26)MENCEGAH & MEMBANTU PEMULIHAN KANSER & RADANG (TERMASUK MASLAH CYST DAN FIBROID)

Fakta barah

Kanser berpunca daripada pengeluaran berlebihan dan kerosakan sel tubuh sendiri.
Kanser adalah pertumbuhan sel-sel abnormal yang tidak terkawal di mana sahaja di dalam badan.
Terdapat lebih daripada 200 jenis barah.
Apa-apa yang boleh menyebabkan sel badan normal berkembang secara tidak normal berpotensi menyebabkan barah; kategori umum agen penyebab barah atau penyebab adalah seperti berikut: pendedahan sebatian kimia atau toksik, radiasi pengion, beberapa patogen, dan genetik manusia.
Gejala dan tanda barah bergantung kepada jenis dan tahap kanser tertentu; walaupun tanda dan gejala umum tidak begitu spesifik, perkara berikut dapat dijumpai pada pesakit dengan barah yang berbeza: keletihan, penurunan berat badan, sakit, perubahan kulit, perubahan fungsi usus atau pundi kencing, pendarahan yang tidak biasa, batuk berterusan atau perubahan suara, demam, benjolan, atau jisim tisu.

Apa itu Kanser & Apa yang Menyebabkannya?
Apabila sel menjadi barah
Dalam istilah yang paling asas, barah merujuk kepada sel yang tumbuh di luar kawalan dan menyerang tisu lain. Sel menjadi barah kerana pengumpulan kecacatan, atau mutasi, pada DNA mereka. Tentunya:

kecacatan genetik yang diwarisi (contohnya, mutasi BRCA1 dan BRCA2),
jangkitan,faktor persekitaran (contohnya, pencemaran udara), dan
pilihan gaya hidup yang buruk – seperti merokok dan penggunaan alkohol berat – juga boleh merosakkan DNA dan membawa kepada barah.
Selalunya, sel dapat mengesan dan memperbaiki kerosakan DNA. Sekiranya sel rosak teruk dan tidak dapat membaiki dirinya sendiri, ia akan mengalami kematian atau apoptosis sel yang diprogramkan. Kanser berlaku apabila sel-sel yang rosak tumbuh, membelah, dan menyebar secara tidak normal dan bukannya merosakkan diri sebagaimana sepatutnya.

Memahami Kanser: Metastasis, Tahap Kanser, dan Banyak Lagi

An illustration of cancer cells.

Dalam istilah yang paling asas, barah merujuk kepada sel yang tumbuh di luar kawalan dan menyerang tisu lain. Sel boleh menjadi barah kerana pengumpulan kecacatan, atau mutasi, pada DNA mereka. Kecacatan genetik yang diwarisi (seperti mutasi BRCA1 dan BRCA2) dan jangkitan boleh meningkatkan risiko barah. Faktor persekitaran (misalnya, pencemaran udara) dan pilihan gaya hidup yang buruk – seperti merokok dan penggunaan alkohol berat – juga boleh merosakkan DNA dan membawa kepada barah.

Malignant Tumors Vs. Benign Tumors

Illustration shows benign (not cancer) vs. malignant (cancer) tumors.

Tumor adalah jisim sel yang tidak normal. Tumor boleh menjadi jinak (bukan barah) atau ganas (barah).
Tumor Benigna
Tumor hanya tumbuh secara setempat dan tidak merebak. Akibatnya, tumor ini tidak dianggap sebagai barah. Mereka masih berbahaya, terutamanya jika mereka menekan organ penting seperti otak.
Tumor malignan
Tumor ganas mempunyai keupayaan untuk menyebar dan menyerang tisu lain. Proses ini, yang dikenali sebagai metastasis, adalah ciri utama kanser. Terdapat banyak jenis keganasan berdasarkan dari mana tumor barah berasal.

Cancer Metastasis

Illustration showing the examples of primary cancers and locations to which they can metastasize (spread).

Selalunya, sel dapat mengesan dan memperbaiki kerosakan DNA. Sekiranya sel rosak teruk dan tidak dapat diperbaiki sendiri, sel biasanya mengalami kematian atau apoptosis sel yang diprogramkan. Kanser berlaku apabila sel-sel yang rosak tumbuh, membelah, dan menyebar secara tidak normal dan bukannya merosakkan diri sebagaimana mestinya.

Apa yang Menyebabkan Kanser?

The estimated percentage of cancer cases caused by identifiable and/or potentially preventable factors.

Gen tertentu mengawal kitaran hidup – pertumbuhan, fungsi, pembelahan, dan kematian – sel. Apabila gen ini rosak, keseimbangan antara pertumbuhan sel normal dan kematian akan hilang. Sel barah disebabkan oleh kerosakan DNA dan pertumbuhan sel yang tidak terkawal. Berikut adalah senarai sebahagian faktor yang diketahui merosakkan DNA dan meningkatkan risiko barah:

Sebab Mutasi
Mutasi genetik boleh menyebabkan barah. Contohnya, mutasi gen BRCA1 dan BRCA2 (dikaitkan dengan peningkatan risiko barah payudara dan ovari) dapat menghalang kemampuan tubuh untuk melindungi dan memperbaiki DNA. Salinan gen yang bermutasi ini dapat diturunkan secara genetik ke generasi akan datang, yang membawa kepada peningkatan risiko kanser yang diwarisi secara genetik.

Sebab Persekitaran
Kanser mungkin disebabkan oleh pendedahan persekitaran. Cahaya matahari boleh menyebabkan barah melalui sinaran ultraviolet. Begitu juga bahan pencemar udara seperti jelaga, habuk kayu, asbestos, dan arsenik, untuk beberapa nama sahaja.

Punca Mikrob
Sebilangan mikrob diketahui meningkatkan risiko barah. Ini termasuk bakteria seperti H. pylori, yang menyebabkan ulser perut dan telah dikaitkan dengan barah gastrik. Jangkitan virus (termasuk Epstein-Barr, HPV, dan hepatitis B dan C) juga dikaitkan dengan barah.

Gaya Hidup dan Punca Diet
Pilihan gaya hidup boleh menyebabkan barah juga. Makan makanan yang buruk, tidak aktif, obesiti, penggunaan alkohol berat, penggunaan tembakau termasuk merokok, dan pendedahan kepada bahan kimia dan racun semuanya berkaitan dengan risiko barah yang lebih besar.

Punca Kanser: Rawatan
Rawatan perubatan dengan kemoterapi, radiasi, rawatan yang disasarkan (ubat-ubatan yang dirancang untuk menargetkan jenis sel kanser tertentu) atau ubat imunosupresif yang digunakan untuk mengurangkan penyebaran barah ke seluruh tubuh juga dapat menyebabkan kerosakan pada sel yang sihat. Sebilangan “barah kedua”, yang sepenuhnya terpisah dari barah awal, diketahui berlaku berikutan rawatan barah yang agresif; namun, penyelidik menghasilkan ubat-ubatan yang menyebabkan kerosakan sel yang kurang (contohnya, terapi yang disasarkan).

Cancer Symptoms and Signs

Doctors examining different tools to help diagnose cancer.

Terdapat lebih daripada 100 jenis barah. Setiap barah dan setiap individu adalah unik. Gejala dan tanda barah bergantung pada ukuran dan lokasi barah serta kehadiran atau ketiadaan metastasis.

Gejala dan Tanda Kanser yang Biasa
Gejala dan tanda barah termasuk:

 1. Demam
 2. Sakit
 3. Keletihan
 4. Perubahan kulit (kemerahan, luka yang tidak akan sembuh, penyakit kuning, gelap)
 5. Penurunan berat badan atau kenaikan berat badan yang tidak disengajakan

Tanda-tanda barah lain yang lebih jelas termasuk:

 1. Ketulan atau ketumbuhan (jisim)
 2. Kesukaran menelan
 3. Perubahan atau kesukaran dengan fungsi usus atau pundi kencing
 4. Batuk berterusan atau serak
 5. Sesak nafas
 6. Sakit dada
 7. Pendarahan atau pelepasan yang tidak dapat dijelaskan

6 Types of Cancer

Micrographs of squamous-cell carcinoma, Ewing sarcoma, multiple myeloma, acute leukemia, and Hodgkin's lymphoma.

Kanser boleh berlaku di mana sahaja di dalam badan. Secara amnya, kanser diklasifikasikan sebagai sama ada pepejal (contohnya kanser payudara, paru-paru, atau prostat) atau cecair (barah darah). Kanser dikelaskan lagi mengikut tisu di mana ia timbul.

Apa itu Karsinoma?
Karsinoma adalah barah yang berlaku pada tisu epitelium dalam badan. Mereka merangkumi 80% hingga 90% daripada semua kanser. Sebilangan besar barah payudara, paru-paru, usus besar, kulit, dan prostat adalah karsinoma. Kelas ini merangkumi dua kanser kulit yang paling biasa, karsinoma sel basal dan karsinoma sel skuamosa. Juga dalam kelas ini adalah adenokarsinoma barah kelenjar.

Apa itu Kanser Sarcoma?
Sarkoma berlaku pada tisu penghubung seperti tulang, tulang rawan, lemak, saluran darah, dan otot. Jenis barah ini merangkumi osteosarcoma barah tulang dan sarkoma Ewing, sarkoma Kaposi (yang menyebabkan lesi kulit), dan rhabdomyosarcoma dan leiomyosarcoma barah otot.

Apa itu Kanser Myeloma?
Myeloma adalah barah yang berlaku pada sel plasma di sumsum tulang. Kanser kelas ini merangkumi pelbagai myeloma, juga dikenali sebagai penyakit Kahler.

Apa itu Leukemia?
Leukemia adalah kumpulan kanser darah yang berbeza dari sumsum tulang. Mereka menyebabkan sebilangan besar sel darah tidak normal memasuki aliran darah.

Apa itu Kanser Limfoma?
Limfoma adalah barah sel sistem imun. Ini termasuk limfoma Hodgkin yang jarang tetapi serius (limfoma Hodgkin, juga penyakit Hodgkin) dan sekumpulan besar barah sel darah putih yang dikenali secara kolektif sebagai limfoma bukan Hodgkin (limfoma bukan Hodgkin).

Apakah Kanser Campuran?
Kanser campuran timbul daripada lebih daripada satu jenis tisu.

7 Common Cancers

Estimated cancer deaths U.S. in 2013.

Kanser adalah penyebab utama kematian kedua di Amerika Syarikat. Kanser yang paling biasa didiagnosis di A.S. adalah kanser payudara, prostat, paru-paru, usus besar dan rektum, dan pundi kencing. Kanser paru-paru, usus besar dan rektum, payudara, dan pankreas bertanggungjawab untuk kematian yang paling banyak. Prognosis kanser yang berbeza sangat berubah-ubah. Banyak barah dapat disembuhkan dengan pengesanan dan rawatan awal. Kanser yang agresif atau didiagnosis pada peringkat kemudian mungkin lebih sukar untuk dirawat, dan bahkan boleh mengancam nyawa.

Apa itu Kanser Payudara?
Kanser payudara adalah barah yang paling biasa, dan salah satu yang paling mematikan. Kira-kira satu daripada lapan wanita akan menghidap barah payudara invasif pada suatu ketika dalam hidupnya. Walaupun kadar kematian telah menurun sejak tahun 1989, lebih daripada 40,000 wanita A.S. dianggap telah mati akibat barah payudara pada tahun 2015 sahaja.

Apa itu Kanser Paru-paru?
Kanser paru-paru adalah barah kedua yang paling biasa di Amerika Syarikat, dan ia adalah yang paling mematikan bagi lelaki dan wanita. Pada tahun 2012, lebih daripada 210,000 orang Amerika didiagnosis menderita barah paru-paru, dan pada tahun yang sama lebih dari 150,000 orang Amerika meninggal dunia akibat barah paru-paru. Di seluruh dunia, barah paru-paru adalah barah yang paling biasa.

Apa itu Kanser Prostat?
Kanser prostat adalah barah yang paling biasa dijumpai pada lelaki. Pada tahun 2013, lebih daripada 177,000 orang Amerika didiagnosis menghidap barah prostat, dan lebih dari 27,000 lelaki Amerika meninggal dunia akibat barah prostat.

Apakah Kanser Kolorektal?
Daripada barah yang boleh memberi kesan kepada lelaki dan wanita, barah kolorektal adalah pembunuh kedua terbesar di Amerika Syarikat.

Apa itu Kanser Hati?
Kanser hati berkembang pada kira-kira 20,000 lelaki dan 8,000 wanita setiap tahun. Hepatitis B dan C dan minum berat(alkohol) meningkatkan risiko terkena barah hati.

Apa itu Kanser Ovari?
Kira-kira 20,000 wanita Amerika didiagnosis menghidap barah ovari setiap tahun. Bagi wanita Amerika, barah ovari adalah barah kelapan yang paling biasa dan penyebab utama kematian barah kelima.

Apakah Kanser Pankreas?
Kanser pankreas mempunyai kadar kematian tertinggi dari semua barah utama. Dari kira-kira 53,000 orang Amerika yang didiagnosis menghidap barah pankreas setiap tahun, hanya 8 peratus yang akan bertahan lebih dari lima tahun.

Walaupun terdapat banyak ujian untuk menyaring dan mendiagnosis barah dengan tepat, diagnosis pasti dibuat dengan pemeriksaan sampel biopsi terhadap tisu barah yang disyaki.
Tahap barah sering ditentukan oleh hasil biopsi dan membantu menentukan jenis barah dan sejauh mana penyebaran barah; pementasan juga membantu pengasuh menentukan protokol rawatan. Secara amnya, dalam kebanyakan kaedah pementasan, semakin tinggi jumlah yang diberikan (biasanya antara 0 hingga 4), semakin agresif jenis barah atau semakin berleluasa adalah barah di dalam badan. Kaedah pementasan berbeza dari barah ke barah dan perlu dibincangkan secara individu dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.
Protokol rawatan berbeza mengikut jenis dan peringkat barah. Sebilangan besar protokol rawatan dirancang agar sesuai dengan penyakit pesakit individu. Walau bagaimanapun, kebanyakan rawatan merangkumi sekurang-kurangnya satu daripada yang berikut dan mungkin merangkumi semua: pembedahan, kemoterapi, dan terapi radiasi.
Terdapat banyak rawatan di rumah yang disenaraikan dan rawatan alternatif untuk barah tetapi pesakit sangat disyorkan untuk membincangkannya sebelum digunakan dengan doktor barah mereka.
Prognosis barah boleh berkisar dari sangat baik hingga teruk. Prognosis bergantung pada jenis barah dan tahapnya dengan barah yang diketahui agresif dan mereka yang diberi peringkat dengan bilangan yang lebih tinggi (3 hingga 4) sering mempunyai prognosis yang lebih teruk.

Kanser adalah pertumbuhan sel-sel abnormal yang tidak terkawal di mana sahaja di dalam badan. Sel yang tidak normal ini disebut sel barah, sel ganas, atau sel tumor. Sel-sel ini dapat menyusup ke tisu badan yang normal. Banyak barah dan sel-sel abnormal yang menyusun tisu barah lebih dikenali dengan nama tisu yang berasal dari sel-sel abnormal (misalnya, barah payudara, barah paru-paru, barah kolorektal). Kanser tidak terhad kepada manusia; haiwan dan organisma hidup lainpun boleh mendapat barah.

Di bawah ini adalah skema yang menunjukkan pembahagian sel normal dan bagaimana apabila sel rosak atau diubah tanpa memperbaiki sistemnya, sel biasanya mati. Juga ditunjukkan adalah apa yang berlaku apabila sel-sel yang rosak atau tidak berfungsi seperti itu tidak mati dan menjadi sel barah dan menunjukkan pembahagian dan pertumbuhan yang tidak terkawal – sejumlah besar sel barah berkembang.

Sering kali, sel barah dapat melepaskan diri dari jisim sel yang asal ini, melalui sistem darah dan limfa, dan tinggal di organ lain di mana mereka dapat mengulangi kitaran pertumbuhan yang tidak terkawal lagi. Proses sel barah ini meninggalkan kawasan dan tumbuh di kawasan badan lain disebut penyebaran metastasis (merebak). Sebagai contoh, jika sel barah payudara merebak ke tulang, itu bermakna individu tersebut mempunyai barah payudara metastatik ke tulang. Ini tidak sama dengan “barah tulang”, yang berarti barah telah bermula di tulang.

Tiga barah yang paling biasa berlaku pada lelaki, wanita, dan kanak-kanak adalah seperti berikut:

 1. Lelaki: Prostat, paru-paru, dan kolorektal
 2. Wanita: Payudara, paru-paru, dan kolorektal
 3. Kanak-kanak: Leukemia, tumor otak, dan limfoma

Kejadian barah dan jenis barah dipengaruhi oleh banyak faktor seperti usia, jantina, bangsa, faktor persekitaran tempatan, diet, dan genetik. Akibatnya, kejadian barah dan jenis barah berbeza bergantung kepada faktor pemboleh ubah ini. Sebagai contoh, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberikan maklumat umum berikut mengenai barah di seluruh dunia:

Kanser adalah penyebab utama kematian di seluruh dunia. Ini menyumbang 8.2 juta kematian (sekitar 22% dari semua kematian yang tidak berkaitan dengan penyakit berjangkit; data terbaru dari WHO).
Kanser paru-paru, perut, hati, usus besar, dan payudara menyebabkan kematian akibat barah paling banyak setiap tahun.
Kematian akibat barah di seluruh dunia diproyeksikan akan terus meningkat, dengan anggaran 13.1 juta kematian pada tahun 2030 (peningkatan sekitar 70%).

Kawasan yang berlainan di dunia mungkin mempunyai barah yang kurang lebih dominan daripada yang dijumpai di AS Salah satu contohnya ialah barah perut sering dijumpai di Jepun, sementara jarang dijumpai di AS. Ini biasanya mewakili gabungan persekitaran dan genetik faktor.

Objektif artikel ini adalah untuk memperkenalkan pembaca mengenai aspek kanser yang umum. Ia dirancang untuk menjadi gambaran umum mengenai kanser dan tidak dapat merangkumi setiap jenis barah. Artikel ini juga akan berusaha membantu membimbing pembaca ke sumber yang lebih terperinci mengenai jenis barah tertentu.

Apakah faktor risiko dan penyebab barah?

Apa-apa yang boleh menyebabkan sel badan normal berkembang secara tidak normal berpotensi menyebabkan barah. Banyak perkara boleh menyebabkan kelainan sel dan mempunyai kaitan dengan perkembangan barah. Sebilangan penyebab barah tetap tidak diketahui sementara barah lain mempunyai pencetus persekitaran atau gaya hidup atau mungkin disebabkan oleh lebih dari satu penyebab yang diketahui.

Sebilangan mungkin dipengaruhi oleh perkembangan genetik seseorang. Ramai pesakit menghidap barah kerana gabungan faktor-faktor ini. Walaupun seringkali sukar atau mustahil untuk menentukan kejadian permulaan yang menyebabkan barah berkembang pada orang tertentu, penyelidikan telah memberi beberapa kemungkinan penyebab yang bersendirian atau bersama dengan sebab lain, adalah calon yang mungkin memulakan barah. Berikut adalah senarai penyebab utama dan tidak menyeluruh kerana sebab-sebab tertentu secara rutin ditambahkan seiring kemajuan penyelidikan:

Pendedahan sebatian kimia atau toksik: Benzena, asbestos, nikel, kadmium, vinil klorida, benzidin, N-nitrosamin, tembakau atau asap rokok (mengandungi sekurang-kurangnya 66 bahan kimia dan toksin karsinogenik yang berpotensi diketahui), asbestos, dan aflatoksin

Sinaran pengion: Uranium, radon, sinar ultraviolet dari sinar matahari, radiasi dari sumber alfa, beta, gamma, dan sinar-X

Patogen: Virus papillomavirus manusia (HPV), EBV atau Epstein-Barr, virus hepatitis B dan C, virus herpes sarkoma Kaposi (KSHV), polyomavirus sel Merkel, Schistosoma spp., Dan Helicobacter pylori; bakteria lain sedang diteliti sebagai agen yang mungkin.

Genetik: Sejumlah barah spesifik dikaitkan dengan gen manusia dan adalah seperti berikut: payudara, ovari, kolorektal, prostat, kulit dan melanoma; gen khusus dan perincian lain berada di luar ruang lingkup artikel umum ini sehingga pembaca dirujuk ke Institut Kanser Nasional untuk maklumat lebih lanjut mengenai genetik dan kanser.

CRISPR Is Overcome When Viruses Gang Up on Bacteria | The ...

Penting untuk diperhatikan bahawa kebanyakan orang mempunyai faktor risiko barah dan terdedah kepada bahan penyebab barah (misalnya cahaya matahari, asap rokok sekunder, dan sinar-X) sepanjang hayatnya, tetapi banyak individu tidak menghidap barah. Di samping itu, banyak orang mempunyai gen yang berkaitan dengan barah tetapi tidak mengembangkannya.

Kenapa? Walaupun penyelidik mungkin tidak dapat memberikan jawapan yang memuaskan untuk setiap individu, jelas bahawa semakin tinggi jumlah atau tahap bahan penyebab barah seseorang terdedah, semakin tinggi kemungkinan orang itu akan terkena barah. Selain itu, orang yang mempunyai kaitan genetik dengan barah mungkin tidak mengidapnya dengan alasan yang serupa (kekurangan rangsangan yang cukup untuk menjadikan gen berfungsi). Di samping itu, beberapa orang mungkin mempunyai tindak balas imun yang tinggi yang mengawal atau menghilangkan sel yang atau berpotensi menjadi sel barah. Terdapat bukti bahawa gaya hidup pemakanan tertentu mungkin memainkan peranan penting dalam hubungannya dengan sistem kekebalan tubuh untuk memungkinkan atau mencegah kelangsungan hidup sel barah. Atas sebab-sebab ini, sukar untuk memberikan penyebab kanser tertentu kepada banyak individu.

virus - Pharmaceutical Technology

Baru-baru ini, faktor risiko lain telah ditambahkan ke dalam senarai item yang boleh meningkatkan risiko barah. Khususnya, daging merah (seperti daging lembu, domba, dan daging babi) diklasifikasikan oleh International Agency for Research on Cancer sebagai agen berisiko tinggi untuk berpotensi menyebabkan barah; sebagai tambahan daging yang diproses (daging asin, salai, diawetkan, dan / atau daging yang disembuhkan) dimasukkan ke dalam senarai karsinogenik. Individu yang memakan banyak daging panggang juga boleh meningkatkan risiko kerana sebatian yang terbentuk pada suhu tinggi. Situasi lain yang kurang jelas yang boleh meningkatkan risiko barah tertentu termasuk kegemukan, kurang bersenam, keradangan kronik, dan hormon, terutama hormon yang digunakan untuk terapi penggantian. Item lain seperti telefon bimbit telah banyak dikaji. Pada tahun 2011, Organisasi Kesihatan Sedunia mengklasifikasikan radiasi tenaga rendah telefon bimbit sebagai “mungkin karsinogenik,” tetapi ini adalah tahap risiko yang sangat rendah yang meletakkan telefon bimbit pada risiko yang sama dengan kafein dan sayur acar.

Africa needs specialist capacity to tackle the spread of ...

Membuktikan bahawa bahan tidak menyebabkan atau tidak berkaitan dengan peningkatan risiko barah adalah sukar. Sebagai contoh, antiperspirant dianggap mungkin berkaitan dengan barah payudara oleh beberapa saintis dan bukan oleh perkara lain. Pendirian rasmi oleh NCI adalah “penyelidikan tambahan diperlukan untuk menyiasat hubungan ini dan faktor lain yang mungkin terlibat.”

Kesimpulan yang tidak memuaskan ini dikemukakan kerana data yang dikumpulkan setakat ini bertentangan. Tuntutan lain yang serupa memerlukan penyelidikan yang mendalam dan mahal yang mungkin tidak pernah dilakukan. Nasihat yang munasabah mungkin adalah untuk mengelakkan sebilangan besar sebatian yang bahkan berkaitan dengan barah, walaupun sukar dilakukan dalam masyarakat moden yang kompleks dan maju dari segi teknologi.

Apakah simptom dan tanda barah?

What DNA From 2,600 Tumors Is Telling Scientists About Cancer ...

Gejala dan tanda barah bergantung pada jenis barah, di mana ia berada, dan / atau di mana sel-sel barah telah menyebar. Sebagai contoh, barah payudara boleh muncul sebagai benjolan di payudara atau sebagai puting keluar sementara barah payudara metastatik(merebak) boleh muncul dengan gejala kesakitan (jika merebak ke tulang), keletihan yang melampau (paru-paru), atau sawan (otak). Sebilangan pesakit tidak menunjukkan tanda-tanda atau simptom sehingga barahnya maju.

American Cancer Society menerangkan tujuh tanda amaran dan / atau gejala barah yang mungkin ada, dan yang harus mendorong seseorang untuk mendapatkan rawatan perubatan. Kata AWAS dapat membantu anda mengingatnya.

 1. Perubahan tabiat usus atau pundi kencing
 2. Sakit tekak yang tidak sembuh
 3. Pendarahan atau pelepasan yang tidak biasa (misalnya, rembesan puting atau “sakit” yang tidak akan sembuh yang mengeluarkan bahan)
 4. Penebalan atau benjolan di payudara, testis, atau di tempat lain
 5. Gangguan pencernaan (biasanya kronik) atau kesukaran menelan
 6. Perubahan ketara dalam ukuran, warna, bentuk, atau ketebalan ketuat atau tahi lalat
 7. Batuk atau suara serak yang mengganggu
Blocking genes halts growth, spread of triple negative breast cancer
Tanda atau gejala lain juga boleh memberi amaran kepada anda atau doktor anda untuk kemungkinan anda menghidap barah. Ini termasuk yang berikut:
 1. Kehilangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan atau kehilangan selera makan
 2. Jenis sakit baru di tulang atau bahagian badan yang lain yang mungkin semakin teruk, atau datang dan pergi, tetapi tidak seperti kesakitan sebelumnya yang pernah ada
 3. Keletihan, loya, atau muntah berterusan
 4. Demam rendah yang tidak dapat dijelaskan mungkin berterusan atau datang dan pergi
 5. Jangkitan berulang yang tidak akan hilang dengan rawatan biasa
 6. Sesiapa yang mempunyai tanda dan gejala ini haruslah melakukan pemerisaan namun simptom-simptom ini juga mungkin timbul dari keadaan bukan kanser.

Sebilangan besar barah akan muncul dengan beberapa gejala umum di atas tetapi sering mempunyai satu atau lebih gejala yang lebih spesifik untuk jenis barah. Sebagai contoh, barah paru-paru mungkin timbul dengan gejala kesakitan yang biasa, tetapi biasanya sakit terletak di dada. Pesakit mungkin mengalami pendarahan yang tidak biasa, tetapi pendarahan biasanya terjadi ketika pesakit batuk. Pesakit barah paru-paru sering menjadi sesak nafas dan kemudian menjadi sangat letih.

Surprising Lung Cancer Symptoms

Kerana terdapat begitu banyak jenis barah dengan begitu banyak gejala yang tidak spesifik dan kadang-kadang lebih spesifik, cara terbaik untuk belajar mengenai tanda dan gejala jenis barah tertentu adalah dengan meluangkan masa untuk meneliti gejala kawasan badan tertentu yang dimaksudkan . Sebaliknya, kawasan badan tertentu dapat dicari untuk mengetahui tanda dan gejala apa yang harus dicari seseorang di kawasan yang disyaki menghidap barah. Contoh berikut adalah dua cara untuk mendapatkan maklumat mengenai gejala:

Apakah jenis kanser yang berbeza?

Terdapat lebih daripada 200 jenis barah; terlalu banyak untuk dimasukkan dalam artikel ini. Walau bagaimanapun, NCI menyenaraikan beberapa kategori umum . Senarai ini dikembangkan di bawah untuk menyenaraikan jenis kanser yang lebih spesifik yang terdapat dalam setiap kategori umum:

Karsinoma: Kanser yang bermula pada kulit atau tisu yang melapisi atau menutup organ dalaman – “kulit, paru-paru, kolon, pankreas, kanser ovari,” karsinoma sel epitel, skuamosa dan basal, melanoma, papilloma, dan adenoma
Sarkoma: Kanser yang bermula pada tulang, tulang rawan, lemak, otot, saluran darah, atau tisu penghubung atau sokongan lain – “tulang, kanser tisu lembut,” osteosarcoma, sarkoma sinovial, liposarcoma, angiosarcoma, rhabdosarcoma, dan fibrosarcoma
Leukemia: Kanser yang bermula pada tisu pembentuk darah seperti sumsum tulang dan menyebabkan sejumlah besar sel darah tidak normal dihasilkan dan memasuki darah – “leukemia,” leukemia limfoblastik (SEMUA dan CLL), leukemia myelogenous (AML dan CML , Leukemia sel T, dan leukemia sel berbulu

Lung Cancer: The Facts | Get Healthy Stay Healthy

Limfoma dan myeloma: Kanser yang bermula pada sel-sel sistem imun – “limfoma,” limfoma sel-T, limfoma sel-B, limfoma Hodgkin, limfoma bukan-Hodgkin, dan limfoma limfoproliferatif
Kanser sistem saraf pusat: Kanser yang bermula di tisu otak dan saraf tunjang – “tumor otak dan saraf tunjang,” glioma, meningioma, adenoma hipofisis, schwannoma vestibular, limfoma CNS primer, dan tumor neuroectodermal primitif
Tidak termasuk dalam jenis di atas yang disenaraikan adalah kanser metastatik; ini kerana sel-sel barah metastatik biasanya timbul dari jenis sel yang disenaraikan di atas dan perbezaan utama dari jenis di atas adalah sel-sel ini sekarang terdapat dalam tisu dari mana sel-sel kanser tidak pada awalnya berkembang.

Beacon Hospital | Best Lung Cancer Treatment

Oleh itu, jika istilah “barah metastatik” digunakan, untuk ketepatan, tisu dari mana sel-sel kanser itu timbul haruslah dimasukkan. Sebagai contoh, pesakit mungkin mengatakan bahawa mereka menghidap atau didiagnosis dengan “barah metastatik” tetapi pernyataan yang lebih tepat adalah “barah metastatik (payudara, paru-paru, usus besar, atau jenis lain) dengan penyebaran ke organ di mana ia dijumpai.” Contoh lain adalah seperti berikut: Seorang doktor yang menggambarkan seorang lelaki yang barah prostatnya telah merebak ke tulangnya harus mengatakan bahawa lelaki itu mempunyai barah prostat metastatik ke tulang. Ini bukan “barah tulang”, yang akan menjadi barah yang bermula di sel tulang. Kanser prostat metastatik ke tulang diperlakukan secara berbeza daripada kanser paru-paru ke tulang.

Bagaimana menentukan tahap barah?
Terdapat sebilangan besar kaedah pementasan yang digunakan untuk barah dan kriteria pementasan spesifik berbeza antara jenis barah. Menurut NCI, elemen umum yang dipertimbangkan dalam kebanyakan sistem pementasan adalah seperti berikut:

 1. Tapak tumor utama
 2. Saiz tumor dan jumlah tumor
 3. Penglibatan nodus limfa (penyebaran barah ke kelenjar getah bening)
 4. Jenis sel dan tahap tumor (seberapa dekat sel-sel kanser menyerupai sel-sel tisu normal)
 5. Kehadiran atau ketiadaan metastasis
KANKER GETAH BENING/ LIMFOMA – SOLUSI LEBAH.COM

Walau bagaimanapun, terdapat dua kaedah utama yang menjadi asas untuk pementasan jenis barah yang lebih spesifik atau individu. Tahap TMN digunakan untuk kebanyakan tumor pepejal sementara kaedah kumpulan angka atau peringkat Rom digunakan oleh beberapa doktor dan penyelidik mengenai hampir semua jenis barah.

Sistem TNM berdasarkan tahap tumor (T), tahap penyebaran ke kelenjar getah bening (N), dan kehadiran metastasis jauh (M). Nombor ditambahkan pada setiap huruf untuk menunjukkan ukuran atau tahap tumor primer dan sejauh mana penyebaran barah (bilangan yang lebih tinggi bermaksud tumor yang lebih besar atau lebih banyak penyebaran).

Berikut ini adalah bagaimana NCI menerangkan sistem pementasan TNM:

Tumor primer (T)
TX – Tumor primer tidak dapat dinilai
T0 – Tiada bukti tumor primer
Tis – Karsinoma in situ (CIS; sel yang tidak normal ada tetapi belum merebak ke tisu yang berdekatan; walaupun bukan barah, CIS boleh menjadi barah dan kadang-kadang disebut sebagai kanser pra-invasif)
T1, T2, T3, T4 – Saiz dan / atau tahap tumor primer
Kelenjar getah bening serantau (N)
NX – Kelenjar getah bening serantau tidak dapat dinilai
N0 – Tiada penglibatan nodus limfa serantau
N1, N2, N3 – Penglibatan kelenjar getah bening serantau (bilangan kelenjar getah bening dan / atau tahap penyebaran)
Metastasis jarak jauh (M)
MX – Metastasis jarak jauh tidak dapat dinilai (beberapa doktor tidak pernah menggunakan sebutan ini)
M0 – Tiada metastasis jauh
M1 – Metastasis jarak jauh ada
Akibatnya, barah seseorang boleh disenaraikan sebagai T1N2M0, yang bermaksud ia adalah tumor kecil (T1), tetapi telah merebak ke beberapa kelenjar getah bening serantau (N2), dan tidak mempunyai metastasis jauh (M0).

Kaedah kumpulan angka atau peringkat Rom digambarkan oleh NCI seperti berikut:

Seperti yang disebutkan di atas, terdapat variasi kaedah pementasan ini. Sebagai contoh, beberapa daftar kanser menggunakan pengawasan, epidemiologi, dan program hasil akhir (SEER) yang disebut ringkasan pementasan. SEER mengelompokkan kes barah kepada lima kategori utama:

 1. In situ: Sel yang tidak normal hanya terdapat pada lapisan sel di mana mereka berkembang.
 2. Dilokalisasi: Kanser terhad kepada organ di mana ia bermula, tanpa bukti penyebaran.
 3. Serantau: Kanser telah merebak di luar kawasan utama ke kelenjar getah bening atau organ dan tisu berdekatan.
 4. Jauh: Kanser telah merebak dari tempat utama ke organ jauh atau kelenjar getah bening yang jauh.
 5. Tidak diketahui: Tidak ada maklumat yang mencukupi untuk menentukan tahapnya.

Tahap barah adalah penting; ia membantu doktor untuk memutuskan protokol terapi yang paling berkesan, menyediakan asas untuk menganggarkan prognosis (hasil) bagi pesakit, dan menyediakan sistem untuk menyampaikan keadaan pesakit kepada profesional kesihatan lain yang terlibat dengan perawatan pesakit.

Kanser Hati Sukar Dikesan | Columbia Asia Hospital - Malaysia

Apakah pilihan rawatan barah?

Rawatan barah berdasarkan jenis dan keterukan barah. Diagnosis dan rawatan mungkin berlaku pada masa yang sama jika barah dikeluarkan secara langsung semasa menggunakan kompilasi pakar bedah mengeluarkan tisu untuk biopsi.

Pengguna yang berpeluang mendapatkan rawatan berurutan yang unik, atau protokol, untuk barah mereka, banyak yang memerlukan satu atau lebih komponen berikut: waktu, kemoterapi, terapi radiasi, atau rawatan gabungan (gabungan dua atau tiga rawatan).

Individu belajar variasi rawatan ini untuk barah. Pesakit dengan barah yang tidak dapat disembuhkan (dikeluarkan) dengan selalunya akan mendapat terapi kombinasi, komposisi yang ditentukan oleh jenis dan keterukan barah.

Terapi paliatif (rawatan perubatan atau rawatan yang digunakan khas untuk pesakit yg tiada peluang sembuh) menggunakan rawatan yang sama seperti yang dinyatakan di atas. Ia dilakukan dengan tujuan untuk memperluas dan meningkatkan peningkatan hidup pesakit barah yang sakit parah. Terdapat banyak rawatan paliatif lain seperti ubat sakit dan ubat antinausea(tahan muntah).

Tahukah Anda? Formula PrimaHerbs Haritaki Plus Membantu Mencegah / Merencat Sel Kanser.Membaiki Sel Rosak & Membantu Membina Sel Baru Yang Sihat.Turut Berperanan Menormalkan Rembesan Hormon & Banyak Lagi Keajaibannya…TERUSKAN MEMBACA

Formula Primaherbs Haritaki Plus dihasilkan dari 2 bahan hebat yang dikenali sebagai T.Chibula (Mother Of Herbs) dan sejenis alga Athospira SP (King Of Food) yang terbukti secara saintifik mengandungi semua jenis nutrien,pH alkali 100% dan makanan paling lengkap untuk sel.

Kajian yang bermula pada tahun 2000 menggabungkan 2 bahan utama ini berjaya menghasilkan penemuan hebat membantu pemulihan lebih dari 41 penyakit ,meningkatkan tahap kesihatan,mengekalkan kecergasan manusia ,membuang toxin dan kolesterol ,menstabilkan hormon,meneutralkan paras asid,memulihkan sruktur + merawat penyakit kulit dan membina sel darah merah dalam tubuh secara ‘natural’.Formula ini sangat pantas membantu proses pemulihan luka (Healing Process) dalaman dan luaran terutama luka akibat pembedahan atau selepas bersalin dan menghalang jangkitan(infection) atau bengkak(inflamasi).Sangat aktif membantu penghasilan Sel Darah Merah baru dan mencegah Anemia yang berpunca dari banyak sebab.

Untuk masalah kulit formula ini sangat berkesan untuk masalah jangkitan bakteria,fungal dan yis seperti fruncle (Bisul),Carbuncle (Pekung),Jerawat (acne),alahan kulit (allergic) dan banyak lagi.Kandungan herba dan alga yang terkandung dalam formula ini mempunyai anti aging ,vitamin C dan nutrien-nutrien lain yang diperlukan oleh sel kulit yang sangat membantu dari segi kecantikan dan ketahanan kulit,malahan melambatkan proses penuaan.

Primaherbs Haritaki Plus membekalkan semua jenis nutrien yang diperlukan badan untuk menghasilkan tenaga dengan pantas.Menstabilkan dan merencat masalah kecelaruan hormon yang menjadi antara punca utama penyakit,badan lemah/tidak bertenaga dan masalah (LIBIDO) iaitu penurunan keinginan dan tenaga untuk melakukan hubungan intim.

Penemuan Saintis turut membuktikan haritaki @ T.Chibula mengandungi bahan anti kanser yang mampu menghalang pembiakan sel tidak normal dan merencat pertumbuhan sel gila (abnormal) ini dari terus berkembang / merebak.


BAHAN 1:
Terminalia chebula Retz. (Combretaceae) adalah pokok bersaiz sederhana yang tumbuh di alam liar di seluruh India. T. chebula telah banyak digunakan dalam perubatan Ayurveda, Unani, dan homoeopati. Buah ini telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk ‘home remedy’terhadap pelbagai penyakit manusia sejak ratusan tahun dulu.Sangat terkenal sejak ribuan tahun dahulu sebagai herba yang mempunyai banyak manafaat perubatan dan meningkatkan tenaga serta merawat masalah seksual.

Banyak kajian dan journal terutamanya dari perubatan Ayurvedic membuktikan keberkesanan herba ini dalam menangani masalah kesihatan manusia termasuk berbagai penyakit yang disebabkan oleh serangan bakteria,virus dan fungal.Kajian juga membuktikan ia membantu merencat sel abnormal yang berkembang sebagai fibroid,ketumbuhan atau kanser dan berupaya mengawal gula dalam darah dan menyahtoksin racun /toksik dalam badan serta megeluarkan kolesterol dari tubuh manusia.Herba T.Chibula mempunyai fungsi khas dalam memperbaiki kalenjar yang menghasilkan hormon seterusnya membantu pengeluaran hormon secara normal dan seimbang.Ia turut merangsang penghantaran O2 yang aktif keseluruh badan dan memusnahkan bakteria-bakteria yang menghasilkan asid.

Herba ini mendapat tumpuan para penyelidik kerana khasiat perubatannya yang mengandungi anti-oxidant,antibacterial,antifungal,antiaging,anti-neoplastik,anti-viral,antidiabetic,anti inflammatory,cardio protective,immunomodulatory dan banyak lagi.(rujuk formula 1 KLIK SINI)Terdapat lebih 116 artikel/journal antarabangsa hasil penyelidikan berbagai Agensi di dunia.Namun fokus PrimaHerbs adalah kepada bio-efficacy dan phyto-pharmacological serta pemulihan sel.

BAHAN 2:

Athospira SP/ Spirulina (Folium)

Primaherbs mengandungi Spirulina yang merupakan organisma ringkas dan bersel tunggal yang mendapat nama daripada perkataan Latin iaitu ‘helix’ atau ‘lingkaran’ kerana ciri fizikalnya seperti satu lingkaran. Nama saintifiknya ialah Arthrospira Platensis dan tergolong dalam kelompok cyanobakteria.

Dipercayai sebagai tumbuhan hidup yang tertua di bumi, sudah wujud selama 3.6 bilion tahun. Alga biru-hijau ini diiktiraf secara global sebagai makanan semula jadi yang terunggul.

1. Kaya dengan Kepelbagaian Nutrisi dalam Nisbah yang Seimbang

Badan manusia memerlukan lebih daripada 60 jenis zat nutrien dari pemakanan harian untuk berfungsi secara optimum. Kekurangan salah satu zat nutrien mungkin akan menghadkan penyerapan zat nutrien penting lain. Dalam jangka panjang, ini akan menyebabkan ceraian rantaian nutrisi dalam badan.

Spirulina Organik kaya dengan 5 nutrisi utama seperti: protein, karbohidrat, asid lemak perlu, vitamin dan mineral serta lain-lain zat nutrien.

Ia juga mempunyai nisbah zat nutrien perlu yang seimbang untuk memaksimumkan penyerapan, menjadikannya salah satu suplemen yang paling seimbang dan lengkap di pasaran kini.

2. Nutrien Berkepekatan Tinggi

Spirulina Organik bukan sahaja mengandungi nutrien yang berbagai-bagai, ia juga mempunyai 6 nutrien komprehensif utama.

3. Alkali sepenuhnya

Keadaan badan yang beralkali mampu meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit dan membantu mengekalkan kesihatan selular. Justeru, kita perlu mengambil lebih banyak makanan seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan susu. Tetapi tahukah anda bahawa Spirulina Organik merupakan salah sejenis makanan yang paling beralkali?

4. Sumber Protein yang Tinggi dan Lengkap

Spirulina Organik mempunyai kandungan protein tertinggi berbanding makanan lain iaitu setinggi 70%. Spirulina Organik juga merupakan sumber protein yang paling senang dicerna, yakni 12 kali lebih banyak protein boleh guna berbanding daging!

Tambahan pula, kandungan proteinnya sangat lengkap dengan 8 jenis asid amino perlu dan berbeza sekali dengan makanan lain berasaskan tumbuhan yang kekurangan satu atau lebih asid amino tertentu. Ianya juga bebas daripada kolesterol, hormon pertumbuhan, antibiotik dan lemak tepu.

5. Tinggi Kandungan Antioksida

Spirulina Organik mempunyai keupayaan antioksida yang berkesan disebabkan tinggi kandungan SOD (Super Oxide Dismutase), sejenis nutrien anti-penuaan yang sangat berkesan.

6. Amat Senang Dicerna dan Diserap

Sebagai sejenis makanan sel tunggal dengan dinding sel yang lembut (membran nipis) yang diperbuat daripada gula kompleks, enzim dan protein, Spirulina Organik amat senang dicerna dan diserap berbanding sayur-sayuran, buah-buahan dan alga serta klorela. Ciri-ciri ini membuatkan Spirulina Organik amat sesuai untuk individu yang mempunyai masalah pencernaan yang tidak baik seperti kanak-kanak dan warga emas.

Herbs medicine (Perubatan Herba) ini melalui proses ujian yang rumit dan terbukti berkesan dan diiktiraf serta diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM/MOH).

1)Anda boleh melihat testimoni pengguna dengan klik disini.TESTIMONI

2)Cara penggunaan / pengambilan klik sini: CARA GUNA

3)Khasiat lain berkaitan Formula Primaherbs Haritaki Plus klik sini: FORMULA1 FORMULA2

Puluhan ribu pengguna dari seluruh dunia telah menggunakan Primaherbs Haritaki Plus.Mereka sangat berpuas hati dan ternyata sangat berkesan.Lebih menarik formula ini 100% natural,100% alkali,tiada bahan kimia,tiada steroid,tiada kesan sampingan malah pengguna mendapat nilai tambah yang luar biasa selain merawat masalah / penyakit utama mereka.

Secara keseluruhan Primaherbs Haritaki Plus dengan kandungan bahannya yang luar biasa dan diiktiraf dunia terbukti mampu membekalkan nutrien dan makanan sel yang lengkap serta menurunkan kadar asid dalam tubuh keparas normal/natural.Kondisi ini sangat membantu sel untuk pulih atau terbina secara normal dan sihat,merangsang pembinaan sel darah merah dengan pantas seterusnya merencat gejala penyakit yang terhasil akibat gangguan atau kerosakan pada sel yang merupakan asas kepada binaan fizikal/tubuh manusia.T.Chibula yang berperanan sebagai perencat atau bahan aktif semulajadi menjadi pelengkap terbaik formula Primaherbs Haritaki Plus.

Manafaat formula ini sangat luar biasa dan merupakan antara pilihan terbaik yang perlu diambil bagi mencegah dan merawat penyakit ,menyeimbangkan hormon yang berpengaruh dalam tubuh ,membaiki dan merawat sel dan masalah kulit,mempercepatkan pemulihan luka (healing process),membina sel baru,menurunkan/meneutralkan paras asid, meningkatkan penghasilan sel darah merah,mengekalkan /meningkatkan kecergasan dan mengeluarkan toxin / kolesterol bahaya dari tubuh dan mengatasi masalah LIBIDO /seksual lelaki dan wanita.Ramai yang telah mencuba Primaherbs sangat kagum dan merasai kelainannya, merasa lebih sihat dan menikmati hidup mereka dengan gembira.Anda pula bagaimana?

Inginkan tubuh yang sihat tanpa penyakit,cergas & bertenaga?

Ambil Primaherbs Haritaki Plus HARI INI JUGA…

(Rujuk bahagian KHASIAT FORMULA 1 / FORMULA 2)