23)MENINGKATKAN SEL DARAH (BOOD CELL) & MENCEGAH ANEMIA

Apa itu sel darah merah dan apa yang dilakukannya?
sel darah merah (Red Blood Cell) Sejenis sel darah yang dibuat di sumsum tulang dan terdapat di dalam darah. Sel darah merah mengandungi protein yang disebut hemoglobin, yang membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh bahagian badan.

Apakah fungsi utama sel darah merah?
Tugas utama sel darah merah, atau eritrosit, adalah membawa oksigen dari paru-paru ke tisu badan dan karbon dioksida sebagai produk sisa, jauh dari tisu dan kembali ke paru-paru. Hemoglobin (Hgb) adalah protein penting dalam sel darah merah yang membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh bahagian badan kita.

Apa maksud kiraan darah merah yang rendah?
Sekiranya bilangan RBC lebih rendah daripada biasa, ini mungkin disebabkan oleh: anemia. kegagalan sumsum tulang. Kekurangan eritropoietin, yang merupakan penyebab utama anemia pada pesakit dengan penyakit ginjal kronik. hemolisis, atau kemusnahan RBC yang disebabkan oleh transfusi dan kecederaan saluran darah.

Apa yang membentuk sel darah merah?
Sel darah merah vertebrata terdiri terutamanya dari hemoglobin, metalloprotein kompleks yang mengandungi kumpulan heme yang atom besinya sementara mengikat molekul oksigen (O2) di paru-paru atau insang dan membebaskannya ke seluruh badan. Oksigen dengan mudah meresap melalui membran sel sel darah merah.

Bagaimana sel darah merah berfungsi?
Sel darah merah melakukan tugas membawa oksigen. Sel darah merah juga mengeluarkan karbon dioksida dari badan anda, memindahkannya ke paru-paru untuk anda menghembuskan nafas. Sel darah merah dibuat di sumsum tulang. Mereka biasanya hidup selama kira-kira 120 hari, dan kemudian mereka mati.

Apa yang membunuh sel darah merah?
Autoimmune Hemolytic Anemia (AIHA) adalah penyakit darah di mana seseorang menghasilkan bahan yang menyebabkan tubuh mereka sendiri memusnahkan sel darah merah (RBC), mengakibatkan anemia (hemoglobin rendah). … Di AIHA, sel darah merah dihasilkan secara normal di sumsum tulang.

Apa yang berlaku jika anda tidak mempunyai sel darah merah yang mencukupi?
Mengapa anda boleh mati akibat anemia. Sel darah merah membawa oksigen ke seluruh badan anda. Apabila anda tidak mempunyai sel darah merah yang mencukupi, organ anda tidak mendapat cukup oksigen dan tidak dapat berfungsi dengan baik. Ini boleh membawa akibat yang teruk.

Apa yang menyebabkan badan anda tidak menghasilkan sel darah merah?
Anemia kekurangan zat besi: Zat besi diperlukan untuk tubuh membuat sel darah merah. Pengambilan zat besi yang rendah dan kehilangan darah kerana haid adalah penyebab anemia kekurangan zat besi yang paling biasa. Ia juga mungkin disebabkan oleh kehilangan darah dari saluran pencernaan kerana bisul atau barah.

Apa maksudnya apabila anda mempunyai sel darah merah yang kecil?
Definisi anemia mikrositik
Anemia adalah apabila anda mempunyai bilangan sel darah merah yang berfungsi dengan baik di dalam badan anda. Dalam anemia mikrositik, badan anda mempunyai lebih sedikit sel darah merah daripada biasa. Sel darah merah yang dimilikinya juga terlalu kecil. … Kekurangan zat besi menyebabkan kebanyakan anemia mikrositik.

Organ apa yang merosakkan sel darah merah?
Limpa adalah tempat sel darah merah dihancurkan. Mengeluarkan limpa dapat mengurangkan seberapa cepat sel darah merah dihancurkan.

Adakah antibiotik membunuh sel darah merah?
Dalam beberapa kes, ubat boleh menyebabkan sistem kekebalan tubuh membuat kesalahan sel darah merah anda sendiri kerana bahan asing. Tubuh bertindak balas dengan membuat antibodi untuk menyerang sel darah merah tubuh sendiri. … Ubat yang boleh menyebabkan anemia hemolitik jenis ini termasuk: Cephalosporins (kelas antibiotik), penyebab paling biasa.

Apa yang diperlukan untuk menghasilkan sel darah merah?
Selain eritropoietin, pengeluaran sel darah merah memerlukan bekalan substrat yang mencukupi, terutamanya zat besi, vitamin B12, folat, dan heme. … Mereka kemudian kehilangan membran sel mereka dan kemudian dibersihkan sebahagian besarnya dari peredaran oleh sel-sel fagosit dari limpa dan hati.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menghasilkan sel darah merah?
Pembentukan sel darah merah dari hemocytoblast memakan masa sekitar 2 hari. Tubuh menghasilkan kira-kira dua juta sel darah merah setiap saat. Darah terdiri daripada kedua-dua komponen selular dan cecair.

Adakah senaman meningkatkan sel darah merah?
Bersenam secara berkala menyebabkan peningkatan jumlah RBC dalam darah. … Pengembangan volume plasma akan tercermin sebagai kadar hematokrit dan hemoglobin yang lebih rendah pada jumlah darah lengkap (CBC).

Adakah vitamin C meningkatkan sel darah merah?
Vitamin C. Walaupun vitamin C tidak mempengaruhi RBC secara langsung, ia tetap penting, kerana ia membantu tubuh menyerap lebih banyak zat besi. Zat besi meningkatkan bilangan RBC yang dibuat oleh badan.

Adakah vitamin b12 meningkatkan sel darah merah?
Tubuh anda memerlukan vitamin B12 untuk membuat sel darah merah. … Badan anda mesti menyerap cukup vitamin B12. Protein khas, yang disebut faktor intrinsik, membantu badan anda melakukan ini.

Apa itu Anemia?

Anemia ditakrifkan sebagai bilangan sel darah merah yang rendah. Dalam ujian darah rutin, anemia dilaporkan sebagai hemoglobin rendah atau hematokrit. Hemoglobin adalah protein utama dalam sel darah merah anda. Ia membawa oksigen, dan menyampaikannya ke seluruh badan anda. Sekiranya anda mengalami anemia, tahap hemoglobin anda juga akan rendah. Sekiranya cukup rendah, tisu atau organ anda mungkin tidak mendapat cukup oksigen. Gejala anemia – seperti keletihan atau kesakitan – berlaku kerana organ anda tidak mendapat apa yang mereka perlukan dengan cara yang sepatutnya.

Anemia adalah keadaan darah yang paling biasa di kebanyakan negara termasuk Malaysia. Ia mempengaruhi hampir 6% populasi. Wanita, anak kecil, dan orang dengan penyakit jangka panjang lebih cenderung mengalami anemia. Perkara penting yang perlu diingat adalah:

-Bentuk anemia tertentu diturunkan melalui gen anda, dan bayi mungkin menghidapnya sejak lahir.
-Wanita berisiko mengalami anemia kekurangan zat besi kerana kehilangan darah dari haid dan permintaan bekalan darah yang lebih tinggi semasa kehamilan.
-Orang dewasa yang lebih tua mempunyai risiko anemia yang lebih besar kerana mereka cenderung menghidap penyakit buah pinggang atau keadaan perubatan kronik yang lain.

Terdapat banyak jenis anemia. Semua mempunyai sebab dan rawatan yang berbeza. Beberapa bentuk – seperti anemia ringan yang berlaku semasa kehamilan – tidak menjadi perhatian utama. Tetapi beberapa jenis anemia mungkin teruk, seumur hidup atau lebih banyak gejala.

Gejala Anemia
Tanda-tanda anemia pada mulanya sangat ringan sehingga anda mungkin tidak menyedarinya. Tetapi jika keadaan anda bertambah buruk, begitu juga dengan mereka. Gejala umumnya merangkumi:

 1. Pening, ringan, atau rasa seperti anda akan pengsan
 2. Denyutan jantung yang cepat atau tidak biasa
 3. Sakit kepala
 4. Sakit, termasuk di tulang, dada, perut, dan sendi anda
 5. Masalah dengan pertumbuhan, untuk kanak-kanak dan remaja
 6. Sesak nafas
 7. Kulit pucat atau kuning
 8. Tangan dan kaki sejuk
 9. Keletihan atau kelemahan

Jenis dan Punca Anemia
Terdapat lebih daripada 400 jenis anemia, dan ia dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 1. Anemia yang disebabkan oleh kehilangan darah
 2. Anemia disebabkan oleh penurunan atau penurunan sel darah merah
 3. Anemia disebabkan oleh pemusnahan sel darah merah

Tahukah Anda? Formula PrimaHerbs Haritaki Plus Membantu Mempercepatkan Proses Penghasilan Sel Darah Merah & Kaya dengan Vitamin B12,Vit C,Zat Besi dan nutrien lain Yang Sangat Perlukan.

Formula Primaherbs Haritaki Plus dihasilkan dari 2 bahan hebat yang dikenali sebagai T.Chibula (Mother Of Herbs) dan sejenis alga Athospira SP (King Of Food) yang terbukti secara saintifik mengandungi semua jenis nutrien,pH alkali 100% dan makanan paling lengkap untuk sel.

Kajian yang bermula pada tahun 2000 menggabungkan 2 bahan utama ini berjaya menghasilkan penemuan hebat membantu pemulihan lebih dari 41 penyakit ,meningkatkan tahap kesihatan,mengekalkan kecergasan manusia ,membuang toxin dan kolesterol ,menstabilkan hormon,meneutralkan paras asid dan membina sel darah merah dalam tubuh secara ‘natural’.Formula ini sangat pantas membantu proses pemulihan luka (Healing Process) dalaman dan luaran terutama luka akibat pembedahan atau selepas bersalin dan menghalang jangkitan(infection) atau bengkak(inflamasi).Sangat aktif membantu penghasilan Sel Darah Merah baru dan mencegah Anemia yang berpunca dari banyak sebab.


BAHAN 1:
Terminalia chebula Retz. (Combretaceae) adalah pokok bersaiz sederhana yang tumbuh di alam liar di seluruh India. T. chebula telah banyak digunakan dalam perubatan Ayurveda, Unani, dan homoeopati. Buah ini telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk ‘home remedy’terhadap pelbagai penyakit manusia sejak ratusan tahun dulu.

Banyak kajian dan journal terutamanya dari perubatan Ayurvedic membuktikan keberkesanan herba ini dalam menangani masalah kesihatan manusia termasuk berbagai penyakit yang disebabkan oleh serangan bakteria,virus dan fungal.Kajian juga membuktikan ia membantu merencat sel abnormal yang berkembang sebagai fibroid,ketumbuhan atau kanser dan berupaya mengawal gula dalam darah dan menyahtoksin racun /toksik dalam badan serta megeluarkan kolesterol dari tubuh manusia.Herba T.Chibula mempunyai fungsi khas dalam memperbaiki kalenjar yang menghasilkan hormon seterusnya membantu pengeluaran hormon secara normal dan seimbang.Ia turut merangsang penghantaran O2 yang aktif keseluruh badan dan memusnahkan bakteria-bakteria yang menghasilkan asid.

Herba ini mendapat tumpuan para penyelidik kerana khasiat perubatannya yang mengandungi anti-oxidant,antibacterial,antifungal,anti-neoplastik,anti-viral,antidiabetic,anti inflammatory,cardio protective,immunomodulatory dan banyak lagi.(rujuk formula 1 KLIK SINI)Terdapat lebih 116 artikel/journal antarabangsa hasil penyelidikan berbagai Agensi di dunia.Namun fokus PrimaHerbs adalah kepada bio-efficacy dan phyto-pharmacological serta pemulihan sel.

BAHAN 2:

Athospira SP/ Spirulina (Folium)

Primaherbs mengandungi Spirulina yang merupakan organisma ringkas dan bersel tunggal yang mendapat nama daripada perkataan Latin iaitu ‘helix’ atau ‘lingkaran’ kerana ciri fizikalnya seperti satu lingkaran. Nama saintifiknya ialah Arthrospira Platensis dan tergolong dalam kelompok cyanobakteria.

Dipercayai sebagai tumbuhan hidup yang tertua di bumi, sudah wujud selama 3.6 bilion tahun. Alga biru-hijau ini diiktiraf secara global sebagai makanan semula jadi yang terunggul.

1. Kaya dengan Kepelbagaian Nutrisi dalam Nisbah yang Seimbang

Badan manusia memerlukan lebih daripada 60 jenis zat nutrien dari pemakanan harian untuk berfungsi secara optimum. Kekurangan salah satu zat nutrien mungkin akan menghadkan penyerapan zat nutrien penting lain. Dalam jangka panjang, ini akan menyebabkan ceraian rantaian nutrisi dalam badan.

Spirulina Organik kaya dengan 5 nutrisi utama seperti: protein, karbohidrat, asid lemak perlu, vitamin dan mineral serta lain-lain zat nutrien.

Ia juga mempunyai nisbah zat nutrien perlu yang seimbang untuk memaksimumkan penyerapan, menjadikannya salah satu suplemen yang paling seimbang dan lengkap di pasaran kini.

2. Nutrien Berkepekatan Tinggi

Spirulina Organik bukan sahaja mengandungi nutrien yang berbagai-bagai, ia juga mempunyai 6 nutrien komprehensif utama.

3. Alkali sepenuhnya

Keadaan badan yang beralkali mampu meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit dan membantu mengekalkan kesihatan selular. Justeru, kita perlu mengambil lebih banyak makanan seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan susu. Tetapi tahukah anda bahawa Spirulina Organik merupakan salah sejenis makanan yang paling beralkali?

4. Sumber Protein yang Tinggi dan Lengkap

Spirulina Organik mempunyai kandungan protein tertinggi berbanding makanan lain iaitu setinggi 70%. Spirulina Organik juga merupakan sumber protein yang paling senang dicerna, yakni 12 kali lebih banyak protein boleh guna berbanding daging!

Tambahan pula, kandungan proteinnya sangat lengkap dengan 8 jenis asid amino perlu dan berbeza sekali dengan makanan lain berasaskan tumbuhan yang kekurangan satu atau lebih asid amino tertentu. Ianya juga bebas daripada kolesterol, hormon pertumbuhan, antibiotik dan lemak tepu.

5. Tinggi Kandungan Antioksida

Spirulina Organik mempunyai keupayaan antioksida yang berkesan disebabkan tinggi kandungan SOD (Super Oxide Dismutase), sejenis nutrien anti-penuaan yang sangat berkesan.

6. Amat Senang Dicerna dan Diserap

Sebagai sejenis makanan sel tunggal dengan dinding sel yang lembut (membran nipis) yang diperbuat daripada gula kompleks, enzim dan protein, Spirulina Organik amat senang dicerna dan diserap berbanding sayur-sayuran, buah-buahan dan alga serta klorela. Ciri-ciri ini membuatkan Spirulina Organik amat sesuai untuk individu yang mempunyai masalah pencernaan yang tidak baik seperti kanak-kanak dan warga emas.

Herbs medicine (Perubatan Herba) ini melalui proses ujian yang rumit dan terbukti berkesan dan diiktiraf serta diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM).

1)Anda boleh melihat testimoni pengguna dengan klik disini.TESTIMONI

2)Cara penggunaan / pengambilan klik sini: CARA GUNA

3)Khasiat lain berkaitan Formula Primaherbs Haritaki Plus klik sini: FORMULA1 FORMULA2

Puluhan ribu pengguna dari seluruh dunia telah menggunakan Primaherbs Haritaki Plus.Mereka sangat berpuas hati dan ternyata sangat berkesan.Lebih menarik formula ini 100% natural,100% alkali,tiada bahan kimia,tiada steroid,tiada kesan sampingan malah pengguna mendapat nilai tambah yang luar biasa selain merawat masalah / penyakit utama mereka.

Secara keseluruhan Primaherbs Haritaki Plus dengan kandungan bahannya yang luar biasa dan diiktiraf dunia terbukti mampu membekalkan nutrien dan makanan sel yang lengkap serta menurunkan kadar asid dalam tubuh keparas normal/natural.Kondisi ini sangat membantu sel untuk pulih atau terbina secara normal dan sihat,merangsang pembinaan sel darah merah dengan pantas seterusnya merencat gejala penyakit yang terhasil akibat gangguan atau kerosakan pada sel yang merupakan asas kepada binaan fizikal/tubuh manusia.T.Chibula yang berperanan sebagai perencat atau bahan aktif semulajadi menjadi pelengkap terbaik formula Primaherbs Haritaki Plus.

Manafaat formula ini sangat luar biasa dan merupakan antara pilihan terbaik yang perlu diambil bagi mencegah dan merawat penyakit ,menyeimbangkan hormon yang berpengaruh dalam tubuh ,mempercepatkan pemulihan luka (healing process),membina sel baru,menurunkan/meneutralkan paras asid, meningkatkan penghasilan Sel darah merah,mengekalkan /meningkatkan kecergasan dan mengeluarkan toxin / kolesterol bahaya dari tubuh.Ramai yang telah mencuba Primaherbs sangat kagum dan merasai kelainannya, merasa lebih sihat dan menikmati hidup mereka dengan gembira.Anda pula bagaimana?

(Rujuk bahagian KHASIAT FORMULA 1 / FORMULA 2)