berjaya membantu mengatasi masalah ‘Renal Stone’ (Batu Karang@ginjal).Kandungan asasnya yang mengandungi fungsi antifungal,antibiotik ,antiallergic dan ‘multiple function’yang lain secara semulajadi sangat berkesan malah digunakan oleh banyak negara terutama di India sejak ratusan tahun dulu (perubatan Ayurveda).Terdapat fungsi sitoprotektif ekstrak berair Terminalia chebula(Haritaki) pada sel epitel renal.


Batu ginjal/karang adalah salah satu penyakit yang paling kerap berlaku di seluruh dunia. Kalsium oksalat (CaOx) telah terbukti menjadi komponen utama sebahagian besar batu yang terbentuk dalam sistem kencing pesakit dengan urolithiasis. Kajian telah dilakukan bagi menilai sifat antilitetik Terminalia chebula yang biasa disebut ″ harad ″ yang sering digunakan di ayurveda untuk merawat pelbagai penyakit kencing termasuk batu ginjal.

RUJUKAN: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22555028

BAHAN DAN KAEDAH:
Kegiatan antilitatik Terminalia chebula(Haritaki)disiasat mengenai nukleasi dan pertumbuhan kristal kalsium oksalat. Potensi perlindungan ekstrak tumbuhan juga diuji pada kecederaan sel yang disebabkan oleh oksalat pada sel epitelium ginjal NRK-52E dan MDCK.

KEPUTUSAN:
Peratusan penghambatan nukleasi CaOx didapati 95.84% pada 25µg / mL ekstrak berair Terminalia chebula yang tetap hampir berterusan dengan peningkatan kepekatan ekstrak tumbuhan; namun, ekstrak tumbuhan menghalang pertumbuhan kristal CaOx dalam pola bergantung pada dos. Apabila sel MDCK dan NRK-52E cedera akibat terkena oksalat selama 48 jam, ekstrak berair mencegah kecederaan dengan cara yang bergantung pada dos. Pada rawatan dengan kepekatan yang berbeza dari ekstrak tumbuhan, daya hidup sel meningkat dan pelepasan dehidrogenase laktat menurun dengan cara yang bergantung kepada kepekatan.

KESIMPULAN:
Kajian kami menunjukkan bahawa Terminalia chebula adalah calon yang berpotensi untuk phytotherapy terhadap urolithiasis kerana ia tidak hanya berpotensi untuk menghalang nukleasi dan pertumbuhan kristal CaOx tetapi juga memiliki peranan sitoprotektif.

Herba ini turut mengandungi anti-oxidant,antibacterial,antifungal,anti-neoplastik,antiviral,antidiabetic,cardio protective,immunomodulatory,Juzuk Phyto (Phyto constituents)dan mengandungi beberapa phytoconstituents seperti tanin, flavonoid, sterol,amino asid, fruktosa, damar/resin dan ‘fixed oil’.Kaya dengan tannin yang berbeza ,(anggaran kandungan 32%).Kehebatannya sangat luar biasa.Nak tahu lebih detail temasuk journal dari universiti-universiti perubatan dunia klik FORMULA 1

Secara asas bahan ini telah diformulasi didalam Formula Primaherbs Haritaki Plus dengan kandungan melebihi 70%.Ubat herba ini membantu banyak penyembuhan penyakit (klik sini) dengan berkesan termasuk memecahkan batu karang dan memulihkan saluran kencing dan ginjal secara natural tanpa bimbang kesan sampingan dari bahan kimia.

Formula ini terbukti selamat digunakan dan diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM).

Kebiasaanya ia berkesan dengan pantas dan kesan ketara selepas 48 jam hingga 1 minggu pengambilan.Namun untuk pemulihan penuh biasanya mengambil masa antara 1 hingga 2 bulan.klik CARA MAKAN untuk ketahui cara penggunaan dan pantang larang atau golongan yang tidak dibenarkan penggunaannya.

Ribuan orang terbukti telah mendapat kesan positif dan berjaya sembuh selepas penggunaan formula ini.Rujuk testimoni (klik TESTIMONI)

UNTUK PERTANYAAN ATAU PEMBELIAN SILA HUBUNGI WAKIL-WAKIL PEMASARAN PRIMAHERBS ATAU DAPATKAN DI FARMASI TERPILIH ATAU SECARA ONLINE.