2)RESDUNG (SINUSITIS)

Resedung atau Sinusitis adalah keradangan atau pembengkakan tisu yang melapisi sinus . Sinus sihat dipenuhi dengan udara. Tetapi apabila mereka tersumbat dan dipenuhi dengan cairan, kuman dapat tumbuh dan menyebabkan jangkitan.

Keadaan yang boleh menyebabkan penyumbatan sinus termasuk:
 1. Selsema biasa
 2. Rinitis alergi, iaitu pembengkakan pada lapisan hidung
 3. Pertumbuhan kecil di lapisan hidung yang disebut polip hidung
 4. Septum yang menyimpang , yang merupakan pergeseran pada rongga hidung

Jenis-Jenis

Anda mungkin mendengar doktor menggunakan istilah ini:
 1. Sinusitis akut biasanya bermula dengan gejala seperti selsema seperti hidung berair, hidung tersumbat dan sakit muka. Ia mungkin bermula secara tiba-tiba dan berlangsung 2-4 minggu.
 2. Keradangan sinus subakut biasanya berlangsung 4 hingga 12 minggu.
 3. Gejala keradangan kronik berlangsung 12 minggu atau lebih lama.
 4. Sinusitis berulang berlaku beberapa kali dalam setahun.

Siapa yang Mendapatnya?

Ramai orang. Kira-kira 60-65% rakyat Malaysia mempunyai sinusitis sekurang-kurangnya sekali setiap tahun. Kemungkinan besar jika anda mempunyai:

 1. Bengkak di dalam hidung seperti selsema
 2. Saluran saliran tersumbat
 3. Perbezaan struktur yang menyempitkan saluran tersebut
 4. Polip hidung
 5. Kekurangan sistem imun atau ubat-ubatan yang menekan sistem imun
Bagi kanak-kanak, perkara yang boleh menyebabkan sinusitis termasuk:
 1. Alahan
 2. Penyakit dari kanak-kanak lain di pusat jagaan harian atau sekolah
 3. Pacifiers (Perentas Damai)
 4. Minum menggunakan botol sambil berbaring di belakang
 5. Asap di persekitaran
Perkara utama yang menjadikan sinusitis lebih cenderung kepada orang dewasa adalah jangkitan dan merokok.

Gejala Sinusitis Akut

Tanda-tanda utama termasuk:
 1. Sakit muka atau tekanan
 2. Hidung “disumbat”/tersumbat
 3. Hidung berair
 4. Kehilangan bau
 5. Batuk,kerap bersin terutama di waktu pagi atau kesesakan
Anda mungkin juga mempunyai:
 1. Demam
 2. Nafas berbau
 3. Keletihan
 4. Sakit gigi
 5. Gatal pada kelopak mata
 6. Jerawat yang banyak
 7. Muka rasa berdenyut @ sakit
 8. Tidur berdengkur
 9. Kerap sakit kepala
 10. Gatal-gatal apabila makan makanan terperap(jeruk/pekasam) dan makanan laut.

Mungkin sinusitis akut jika anda mempunyai dua atau lebih simptom, atau saluran hidung tebal, hijau, atau kuning

Acute Sinusitis | Medcomic

Gejala Sinusitis Kronik

Anda mungkin mengalami gejala ini selama 12 minggu atau lebih:

 1. Perasaan sesak atau kenyang di wajah anda
 2. Penyumbatan hidung atau penyumbatan hidung
 3. Tekan di rongga hidung
 4. Demam
 5. Hidung berair atau saliran postnasal yang berubah warna

Anda juga mungkin mengalami sakit kepala , bau mulut , dan sakit gigi. Anda mungkin berasa sangat letih.

Banyak perkara boleh menyebabkan gejala seperti ini. Anda perlu berjumpa doktor untuk mengetahui sama ada anda menghidap sinusitis.

Rawatan

Sekiranya anda mempunyai jangkitan sinus sederhana, doktor anda mungkin mengesyorkan anda menggunakan pencuci hidung dekongestan dan garam. Anda tidak boleh menggunakan dekongestan over-the-counter lebih dari 3 hari, kerana ia boleh membuat anda lebih sesak.

Sekiranya doktor memberi anda sntibiotik , anda mungkin akan mengambilnya selama 10 hingga 14 hari. Gejala biasanya hilang dengan rawatan.

Blocked sinus passage 1 PI - UpToDate

Udara yang hangat dan lembap dapat membantu jika anda menghidap sinusitis kronik. Anda boleh menggunakan alat penguap, atau anda boleh menyedut wap dari kuali air suam. Pastikan air tidak terlalu panas.

Terdapat beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah resdung kronik:

 1. Kompres yang hangat dapat meredakan sakit pada hidung dan sinus.
 2. Titisan hidung masin selamat digunakan di rumah.
 3. Titisan atau semburan dekongestan over-the-counter boleh membantu. Jangan mengambil masa lebih lama daripada yang disyorkan.

Dalam beberapa kes, doktor anda mungkin menetapkan steroid bersama dengan antibiotik .

Pilihan lain

Anda juga perlu mengelakkan pencetus yang berkaitan dengan sinusitis anda.

Sekiranya anda mempunyai alahan , doktor anda mungkin mengesyorkan antihistamin .

Sekiranya kulat disalahkan, anda akan mendapat preskripsi ubat antijamur .

Sekiranya anda mempunyai kekurangan imun tertentu, doktor anda mungkin akan memberi anda imunoglobulin, yang membantu melawan perkara-perkara yang reaksi badan anda.

Bolehkah Saya Mencegah Sinusitis?

Tidak ada cara yang pasti untuk mencegah sinusitis. Tetapi ada beberapa perkara yang boleh membantu.

 1. Jangan merokok, dan elakkan asap orang lain
 2. Basuh tangan anda dengan kerap, terutamanya semasa musim sejuk dan selsema, dan cuba jangan menyentuh wajah anda.
 3. Jauhi perkara yang anda tahu anda alah.

Apa yang Berlaku jika Sinusitis Tidak Dirawat?

Anda akan mengalami kesakitan dan ketidakselesaan sehingga ia mulai hilang. Dalam kes yang jarang berlaku, sinusitis yang tidak dirawat boleh menyebabkan meningitis, abses otak, atau jangkitan pada tulang. 

Nasal Diseases. Sinusitis, Sinus Infection Diagnosis And Treatment ...

KANAK-KANAK

Resdung dikalangan kanak-kanak menyebabkan ia merebak kedalam mata,mengakibatkan jangkitan sellulitis dan nanah(abses)mata.Selain itu juga boleh berlaku bengkak pada wajah/muka dan mata.Sekiranya dibiarkan boleh menyebabkan mata menjadi buta.

Punca yang menyebabkan kanak-kanak berisiko menjadi buta kerana dinding pemisah ethmoid dengan mata sangat tipis dimana sinus frontal mereka masih belum terbentuk.

Pada tahap kritikal doktor akan membuat satu laluan supaya cecair dari sinus ethmoid dapat dikeluarkan dari hidung dan ia tidak bertakut lagi.

Chronic sinusitis | Mexico| PDF | PPT| Case Reports | Symptoms ...

DEWASA

Bagi orang dewasa nanah dari sinus frontal tidak dapat keluar dari hidung dan akan masuk memenuhi ruang dalam otak.Dinding pemisah ini menjadi semakin tebal dan sinus frontal telah terbentuk dengan sempurna.

Bagaimanapun keadaaan ini mengakibatkan ostia(ruang) mudah tersumbat.Bahagian sinus maxilla merupakan kawasan yang paling sering dijangkiti resdung,tetapi komplikasinya amat jarang berlaku.

Ini kerana nanah tidak dapat menembusi dinding maxilla yang tebal.Namun,sekiranya nanah merebak kedalam otak,pesakit perlu menjalani pembedahan sinus frontal dan pembedahan neurosurgery.

Tahukah Anda? Formula PrimaHerbs Haritaki Plus Dihasilkan Dari Herba & Alga Yang Diakui Dunia Perubatan Sebagai Yang Terbaik Didunia & Mempunyai Khasiat Yang Luarbiasa ,Antaranya Ialah Merawat Masalah Resdung/Sinusitis Dari Peringkat Biasa Hingga Tahap Kronik. TERUSKAN MEMBACA

Formula Primaherbs Haritaki Plus dihasilkan dari 2 bahan hebat yang dikenali sebagai T.Chibula (Mother Of Herbs) dan sejenis alga Athospira SP (King Of Food) yang terbukti secara saintifik mengandungi semua jenis nutrien,pH alkali 100% dan makanan paling lengkap untuk sel.

Kajian yang bermula pada tahun 2000 menggabungkan 2 bahan utama ini berjaya menghasilkan penemuan hebat membantu pemulihan lebih dari 41 penyakit ,meningkatkan tahap kesihatan,mengekalkan kecergasan manusia ,membuang toxin dan kolesterol ,menstabilkan hormon,meneutralkan paras asid,memulihkan sruktur + merawat penyakit kulit dan membina sel darah merah dalam tubuh secara ‘natural’.Formula ini sangat pantas membantu proses pemulihan luka (Healing Process) dalaman dan luaran terutama luka akibat pembedahan atau selepas bersalin dan menghalang jangkitan(infection) atau bengkak(inflamasi).Sangat aktif membantu penghasilan Sel Darah Merah baru dan mencegah Anemia yang berpunca dari banyak sebab.

Untuk masalah kulit formula ini sangat berkesan untuk masalah jangkitan bakteria,fungal dan yis seperti fruncle (Bisul),Carbuncle (Pekung),Jerawat (acne),alahan kulit (allergic) dan banyak lagi.Kandungan herba dan alga yang terkandung dalam formula ini mempunyai anti aging ,vitamin C dan nutrien-nutrien lain yang diperlukan oleh sel kulit yang sangat membantu dari segi kecantikan dan ketahanan kulit,malahan melambatkan proses penuaan.

Primaherbs Haritaki Plus membekalkan semua jenis nutrien yang diperlukan badan untuk menghasilkan tenaga dengan pantas.Menstabilkan dan merencat masalah kecelaruan hormon yang menjadi antara punca utama penyakit,badan lemah/tidak bertenaga dan masalah (LIBIDO) iaitu penurunan keinginan dan tenaga untuk melakukan hubungan intim.

Penemuan Saintis turut membuktikan haritaki @ T.Chibula mengandungi bahan anti kanser yang mampu menghalang pembiakan sel tidak normal dan merencat pertumbuhan sel gila (abnormal) ini dari terus berkembang / merebak.

Haritaki @ T.Chibula sangat efektif dalam mengatasi masalah yang berlaku di salur pernafasan terutamanya Resdung@Sinusitis.Ini terbukti bukan sekadar dari kajian tapi dapatan dari Prognosis dari pengguna yang mengalami masalah ini sejak dahulu lagi.


BAHAN 1:
Terminalia chebula Retz. (Combretaceae) adalah pokok bersaiz sederhana yang tumbuh di alam liar di seluruh India. T. chebula telah banyak digunakan dalam perubatan Ayurveda, Unani, dan homoeopati. Buah ini telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk ‘home remedy’terhadap pelbagai penyakit manusia sejak ratusan tahun dulu.Sangat terkenal sejak ribuan tahun dahulu sebagai herba yang mempunyai banyak manafaat perubatan dan meningkatkan tenaga serta merawat masalah seksual.

Banyak kajian dan journal terutamanya dari perubatan Ayurvedic membuktikan keberkesanan herba ini dalam menangani masalah kesihatan manusia termasuk berbagai penyakit yang disebabkan oleh serangan bakteria,virus dan fungal.Kajian juga membuktikan ia membantu merencat sel abnormal yang berkembang sebagai fibroid,ketumbuhan atau kanser dan berupaya mengawal gula dalam darah dan menyahtoksin racun /toksik dalam badan serta megeluarkan kolesterol dari tubuh manusia.Herba T.Chibula mempunyai fungsi khas dalam memperbaiki kalenjar yang menghasilkan hormon seterusnya membantu pengeluaran hormon secara normal dan seimbang.Ia turut merangsang penghantaran O2 yang aktif keseluruh badan dan memusnahkan bakteria-bakteria yang menghasilkan asid.

Herba ini mendapat tumpuan para penyelidik kerana khasiat perubatannya yang mengandungi anti-oxidant,antibacterial,antifungal,antiaging,anti-neoplastik,anti-viral,antidiabetic,anti inflammatory,cardio protective,immunomodulatory dan banyak lagi.(rujuk formula 1 KLIK SINI)Terdapat lebih 116 artikel/journal antarabangsa hasil penyelidikan berbagai Agensi di dunia.Namun fokus PrimaHerbs adalah kepada bio-efficacy dan phyto-pharmacological serta pemulihan sel.

BAHAN 2:

Athospira SP/ Spirulina (Folium)

Primaherbs mengandungi Spirulina yang merupakan organisma ringkas dan bersel tunggal yang mendapat nama daripada perkataan Latin iaitu ‘helix’ atau ‘lingkaran’ kerana ciri fizikalnya seperti satu lingkaran. Nama saintifiknya ialah Arthrospira Platensis dan tergolong dalam kelompok cyanobakteria.

Dipercayai sebagai tumbuhan hidup yang tertua di bumi, sudah wujud selama 3.6 bilion tahun. Alga biru-hijau ini diiktiraf secara global sebagai makanan semula jadi yang terunggul.

1. Kaya dengan Kepelbagaian Nutrisi dalam Nisbah yang Seimbang

Badan manusia memerlukan lebih daripada 60 jenis zat nutrien dari pemakanan harian untuk berfungsi secara optimum. Kekurangan salah satu zat nutrien mungkin akan menghadkan penyerapan zat nutrien penting lain. Dalam jangka panjang, ini akan menyebabkan ceraian rantaian nutrisi dalam badan.

Spirulina Organik kaya dengan 5 nutrisi utama seperti: protein, karbohidrat, asid lemak perlu, vitamin dan mineral serta lain-lain zat nutrien.

Ia juga mempunyai nisbah zat nutrien perlu yang seimbang untuk memaksimumkan penyerapan, menjadikannya salah satu suplemen yang paling seimbang dan lengkap di pasaran kini.

2. Nutrien Berkepekatan Tinggi

Spirulina Organik bukan sahaja mengandungi nutrien yang berbagai-bagai, ia juga mempunyai 6 nutrien komprehensif utama.

3. Alkali sepenuhnya

Keadaan badan yang beralkali mampu meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit dan membantu mengekalkan kesihatan selular. Justeru, kita perlu mengambil lebih banyak makanan seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan susu. Tetapi tahukah anda bahawa Spirulina Organik merupakan salah sejenis makanan yang paling beralkali?

4. Sumber Protein yang Tinggi dan Lengkap

Spirulina Organik mempunyai kandungan protein tertinggi berbanding makanan lain iaitu setinggi 70%. Spirulina Organik juga merupakan sumber protein yang paling senang dicerna, yakni 12 kali lebih banyak protein boleh guna berbanding daging!

Tambahan pula, kandungan proteinnya sangat lengkap dengan 8 jenis asid amino perlu dan berbeza sekali dengan makanan lain berasaskan tumbuhan yang kekurangan satu atau lebih asid amino tertentu. Ianya juga bebas daripada kolesterol, hormon pertumbuhan, antibiotik dan lemak tepu.

5. Tinggi Kandungan Antioksida

Spirulina Organik mempunyai keupayaan antioksida yang berkesan disebabkan tinggi kandungan SOD (Super Oxide Dismutase), sejenis nutrien anti-penuaan yang sangat berkesan.

6. Amat Senang Dicerna dan Diserap

Sebagai sejenis makanan sel tunggal dengan dinding sel yang lembut (membran nipis) yang diperbuat daripada gula kompleks, enzim dan protein, Spirulina Organik amat senang dicerna dan diserap berbanding sayur-sayuran, buah-buahan dan alga serta klorela. Ciri-ciri ini membuatkan Spirulina Organik amat sesuai untuk individu yang mempunyai masalah pencernaan yang tidak baik seperti kanak-kanak dan warga emas.

Herbs medicine (Perubatan Herba) ini melalui proses ujian yang rumit dan terbukti berkesan dan diiktiraf serta diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM/MOH).

1)Anda boleh melihat testimoni pengguna dengan klik disini.TESTIMONI

2)Cara penggunaan / pengambilan klik sini: CARA GUNA

3)Khasiat lain berkaitan Formula Primaherbs Haritaki Plus klik sini: FORMULA1FORMULA2

Puluhan ribu pengguna dari seluruh dunia telah menggunakan Primaherbs Haritaki Plus.Mereka sangat berpuas hati dan ternyata sangat berkesan.Lebih menarik formula ini 100% natural,100% alkali,tiada bahan kimia,tiada steroid,tiada kesan sampingan malah pengguna mendapat nilai tambah yang luar biasa selain merawat masalah / penyakit utama mereka.

Secara keseluruhan Primaherbs Haritaki Plus dengan kandungan bahannya yang luar biasa dan diiktiraf dunia terbukti mampu membekalkan nutrien dan makanan sel yang lengkap serta menurunkan kadar asid dalam tubuh keparas normal/natural.

Kondisi ini sangat membantu sel untuk pulih atau terbina secara normal dan sihat,merangsang pembinaan sel darah merah dengan pantas seterusnya merencat gejala penyakit yang terhasil akibat gangguan atau kerosakan pada sel yang merupakan asas kepada binaan fizikal/tubuh manusia.

T.Chibula yang berperanan sebagai perencat atau bahan aktif semulajadi menjadi pelengkap terbaik formula Primaherbs Haritaki Plus.

Manafaat formula ini sangat luar biasa dan merupakan antara pilihan terbaik yang perlu diambil bagi mencegah dan merawat penyakit ,menyeimbangkan hormon yang berpengaruh dalam tubuh ,membaiki dan merawat sel dan masalah kulit,mempercepatkan pemulihan luka (healing process),membina sel baru,menurunkan/meneutralkan paras asid, meningkatkan penghasilan sel darah merah,mengekalkan /meningkatkan kecergasan dan mengeluarkan toxin / kolesterol bahaya dari tubuh dan mengatasi masalah LIBIDO /seksual lelaki dan wanita.

Formula ini juga sangat berkesan merawat dengan pantas masalah yang belaku di salur pernafasan terutamanya resdung @ sinusitis dan alahan dari udara akibat debu,spora,patogen dll.Ramai yang telah mencuba Primaherbs sangat kagum dan merasai kelainannya, merasa lebih sihat dan menikmati hidup mereka dengan gembira.Anda pula bagaimana?

Ingin Bebas dari Resdung @ Sinusitis?

Ambil Primaherbs Haritaki Plus HARI INI JUGA…

(Rujuk bahagian KHASIAT FORMULA 1 / FORMULA 2)