25)MEMBEKALKAN TENAGA & MENGHILANGKAN KELESUAN + MERANGSANG KEKUATAN TENAGA BATIN LELAKI & WANITA + MENCEGAH LIBIDO

Apakah tenaga manusia?
Tubuh manusia menjalankan fungsi utamanya dengan memakan makanan dan mengubahnya menjadi tenaga yang boleh digunakan. Tenaga segera dibekalkan ke badan dalam bentuk adenosin trifosfat (ATP). Oleh kerana ATP adalah sumber tenaga utama untuk setiap fungsi tubuh, tenaga tersimpan lain digunakan untuk mengisi ATP.

Adakah manusia diperbuat daripada tenaga?
Tenaga. Para saintis percaya bahawa hampir keseluruhan jisim badan anda berasal dari tenaga kinetik quark dan tenaga pengikat gluon.

Adakah manusia mempunyai aura?
Adakah semua orang mempunyai aura? Ya, setiap manusia yang hidup mempunyai medan tenaga di sekitar mereka. Makhluk hidup lain, seperti pokok, bunga, atau haiwan, juga boleh mempunyai medan tenaga. Ada yang percaya bahawa bidang tenaga manusia mungkin lebih kompleks kerana kita lebih berkembang.

Bagaimana tenaga diukur pada manusia?
Satu lagi unit biasa untuk mengukur tenaga ialah joule atau kilojoule [1 kilojoule (kJ) 5 1,000 J], dengan penukaran antara kalori dan joule menjadi 1 kcal 5 4.184 kJ. Lebih jarang, EE manusia dinyatakan sebagai watt, ukuran kekuatan. Satu watt sama dengan kadar pengeluaran tenaga 1 J / s.

Tenaga apa yang dikeluarkan manusia?
Manusia mengeluarkan kebanyakan sinaran inframerah, yang merupakan sinaran elektromagnetik dengan frekuensi yang lebih rendah daripada cahaya yang dapat dilihat. Kesan ini tidak unik bagi manusia. Semua objek dengan suhu bukan sifar memancarkan sinaran terma.

Apakah sumber tenaga utama badan manusia?
Karbohidrat adalah sumber tenaga utama makanan manusia. Pembuangan metabolik karbohidrat makanan adalah pengoksidaan langsung dalam pelbagai tisu, sintesis glikogen (di hati dan otot), dan lipogenesis hepatik de novo.

Apa yang Menyebabkan Tenaga Rendah pada Lelaki?

Terlalu letih
Setiap orang mempunyai tahap tenaga yang rendah ketika kita hanya ingin bersantai di sofa. Tetapi keletihan mental dan fizikal yang berpanjangan dan tenaga rendah kronik boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang serius. Lelaki mempunyai pelbagai sebab mengapa mereka mungkin mengalami keletihan selama lebih dari beberapa minggu pada satu masa.

Masalah T rendah
Lelaki secara beransur-ansur menghasilkan lebih sedikit testosteron ketika mereka meningkat usia. Testosteron berfungsi dengan kuat di dalam badan, mengekalkan segalanya dari ketumpatan tulang hingga jisim otot hingga dorongan seks dan seterusnya. Penurunan tahap testosteron yang ketara dapat mengakibatkan pengurangan hubungan seks, peningkatan lemak badan, penurunan motivasi, dan masalah tidur seperti insomnia. Gejala ini boleh menambah tenaga rendah kronik, dan keletihan mental dan fizikal.

Terapi kini tersedia untuk menambah testosteron. Ujian darah diperlukan untuk melihat apakah anda menderita testosteron rendah. Penting untuk memahami sebab-sebab gejala yang berkaitan dengan testosteron rendah, serta rawatan yang sesuai dan kesan sampingan yang berpotensi.

Masalah tiroid
Hipotiroidisme, atau tahap hormon tiroid yang rendah, boleh merosakkan tahap tenaga anda. Keadaan ini mungkin disebabkan oleh penyakit autoimun di mana sistem imun anda menyerang tiroid anda. Walaupun lebih biasa pada wanita, ia boleh berlaku pada lelaki dan menjadi teruk jika gejala awal diabaikan.

Gejala hipotiroidisme termasuk:

 1. keletihan
 2. kepekaan terhadap sejuk
 3. sembelit
 4. kenaikan berat badan
 5. sakit otot
 6. kulit kering
 7. rambut menipis
 8. kemurungan

Menariknya, tahap hormon tiroid yang rendah boleh menyebabkan tahap testosteron yang rendah, menghubungkan dua masalah dan kemungkinan mengalami keletihan. Mengubati hormon tiroid yang rendah dapat meningkatkan keletihan dan juga gejala lain. Rawatan juga dapat membantu mencegah komplikasi seperti gondok, penyakit jantung, dan neuropati.

Hipertiroidisme, atau tiroid yang terlalu aktif, juga dapat menyebabkan keletihan akibat jantung berdegup, tekanan darah tinggi, masalah tidur, dan sistem yang berlebihan.

Kesukaran tidur
Keletihan anda mungkin disebabkan oleh kurang tidur atau kualiti tidur yang buruk. Anda mungkin merasa letih jika anda tidak mempunyai tabiat tidur yang baik, bekerja pada waktu malam dan tidur pada waktu siang, atau hanya melupakan tidur sama sekali untuk menyelesaikannya.

Walau bagaimanapun, anda mungkin menderita gangguan tidur yang menghalang tidur yang berkualiti walaupun anda membiarkan masa yang mencukupi. Pernafasan yang tidak dapat tidur dan apnea tidur dapat merampas tidur yang berkualiti dengan mengganggu pernafasan anda. Sindrom kaki gelisah adalah gangguan lain yang boleh memberi kesan negatif kepada tidur.

Kemurungan
Institut Kesihatan Mental Nasional melaporkan bahawa enam juta lelaki mengalami kemurungan setiap tahun. Depresi adalah keadaan psikologi dan fisiologi yang boleh mempengaruhi sesiapa sahaja. Gejala kemurungan termasuk:

 1. berasa sedih, kosong, atau putus asa
 2. kehilangan minat di dunia
 3. kesukaran menumpukan perhatian
 4. masalah tidur
 5. penurunan tenaga
 6. keletihan
 7. berasa “perlahan”
 8. perubahan berat badan

Kemurungan adalah keadaan yang boleh dirawat. Kaunseling dan ubat-ubatan banyak tersedia dan berkesan. Adalah berbahaya untuk mengabaikan gejala kemurungan. Kemurungan yang tidak dapat dirawat dengan teruk boleh mengakibatkan kecederaan diri atau bunuh diri.

Kekurangan Zat Besi
Anemia kekurangan zat besi biasanya lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Walau bagaimanapun, semua jenis anemia boleh menjadi penyebab tenaga rendah dan keletihan yang kronik. Tahap zat besi yang rendah pada lelaki boleh disebabkan oleh diet vegetarian yang kurang seimbang, pendermaan darah yang kerap, atau pendarahan dalaman dari, misalnya, perut atau saluran usus. Bentuk anemia lain boleh disebabkan oleh kekurangan vitamin seperti tahap rendah vitamin B-12 atau folat.

Bergantung pada penyebabnya, gejala anemia boleh merangkumi:

 1. keletihan yang melampau
 2. kulit pucat
 3. sesak nafas
 4. sakit kepala
 5. pening
 6. kesemutan di tangan dan kaki
 7. Komplikasi lain termasuk degupan jantung yang tidak teratur dan penurunan kemampuan untuk bersenam.

Punca Keletihan Wanita.Kenapa awak sangat letih?

Berikut adalah tujuh sebab terbesar :

Masalah Tiroid
Tiroid – kelenjar berbentuk kupu-kupu di leher anda – menghasilkan hormon yang mengatur bagaimana tubuh anda membakar bahan bakar untuk tenaga. Ia boleh menjadi terlalu aktif atau kurang aktif, tetapi sama ada anda akan merasa mengantuk.

Kenapa? “Dengan tiroid yang tidak aktif, anda tidak dapat menghidupkan enjin anda. Dengan tiroid yang terlalu aktif, enjin anda terlalu banyak dan anda mula terbakar,” kata Sandra Fryhofer, MD, profesor perubatan bersekutu klinikal di Emory University School of Medicine di Atlanta .

Masalah tiroid lebih kerap berlaku pada wanita, walaupun doktor tidak pasti mengapa. “Itulah misteri besar. Ini mungkin berkaitan dengan genetik atau hormon – kita tidak tahu,” kata Hossein Gharib, MD, profesor perubatan di Mayo Clinic College of Medicine di Rochester, Minn.

Apa yang perlu dilakukan: Ujian dapat menunjukkan sama ada anda perlu mengambil hormon tiroid versi buatan manusia untuk menghidupkan tiroid yang tidak aktif, atau ubat antitiroid untuk menenangkan tiroid yang terlalu aktif.

Penyakit jantung
Kami fikir ia hanya penyakit lelaki, tetapi tidak,” kata Fryhofer. Sebenarnya, penyakit jantung adalah ancaman serius bagi wanita – lebih serius daripada setiap jenis barah, termasuk barah payudara, walaupun banyak wanita percaya bahawa barah adalah masalah yang lebih besar. Menurut Persatuan Jantung Amerika, hampir dua kali ganda wanita Amerika meninggal kerana penyakit jantung, strok, dan penyakit kardiovaskular lain daripada semua bentuk barah.

Apabila jantung anda tidak mengepam dengan cekap, ia tidak dapat mengeluarkan cukup darah ke badan anda, dan itu boleh membuat anda letih. “Keletihan adalah salah satu keluhan yang paling biasa bagi wanita dengan penyakit jantung,” kata Annabelle S. Volgman, MD, profesor perubatan dan pengarah perubatan Pusat Jantung Wanita di Pusat Perubatan Universiti Rush di Chicago.

Apa yang perlu dilakukan: Sekiranya anda mempunyai faktor risiko jantung seperti kegemukan, tekanan darah tinggi, dan sejarah keluarga mengenai keadaan jantung, anda perlu memeriksa jantung anda. Mengukur tekanan darah anda dan ujian mudah lain seperti elektrokardiogram atau echocardiogram dapat menentukan sama ada jantung anda adalah sumber keletihan anda.

Kekurangan Vitamin D
“Terdapat wabak kekurangan vitamin D selama beberapa dekad yang lalu kerana kita telah menghindari cahaya matahari,” kata Volgman. Sebab lain termasuk mempunyai alergi susu, mengikuti rancangan makan vegetarian yang ketat, dan mempunyai kulit yang lebih gelap (pigmen melanin mengurangkan kemampuan kulit untuk membuat vitamin D dari sinar matahari). Bagi sesetengah orang, saluran pencernaan mereka tidak dapat menyerap vitamin D dengan baik. Bagi yang lain, buah pinggang mengalami masalah menukar nutrien ke bentuk aktifnya. Berat badan berlebihan menjadikan vitamin D kurang tersedia untuk digunakan dalam badan.

Apa pun alasannya, terlalu sedikit vitamin penting ini dapat mengurangkan kekuatan tulang anda, dan beberapa penyelidikan mengaitkan kekurangan vitamin D dengan sindrom keletihan kronik.

Apa yang perlu dilakukan: Ujian darah dapat menentukan sama ada anda mendapat cukup harian D. Jika tidak, suplemen dapat memberi anda jumlah yang anda perlukan setiap hari. Institut Perubatan, yang menerbitkan garis panduan baru pada tahun 2010, mengesyorkan agar kebanyakan orang dewasa mendapat 600 unit antarabangsa sehari. Bagi orang yang berumur 71 tahun ke atas, jumlah yang disyorkan meningkat kepada 800 IU. Dengan jumlah ini, anda mendapat cukup D untuk memberi manfaat kepada tulang anda tanpa berlebihan dan menyebabkan masalah buah pinggang atau kesan sampingan yang lain.

Kekurangan Zat Besi (Anemia)
Apabila darah anda tidak dapat membawa oksigen yang cukup ke badan anda, anda pasti akan merasa lembap. “Anemia lebih merupakan gejala daripada penyakit,” kata Fryhofer. Ini boleh menjadi tanda bahawa anda kehilangan terlalu banyak zat besi dalam darah anda dalam tempoh anda, atau anda mungkin kekurangan vitamin dan mineral lain.

Apa yang perlu dilakukan: Lihat doktor anda untuk ujian darah untuk mengetahui sama ada anda mengalami kekurangan zat besi atau masalah perubatan lain yang mempengaruhi jumlah sel darah merah anda. Penyelesaiannya semudah mengambil zat besi atau vitamin B.

Tidur Apnea
Suami anda bergurau bahawa anda terdengar seperti gergaji ketika anda tidur, tetapi berdengkur bukanlah perkara jenaka. Ini boleh menjadi tanda apnea tidur, keadaan yang menghentikan pernafasan anda berulang-ulang sepanjang malam. Setiap kali pernafasan anda berhenti, otak anda menggegarkan anda untuk menghidupkannya semula.

“Anda tidak akan mendapat tidur yang nyenyak, jadi badan anda tidak mempunyai masa untuk pulih dan mengisi tenaga semula,” kata Fryhofer. Akibatnya, anda akhirnya merasa terkuras / keletihan.

Apa yang harus dilakukan: Berat badan berlebihan boleh memberi tekanan pada saluran udara anda pada waktu malam, itulah sebabnya penurunan berat badan adalah preskripsi untuk membantu tidur apnea. Untuk membantu anda bernafas dengan lebih mudah semasa tidur, alat tekanan saluran udara positif berterusan (CPAP) akan menjadikan udara mengalir ke saluran udara anda. Sebaik sahaja anda tidur dengan topeng di wajah anda, CPAP dapat “benar-benar mengubah hidup anda,” kata Fryhofer.

Kurang tidur
Walaupun menyusahkan pekerjaan, keluarga, dan sejuta tanggungjawab lain, sukar untuk menghabiskan tujuh hingga lapan jam tidur yang anda perlukan setiap malam. “Banyak wanita mempunyai gaya hidup yang sangat sibuk dan tidak mempunyai jadual yang membolehkan mereka tidur cukup,” kata Hadine Joffe, MD, MSc. Joffe adalah profesor psikiatri bersekutu di Harvard Medical School dan pengarah penyelidikan Pusat Kesihatan Mental Wanita di Massachusetts General Hospital.

Apa yang perlu dilakukan: “Anda ingin memastikan bahawa ketika anda ingin tidur, anda boleh tidur,” kata Fryhofer. Ikuti rutin tidur yang menenangkan. Hidupkan muzik lembut. Semburkan bau lavender di bantal anda untuk membantu menenangkan sistem saraf anda dan mendorong relaks. Minum secawan teh chamomile, ekstrak bunga wangi yang dipercayai oleh beberapa pakar kesihatan membantu mengurangkan kegelisahan. Sekiranya anda masih tidak dapat tidur, masuk ke bilik lain dan baca atau lakukan aktiviti santai yang lain selama kira-kira 15 minit, kemudian kembali tidur dan cuba lagi.

Kemurungan
Depresi dan keletihan sama-sama terjadi pada wanita, dan kedua-dua keadaan itu saling mempengaruhi. Orang yang mengalami kemurungan lebih mungkin empat kali untuk menjadi letih, dan mereka yang keletihan hampir tiga kali lebih mungkin mengalami kemurungan. Tekanan dan kebimbangan yang menjadi ciri kemurungan dapat membuat anda terus sukar tidur sepanjang malam, dan jika berlarutan setiap hari anda pasti merasa sengsara.

Apa yang perlu dilakukan: “Mengubati kemurungan akan memberi anda lebih banyak tenaga,” kata Fryhofer. Bercakap dengan seseorang tentang bagaimana perasaan anda boleh membantu mengurangkan kemurungan.

Perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan tahap tenaga semula jadi anda sendiri. Berikut adalah sembilan petua:

 1. Mengawal tekanan

Emosi yang disebabkan oleh tekanan memakan sejumlah besar tenaga. Bercakap dengan rakan atau saudara, menyertai kumpulan sokongan, atau berjumpa dengan psikoterapis semuanya dapat membantu menghilangkan tekanan. Terapi relaksasi seperti meditasi, hipnosis diri, yoga, dan tai chi juga merupakan alat yang berkesan untuk mengurangkan tekanan.

 1. Ringankan beban anda

Salah satu sebab utama keletihan adalah kerja berlebihan. Kerja berlebihan boleh merangkumi tanggungjawab profesional, keluarga, dan sosial. Cuba rampingkan senarai aktiviti “mesti dilakukan” anda. Tetapkan keutamaan anda dari segi tugas yang paling penting. Tuliskan perkara yang tidak penting. Pertimbangkan untuk meminta bantuan tambahan di tempat kerja, jika perlu.

 1. Bersenam

Latihan hampir menjamin bahawa anda akan tidur lebih nyenyak. Ia juga memberi lebih banyak tenaga kepada sel anda untuk membakar dan mengedarkan oksigen. Dan bersenam menyebabkan badan anda melepaskan epinefrin dan norepinefrin, hormon stres yang dalam jumlah yang sedikit dapat membuat anda merasa bertenaga. Walaupun berjalan pantas adalah permulaan yang baik.

 1. Elakkan merokok

Anda tahu merokok mengancam kesihatan anda. Tetapi anda mungkin tidak tahu bahawa merokok sebenarnya menyedut tenaga anda dengan menyebabkan insomnia. Nikotin dalam tembakau adalah perangsang, sehingga mempercepat degupan jantung, meningkatkan tekanan darah, dan merangsang aktiviti gelombang otak yang berkaitan dengan terjaga, sehingga lebih sukar untuk tidur. Dan setelah anda tertidur, daya ketagihannya dapat menendang dan menyedarkan anda dengan keinginan.

 1. Hadkan tidur anda

Sekiranya anda rasa anda kurang tidur, cubalah kurang tidur. Nasihat ini mungkin terdengar aneh tetapi menentukan berapa banyak tidur yang sebenarnya anda perlukan dapat mengurangkan masa yang anda habiskan di tempat tidur untuk tidak tidur. Proses ini menjadikan tidur lebih mudah dan mendorong tidur yang lebih nyenyak dalam jangka masa panjang. Inilah caranya:

Elakkan tidur siang.
Malam pertama, tidur lewat dari biasa dan tidur hanya empat jam.
Sekiranya anda merasa tidur lena dalam tempoh empat jam itu, tambahkan tidur 15-30 minit lagi pada malam berikutnya.
Selagi anda tidur nyenyak sepanjang waktu anda tidur, perlahan-lahan teruskan tidur pada malam-malam berturut-turut.

 1. Makan untuk tenaga

Lebih baik makan makanan kecil dan makanan ringan setiap beberapa jam daripada tiga makanan besar sehari. Pendekatan ini dapat mengurangkan persepsi anda terhadap keletihan kerana otak anda memerlukan bekalan nutrien yang berterusan.

Makan makanan dengan indeks glisemik rendah – gula yang diserap perlahan – boleh membantu anda mengelakkan kelewatan tenaga yang biasanya berlaku setelah makan gula yang diserap dengan cepat atau pati halus. Makanan dengan indeks glisemik rendah termasuk biji-bijian, sayur-sayuran berserat tinggi, kacang-kacangan, dan minyak yang sihat seperti minyak zaitun. Secara amnya, makanan berkarbohidrat tinggi mempunyai indeks glisemik tertinggi. Protein dan lemak mempunyai indeks glisemik yang hampir dengan sifar.

 1. Gunakan kafein untuk keuntungan anda

Kafein membantu meningkatkan kewaspadaan, jadi minum secawan kopi dapat menajamkan minda anda. Tetapi untuk mendapatkan kesan kafein yang memberangsangkan, anda harus menggunakannya dengan bijak. Ia boleh menyebabkan insomnia, terutamanya apabila dikonsumsi dalam jumlah besar atau setelah jam 2 petang.

 1. Hadkan alkohol

Salah satu lindung nilai terbaik untuk mengatasi kemerosotan tengah hari adalah dengan mengelakkan minum alkohol semasa makan tengah hari. Kesan sedatif alkohol sangat kuat pada waktu tengah hari. Begitu juga, elakkan koktel jam lima pagi jika anda ingin bertenaga pada waktu petang. Sekiranya anda ingin minum, lakukan secara sederhana pada masa yang anda tidak keberatan untuk menurunkan tenaga anda.

 1. Minum Air

Adakah satu-satunya nutrien yang telah dipilih untuk meningkatkan prestasi untuk semua aktiviti daya tahan yang paling diperlukan? Ini bukan minuman sukan yang mahal. Ia udara. Bila badan kekurangan cecair, salah satu tanda pertama adalah rasa letih.

Apa itu libido rendah?
Libido rendah menggambarkan penurunan minat dalam aktiviti seksual.

Adalah biasa untuk kehilangan minat terhadap seks dari semasa ke semasa, dan tahap libido berbeza-beza sepanjang hayat. Adalah perkara biasa jika minat anda tidak sepadan dengan pasangan anda.

Walau bagaimanapun, libido rendah untuk jangka masa yang panjang boleh menimbulkan kebimbangan bagi sesetengah orang. Kadang-kadang boleh menjadi petunjuk keadaan kesihatan yang mendasari.

Berikut adalah beberapa kemungkinan penyebab libido rendah pada lelaki.

Testosteron rendah
Testosteron adalah hormon lelaki yang penting. Pada lelaki, kebanyakannya dihasilkan di testis.

Testosteron bertanggungjawab untuk membina otot dan jisim tulang, dan untuk merangsang pengeluaran sperma. Tahap testosteron anda juga mempengaruhi dorongan seks anda.

Tahap testosteron normal akan berbeza. Walau bagaimanapun, lelaki dewasa dianggap mempunyai testosteron rendah, atau rendah T, ketika tahapnya turun di bawah 300 nanogram per desiliter (ng / dL), menurut garis panduan dari Persatuan Urologi Amerika (AUA).

Apabila tahap testosteron anda menurun, keinginan anda untuk seks juga menurun.

Penurunan testosteron adalah bahagian penuaan yang normal. Walau bagaimanapun, penurunan testosteron yang drastik boleh menyebabkan penurunan libido.

Bercakap dengan doktor anda jika anda fikir ini mungkin menjadi masalah bagi anda. Anda mungkin boleh mengambil suplemen atau gel untuk meningkatkan tahap testosteron anda.

Ubat-ubatan
Mengambil ubat tertentu dapat menurunkan kadar testosteron, yang seterusnya dapat menyebabkan libido rendah.

Contohnya, ubat tekanan darah seperti ACE inhibitor dan beta-blocker dapat mencegah ejakulasi dan ereksi.

Ubat lain yang dapat menurunkan kadar testosteron termasuk:

 1. rawatan kemoterapi atau radiasi untuk barah
 2. hormon yang digunakan untuk merawat barah prostat
 3. kortikosteroid
 4. penghilang rasa sakit opioid, seperti morfin (MorphaBond, MS Contin) dan oxycodone (OxyContin, Percocet)
 5. ubat antikulat yang disebut ketoconazole
 6. cimetidine (Tagamet), yang digunakan untuk penyakit pedih ulu hati dan gastroesophageal reflux (GERD)
 7. steroid anabolik, yang boleh digunakan oleh atlet untuk meningkatkan jisim otot
 8. antidepresan tertentu

Sindrom kaki gelisah (RLS)
Sindrom kaki gelisah (RLS) adalah dorongan yang tidak terkawal untuk menggerakkan kaki anda. Satu kajian mendapati bahawa lelaki dengan RLS berisiko lebih tinggi untuk mengalami disfungsi ereksi (ED) daripada mereka yang tidak mempunyai RLS. ED berlaku apabila seorang lelaki tidak mempunyai atau mengekalkan ereksi.

Dalam kajian itu, para penyelidik mendapati bahawa lelaki yang mengalami kejadian RLS sekurang-kurangnya lima kali sebulan lebih kurang 50 peratus lebih cenderung mengembangkan ED daripada lelaki tanpa RLS.

Juga, lelaki yang mempunyai episod RLS lebih kerap lebih cenderung menjadi mati pucuk.

Kemurungan
Kemurungan mengubah semua bahagian kehidupan seseorang. Orang yang mengalami kemurungan mengalami kekurangan atau kekurangan minat terhadap aktiviti yang pernah mereka nikmati, termasuk seks.

Libido rendah juga merupakan kesan sampingan beberapa antidepresan, termasuk:

inhibitor pengambilan semula serotonin-norepinefrin (SNRI), seperti duloxetine (Cymbalta)
perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI), seperti fluoxetine (Prozac) dan sertraline (Zoloft)
Walau bagaimanapun, bupropion norepinefrin dan inhibitor reuptake inhibitor (NRDI) (Wellbutrin SR, Wellbutrin XL) belum terbukti dapat mengurangkan libido.

Bercakap dengan doktor anda jika anda mengambil antidepresan dan anda mempunyai libido rendah. Mereka mungkin mengatasi kesan sampingan anda dengan menyesuaikan dos anda atau meminta anda menukar ubat lain.

Penyakit kronik
Apabila anda tidak merasa sihat kerana kesan keadaan kesihatan kronik, seperti sakit kronik, seks mungkin rendah dalam senarai keutamaan anda.

Penyakit tertentu, seperti barah, dapat mengurangkan jumlah pengeluaran sperma anda juga.

Penyakit kronik lain yang boleh mengurangkan libido anda termasuk:

 1. diabetes jenis 2
 2. kegemukan
 3. tekanan darah tinggi
 4. kolesterol tinggi
 5. kegagalan paru-paru, jantung, buah pinggang, dan hati yang kronik
 6. Sekiranya anda mengalami penyakit kronik, berbincanglah dengan pasangan anda mengenai cara untuk berhubungan intim selama ini. Anda mungkin juga mempertimbangkan untuk berjumpa dengan kaunselor perkahwinan atau ahli terapi seks mengenai masalah anda.

Masalah tidur
Satu kajian dalam Journal of Clinical Sleep Medicine mendapati bahawa lelaki nonobese dengan obnuktif tidur apnea (OSA) mengalami tahap testosteron yang lebih rendah. Sebaliknya, ini menyebabkan penurunan aktiviti seksual dan libido.

Dalam kajian itu, para penyelidik mendapati bahawa hampir satu pertiga lelaki yang mengalami apnea tidur yang teruk juga mengalami penurunan kadar testosteron.

Dalam satu kajian baru-baru ini Sumber Dipercayai pada lelaki muda dan sihat, kadar testosteron menurun sebanyak 10 hingga 15 peratus setelah sekatan tidur seminggu hingga lima jam setiap malam.

Para penyelidik mendapati bahawa kesan mengehadkan tidur pada tahap testosteron sangat ketara antara jam 2:00 petang dan 10:00 malam keesokan harinya.

Penuaan
Tahap testosteron, yang dikaitkan dengan libido, berada pada tahap tertinggi ketika lelaki berusia lewat.

Pada tahun-tahun anda yang lebih tua, mungkin memerlukan lebih lama untuk mengalami orgasme, ejakulasi, dan menjadi terangsang.

Alkohol
Minum alkohol berat, atau lebih daripada 14 minuman campuran dalam seminggu, juga dikaitkan dengan penurunan pengeluaran testosteron. Dalam jangka masa yang panjang, jumlah alkohol yang berlebihan dapat mengurangkan dorongan seks anda.

Klinik Cleveland mengesyorkan agar lelaki yang mengambil lebih daripada tiga atau lebih minuman beralkohol secara berkala harus mempertimbangkan untuk minum lebih sedikit. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Sumber Dipercayai menunjukkan bahawa rata-rata lelaki dewasa harus minum dua atau lebih sedikit minuman beralkohol setiap hari; lebih daripada ini boleh menyebabkan kemerosotan kesihatan jangka panjang.

Penggunaan dadah
Selain alkohol, penggunaan tembakau, ganja, dan ubat-ubatan terlarang seperti candu juga dikaitkan dengan penurunan pengeluaran testosteron. Ini boleh mengakibatkan kurangnya keinginan seksual.

Merokok juga didapati memiliki dampak negatif terhadap produksi sperma dan pergerakan sperma.

Kesan sampingan fizikal dan emosi libido rendah
Dorongan seks yang menurun sangat tidak menyenangkan bagi lelaki. Libido rendah boleh menyebabkan kitaran buruk kesan sampingan fizikal dan emosi, termasuk ED – ketidakupayaan untuk mengekalkan ereksi cukup lama untuk melakukan hubungan seks yang memuaskan.

ED boleh menyebabkan seorang lelaki mengalami kebimbangan mengenai hubungan seks. Ini boleh menyebabkan ketegangan dan konflik antara dia dan pasangannya, yang pada gilirannya dapat menyebabkan lebih sedikit perjumpaan seksual dan lebih banyak masalah hubungan.

Kegagalan melakukan kerana ED boleh mencetuskan perasaan tertekan, masalah harga diri, dan imej badan yang buruk.

Prospek
Mengubati libido rendah sering bergantung pada merawat masalah yang mendasari.

Sekiranya libido rendah disebabkan oleh keadaan kesihatan yang mendasari, anda mungkin perlu menukar ubat. Sekiranya libido rendah anda mempunyai sebab psikologi, anda mungkin perlu berjumpa dengan ahli terapi untuk kaunseling hubungan.

Anda juga boleh mengambil langkah-langkah untuk meningkatkan libido anda sendiri. Tindakan berikut berpotensi untuk meningkatkan libido anda:

 1. menjalani gaya hidup yang lebih sihat
 2. mendapat tidur yang cukup
 3. mengamalkan pengurusan tekanan
 4. makan makanan yang lebih sihat

Dorongan seks rendah pada wanita (LIBIDO)

Keinginan seksual wanita secara semula jadi berubah-ubah selama bertahun-tahun. Tertinggi dan rendah biasanya bertepatan dengan permulaan atau akhir hubungan atau dengan perubahan hidup yang besar, seperti kehamilan, menopaus atau penyakit. Beberapa ubat yang digunakan untuk gangguan mood juga boleh menyebabkan dorongan seks rendah pada wanita.

Sekiranya minat anda terhadap seks berterusan atau kembali dan menyebabkan kesusahan peribadi, anda mungkin mempunyai keadaan yang disebut gangguan seksual / gangguan gairah.

Tetapi anda tidak perlu memenuhi definisi perubatan ini untuk meminta pertolongan. Sekiranya anda terganggu dengan dorongan seks yang rendah atau dorongan seks yang berkurang, terdapat perubahan gaya hidup dan teknik seksual yang mungkin membuat anda lebih senang. Beberapa ubat atau herba mungkin juga membantu.

Gejala
Sekiranya anda ingin melakukan hubungan seks lebih jarang daripada pasangan anda, tidak seorang pun dari anda semestinya di luar kebiasaan bagi orang-orang di peringkat kehidupan anda – walaupun perbezaan anda boleh menyebabkan kesusahan.

Begitu juga, walaupun dorongan seks anda lebih lemah dari sebelumnya, hubungan anda mungkin lebih kuat dari sebelumnya. Intinya: Tidak ada nombor ajaib untuk menentukan dorongan seks rendah. Ini berbeza di antara wanita.

Gejala dorongan seks rendah pada wanita termasuk:

Tidak berminat dengan sebarang jenis aktiviti seksual, termasuk melancap
Tidak pernah atau hanya jarang mempunyai khayalan atau fikiran seksual
Bimbang dengan kurangnya aktiviti seksual atau khayalan anda

Punca
Keinginan untuk seks didasarkan pada interaksi kompleks dari banyak perkara yang mempengaruhi keintiman, termasuk kesejahteraan fizikal dan emosi, pengalaman, kepercayaan, gaya hidup, dan hubungan anda sekarang. Sekiranya anda mengalami masalah di mana-mana bidang ini, ia boleh mempengaruhi keinginan anda untuk melakukan hubungan seks.

Punca fizikal
Pelbagai penyakit, perubahan fizikal dan ubat-ubatan boleh menyebabkan dorongan seks yang rendah, termasuk:

Masalah seksual. Sekiranya anda mengalami kesakitan semasa melakukan hubungan seks atau tidak dapat melakukan orgasme, ia dapat mengurangkan keinginan anda untuk melakukan hubungan seks.
Penyakit perubatan. Banyak penyakit nonseksual boleh mempengaruhi dorongan seks, termasuk arthritis, barah, diabetes, tekanan darah tinggi, penyakit arteri koronari dan penyakit neurologi.
Ubat-ubatan. Ubat-ubatan preskripsi tertentu, terutamanya antidepresan yang disebut inhibitor pengambilan serotonin selektif, diketahui menurunkan dorongan seks.
Tabiat gaya hidup. Segelas wain boleh membuat anda senang, tetapi terlalu banyak alkohol boleh mempengaruhi keinginan seks anda. Perkara yang sama berlaku untuk dadah jalanan. Juga, merokok mengurangkan aliran darah, yang menghilangkan semangat atau kemahuan seks.
Pembedahan. Sebarang pembedahan yang berkaitan dengan payudara atau saluran kemaluan anda boleh mempengaruhi imej badan anda, fungsi seksual dan keinginan untuk melakukan hubungan seks.
Keletihan. Keletihan akibat menjaga/merawat anak-anak kecil atau orang tua juga menyumbang kepada dorongan seks yang rendah. Keletihan dari penyakit atau pembedahan juga dapat memainkan peranan dalam dorongan seks yang rendah.

Perubahan tahap HORMON anda boleh mengubah keinginan anda untuk seks. Ini boleh berlaku semasa:

Menopaus. Tahap estrogen menurun semasa peralihan ke menopaus. Ini boleh membuat anda kurang berminat dengan seks dan menyebabkan tisu faraj kering, mengakibatkan seks yang menyakitkan atau tidak selesa. Walaupun banyak wanita masih melakukan hubungan seks yang memuaskan semasa menopaus dan seterusnya, ada yang mengalami libido semasa perubahan hormon ini.
Kehamilan dan penyusuan. Perubahan hormon semasa mengandung, hanya setelah melahirkan bayi dan semasa menyusui dapat meredakan dorongan seks. Keletihan, perubahan imej badan, dan tekanan kehamilan atau menjaga bayi baru juga boleh menyumbang kepada perubahan keinginan seksual anda.
Punca psikologi
Keadaan fikiran anda boleh mempengaruhi keinginan seksual anda. Terdapat banyak sebab psikologi dorongan seks rendah, termasuk:

 1. Masalah kesihatan mental, seperti kegelisahan atau kemurungan
 2. Tekanan, seperti tekanan kewangan atau tekanan kerja
 3. Imej badan yang lemah
 4. Kurang keyakinan diri
 5. Sejarah penderaan fizikal atau seksual
 6. Pengalaman seksual negatif sebelumnya
 7. Isu hubungan

Bagi banyak wanita, pendekatan emosi adalah permulaan penting untuk keintiman seksual. Jadi masalah dalam hubungan anda boleh menjadi faktor utama dorongan seks rendah. Minat seks yang berkurangan sering kali disebabkan oleh masalah yang berterusan, seperti

 1. Kurangnya hubungan dengan pasangan anda
 2. Konflik atau pergaduhan yang tidak dapat diselesaikan
 3. Komunikasi keperluan dan pilihan seksual yang lemah
 4. Isu kepercayaan

Tahukah Anda? Formula PrimaHerbs Haritaki Plus Membantu Membina Tenaga Dengan Pantas,Mengatasi Masalah Kecelaruan Hormon & Meningkatkan Kemahuan & Keupayaan Seksual Lelaki & Wanita Secara Natural.

Formula Primaherbs Haritaki Plus dihasilkan dari 2 bahan hebat yang dikenali sebagai T.Chibula (Mother Of Herbs) dan sejenis alga Athospira SP (King Of Food) yang terbukti secara saintifik mengandungi semua jenis nutrien,pH alkali 100% dan makanan paling lengkap untuk sel.

Kajian yang bermula pada tahun 2000 menggabungkan 2 bahan utama ini berjaya menghasilkan penemuan hebat membantu pemulihan lebih dari 41 penyakit ,meningkatkan tahap kesihatan,mengekalkan kecergasan manusia ,membuang toxin dan kolesterol ,menstabilkan hormon,meneutralkan paras asid,memulihkan sruktur + merawat penyakit kulit dan membina sel darah merah dalam tubuh secara ‘natural’.Formula ini sangat pantas membantu proses pemulihan luka (Healing Process) dalaman dan luaran terutama luka akibat pembedahan atau selepas bersalin dan menghalang jangkitan(infection) atau bengkak(inflamasi).Sangat aktif membantu penghasilan Sel Darah Merah baru dan mencegah Anemia yang berpunca dari banyak sebab.

Untuk masalah kulit formula ini sangat berkesan untuk masalah jangkitan bakteria,fungal dan yis seperti fruncle (Bisul),Carbuncle (Pekung),Jerawat (acne),alahan kulit (allergic) dan banyak lagi.Kandungan herba dan alga yang terkandung dalam formula ini mempunyai anti aging ,vitamin C dan nutrien-nutrien lain yang diperlukan oleh sel kulit yang sangat membantu dari segi kecantikan dan ketahanan kulit,malahan melambatkan proses penuaan.

Primaherbs Haritaki Plus membekalkan semua jenis nutrien yang diperlukan badan untuk menghasilkan tenaga dengan pantas.Menstabilkan dan merencat masalah kecelaruan hormon yang menjadi antara punca utama penyakit,badan lemah/tidak bertenaga dan masalah (LIBIDO) iaitu penurunan keinginan dan tenaga untuk melakukan hubungan intim.


BAHAN 1:
Terminalia chebula Retz. (Combretaceae) adalah pokok bersaiz sederhana yang tumbuh di alam liar di seluruh India. T. chebula telah banyak digunakan dalam perubatan Ayurveda, Unani, dan homoeopati. Buah ini telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk ‘home remedy’terhadap pelbagai penyakit manusia sejak ratusan tahun dulu.Sangat terkenal sejak ribuan tahun dahulu sebagai herba yang mempunyai banyak manafaat perubatan dan meningkatkan tenaga serta merawat masalah seksual.

Banyak kajian dan journal terutamanya dari perubatan Ayurvedic membuktikan keberkesanan herba ini dalam menangani masalah kesihatan manusia termasuk berbagai penyakit yang disebabkan oleh serangan bakteria,virus dan fungal.Kajian juga membuktikan ia membantu merencat sel abnormal yang berkembang sebagai fibroid,ketumbuhan atau kanser dan berupaya mengawal gula dalam darah dan menyahtoksin racun /toksik dalam badan serta megeluarkan kolesterol dari tubuh manusia.Herba T.Chibula mempunyai fungsi khas dalam memperbaiki kalenjar yang menghasilkan hormon seterusnya membantu pengeluaran hormon secara normal dan seimbang.Ia turut merangsang penghantaran O2 yang aktif keseluruh badan dan memusnahkan bakteria-bakteria yang menghasilkan asid.

Herba ini mendapat tumpuan para penyelidik kerana khasiat perubatannya yang mengandungi anti-oxidant,antibacterial,antifungal,antiaging,anti-neoplastik,anti-viral,antidiabetic,anti inflammatory,cardio protective,immunomodulatory dan banyak lagi.(rujuk formula 1 KLIK SINI)Terdapat lebih 116 artikel/journal antarabangsa hasil penyelidikan berbagai Agensi di dunia.Namun fokus PrimaHerbs adalah kepada bio-efficacy dan phyto-pharmacological serta pemulihan sel.

BAHAN 2:

Athospira SP/ Spirulina (Folium)

Primaherbs mengandungi Spirulina yang merupakan organisma ringkas dan bersel tunggal yang mendapat nama daripada perkataan Latin iaitu ‘helix’ atau ‘lingkaran’ kerana ciri fizikalnya seperti satu lingkaran. Nama saintifiknya ialah Arthrospira Platensis dan tergolong dalam kelompok cyanobakteria.

Dipercayai sebagai tumbuhan hidup yang tertua di bumi, sudah wujud selama 3.6 bilion tahun. Alga biru-hijau ini diiktiraf secara global sebagai makanan semula jadi yang terunggul.

1. Kaya dengan Kepelbagaian Nutrisi dalam Nisbah yang Seimbang

Badan manusia memerlukan lebih daripada 60 jenis zat nutrien dari pemakanan harian untuk berfungsi secara optimum. Kekurangan salah satu zat nutrien mungkin akan menghadkan penyerapan zat nutrien penting lain. Dalam jangka panjang, ini akan menyebabkan ceraian rantaian nutrisi dalam badan.

Spirulina Organik kaya dengan 5 nutrisi utama seperti: protein, karbohidrat, asid lemak perlu, vitamin dan mineral serta lain-lain zat nutrien.

Ia juga mempunyai nisbah zat nutrien perlu yang seimbang untuk memaksimumkan penyerapan, menjadikannya salah satu suplemen yang paling seimbang dan lengkap di pasaran kini.

2. Nutrien Berkepekatan Tinggi

Spirulina Organik bukan sahaja mengandungi nutrien yang berbagai-bagai, ia juga mempunyai 6 nutrien komprehensif utama.

3. Alkali sepenuhnya

Keadaan badan yang beralkali mampu meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit dan membantu mengekalkan kesihatan selular. Justeru, kita perlu mengambil lebih banyak makanan seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan susu. Tetapi tahukah anda bahawa Spirulina Organik merupakan salah sejenis makanan yang paling beralkali?

4. Sumber Protein yang Tinggi dan Lengkap

Spirulina Organik mempunyai kandungan protein tertinggi berbanding makanan lain iaitu setinggi 70%. Spirulina Organik juga merupakan sumber protein yang paling senang dicerna, yakni 12 kali lebih banyak protein boleh guna berbanding daging!

Tambahan pula, kandungan proteinnya sangat lengkap dengan 8 jenis asid amino perlu dan berbeza sekali dengan makanan lain berasaskan tumbuhan yang kekurangan satu atau lebih asid amino tertentu. Ianya juga bebas daripada kolesterol, hormon pertumbuhan, antibiotik dan lemak tepu.

5. Tinggi Kandungan Antioksida

Spirulina Organik mempunyai keupayaan antioksida yang berkesan disebabkan tinggi kandungan SOD (Super Oxide Dismutase), sejenis nutrien anti-penuaan yang sangat berkesan.

6. Amat Senang Dicerna dan Diserap

Sebagai sejenis makanan sel tunggal dengan dinding sel yang lembut (membran nipis) yang diperbuat daripada gula kompleks, enzim dan protein, Spirulina Organik amat senang dicerna dan diserap berbanding sayur-sayuran, buah-buahan dan alga serta klorela. Ciri-ciri ini membuatkan Spirulina Organik amat sesuai untuk individu yang mempunyai masalah pencernaan yang tidak baik seperti kanak-kanak dan warga emas.

Herbs medicine (Perubatan Herba) ini melalui proses ujian yang rumit dan terbukti berkesan dan diiktiraf serta diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM).

1)Anda boleh melihat testimoni pengguna dengan klik disini.TESTIMONI

2)Cara penggunaan / pengambilan klik sini: CARA GUNA

3)Khasiat lain berkaitan Formula Primaherbs Haritaki Plus klik sini: FORMULA1 FORMULA2

Puluhan ribu pengguna dari seluruh dunia telah menggunakan Primaherbs Haritaki Plus.Mereka sangat berpuas hati dan ternyata sangat berkesan.Lebih menarik formula ini 100% natural,100% alkali,tiada bahan kimia,tiada steroid,tiada kesan sampingan malah pengguna mendapat nilai tambah yang luar biasa selain merawat masalah / penyakit utama mereka.

Secara keseluruhan Primaherbs Haritaki Plus dengan kandungan bahannya yang luar biasa dan diiktiraf dunia terbukti mampu membekalkan nutrien dan makanan sel yang lengkap serta menurunkan kadar asid dalam tubuh keparas normal/natural.Kondisi ini sangat membantu sel untuk pulih atau terbina secara normal dan sihat,merangsang pembinaan sel darah merah dengan pantas seterusnya merencat gejala penyakit yang terhasil akibat gangguan atau kerosakan pada sel yang merupakan asas kepada binaan fizikal/tubuh manusia.T.Chibula yang berperanan sebagai perencat atau bahan aktif semulajadi menjadi pelengkap terbaik formula Primaherbs Haritaki Plus.

Manafaat formula ini sangat luar biasa dan merupakan antara pilihan terbaik yang perlu diambil bagi mencegah dan merawat penyakit ,menyeimbangkan hormon yang berpengaruh dalam tubuh ,membaiki dan merawat sel dan masalah kulit,mempercepatkan pemulihan luka (healing process),membina sel baru,menurunkan/meneutralkan paras asid, meningkatkan penghasilan sel darah merah,mengekalkan /meningkatkan kecergasan dan mengeluarkan toxin / kolesterol bahaya dari tubuh dan mengatasi masalah LIBIDO /seksual lelaki dan wanita.Ramai yang telah mencuba Primaherbs sangat kagum dan merasai kelainannya, merasa lebih sihat dan menikmati hidup mereka dengan gembira.Anda pula bagaimana?

Inginkan tubuh yang sihat tanpa penyakit,cergas & bertenaga?

Inginkan hubungan intim yang hebat?Merapatkan hubungan dengan pasangan anda & mengekalkan kebahagian rumahtangga.

Ambil Primaherbs Haritaki Plus HARI INI JUGA…

(Rujuk bahagian KHASIAT FORMULA 1 / FORMULA 2)