22)MEMULIHKAN LUKA DALAMAN & LUARAN (SANGAT PANTAS TERUTAMA BAGI WANITA LEPAS BERSALIN & LUKA SELEPAS PEMBEDAHAN)


Penyembuhan luka adalah proses yang kompleks dan dinamik untuk menggantikan struktur selular dan lapisan tisu yang hilang.Proses penyembuhan luka manusia dapat dibahagikan kepada 3 atau 4 fasa yang berbeza iaitu inflamasi, fibroblastik, dan pematangan yang juga dinyatakan sebagai radang, percambahan, dan pembentukan semula. Dalam konsep 4 fasa, terdapat fasa hemostasis, fasa inflamasi, fasa proliferasi, dan fasa pembentukan semula. Dalam pendekatan 3 fasa, fasa hemostasis terkandung dalam fasa keradangan.

Perbezaan wujud dalam deskripsi fasa yang digunakan sebagai: fasa hemostasis, fasa radang, fasa proliferasi, dan fasa pembentukan semula atau fasa hemostasis, fasa radang, fasa granulasi, dan fasa pematangan.Oleh itu, fasa tertentu mempunyai lebih dari satu nama, seperti pembentukan semula atau pematangan dan percambahan atau granulasi

Luka Terbuka (Open Wound)
Apa itu luka terbuka?
Luka terbuka adalah kecederaan yang melibatkan kerosakan luaran atau dalaman pada tisu badan, biasanya melibatkan kulit. Hampir setiap orang akan mengalami luka terbuka pada suatu ketika dalam hidup mereka. Sebilangan besar luka terbuka kecil dan boleh dirawat di rumah.

Kejatuhan, kemalangan dengan benda tajam, dan kemalangan kereta adalah penyebab luka terbuka yang paling biasa. Sekiranya berlaku kemalangan serius, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan. Perkara ini berlaku terutamanya jika terdapat banyak pendarahan atau jika pendarahan berlangsung lebih dari 20 minit.

Adakah terdapat pelbagai jenis luka terbuka?
Terdapat empat jenis luka terbuka, yang dikelaskan bergantung kepada penyebabnya.

Lelasan (Abrasion)
Lecet berlaku apabila kulit anda menggosok atau mengikis pada permukaan yang kasar atau keras. Ruam jalan adalah contoh lelasan. Biasanya tidak banyak pendarahan, tetapi luka perlu digosok dan dibersihkan untuk mengelakkan jangkitan.

Hirisan (Laceration)
Luka adalah luka yang mendalam atau merobek kulit anda. Kemalangan dengan pisau, alat, dan mesin sering menjadi penyebab berlakunya luka hirisan. Sekiranya berlakunya laserasi, pendarahan boleh berlaku dengan cepat dan meluas.

Tusukan (Puncture)
Tusukan adalah lubang kecil yang disebabkan oleh objek panjang dan runcing, seperti paku atau jarum. Kadang kala, peluru boleh menyebabkan luka tusukan.

Tusukan mungkin tidak banyak berdarah, tetapi luka ini cukup dalam sehingga merosakkan organ dalaman. Sekiranya anda mempunyai luka tusukan kecil anda perlu mendapatkan suntikan tetanus bagi mencegah jangkitan.

Hancur (Avulsion)
Avulsi adalah sebahagian dan lengkap merobek kulit dan tisu di bawahnya. Avulsion biasanya berlaku semasa kemalangan ganas, seperti kemalangan menghancurkan badan, letupan, dan tembakan. Mereka berdarah dengan banyak dan cepat.

LUKA BERSALIN

Bergantung kepada cara kelahiran samaada secara :

1.Bersalin normal /melalui Vagina 2.Bersalin melalui pembedahan czer (C-section) 3.Bersalin secara normal selepas pernah kena czer (VBAC) 4.Bantuan Vakum 5.Bantuan Forcep

Apapun cara bersalin ianya tetap menghasilkan luka / koyakan.Salah satu yang sering dilakukan ialah Episotomi.

Episiotomi adalah satu prosedur yang dilakukan jika perlu semasa bersalin, perineum ibu akan digunting sedikit bagi memudahkan laluan bayi. Guntingan akan dilakukan apabila kepala bayi telah sampai ke mulut faraj.

*Selepas proses kelahiran selesai, luka akan dijahit dengan benang yang akan larut / hancur sendiri dalam beberapa hari.

Tidak semua ibu-ibu memerlukan episitomi kerana ia bukan prosedur yang mesti bagi setiap kelahiran kecuali:

1) Kandungan sulung walau bagaimanapun, ia bukan rutin untuk semua ibu-ibu kehamilan pertama yang mahu beranak secara biasa. Penilaian diberi oleh pegawai perubatan serta bidan yang mengendalikan proses kelahiran.

2) Kejadian yang memerlukan bayi dilahirkan segera sebelum kelahiran dibantu oleh forceps atau vacuum.

3) Untuk kelahiran bayi sonsang

4) Kepala bayi berada dalam posisi abnormal.

5) Bayi besar atau kejadian bahu sangkut – supaya “internal manoeuvre” dapat diakukan untuk selamatkan bayi.

5) Bayi didalam keadaan stress/tekanan (fetal distress) – membantu ibu memudahkan kelahiran bayi.

* Episiotomi turut akan dilakukan jika penyambut kelahiran merasakan koyakan faraj teruk akan terjadi.

** Proses kelahiran terlalu lama ATAU ibu keletihan bukan indikasi episiotomi.

Jenis koyakan semasa melahirkan

First Degree Tear; satu koyakan kecil pada kulit yang lazimnya pulih sendiri dan tidak memerlukan jahitan.

Second Degree Tear; koyakan yang lebih mendalam yang melibatkan otot-otot dan kulit – memerlukan jahitan

Third Degree Tear ; koyakan mendalam yang melibatkan kulit dan otot-otot perineum. Koyakan itu juga melibatkan otot-otot yang mengelilingi anus – memerlukan jahitan.

Fourth Degree Tear ; koyakan parah yang melebihi paras otot-otot anus anda. Koyakan mungkin sejauh bahagian usus yang terletak selepas anus, – memerlukan jahitan.

Kebiasaannya, wanita yang pernah mengalami episiotomi cukup faham tentang ‘peritnya’ kawasan jahitan itu. Bagi mengelakkan luka episiotomi mengalami jangkitan/terbuka, ibu-ibu dinasihatkan untuk ;

1) Memastikan kawasan perineum bersih kerana darah nifas serta air kencing boleh menyebabkan jangkitan kuman pada luka. Pastikan luka dibersihkan sama ada dengan air suam, atau dengan ubat sapu .

* Elakkan menyapu benda lain seperti serbuk manjakani atau minyak gamat yang kita tak tahu tahap kebersihannya di kawasan perineum.

2) Elakkan dari sembelit kerana sembelit akan memberikan tekanan di bahagian perineum semasa meneran dan ini akan menyebabkan luka terlerai sedikit atau mungkin terus. Minum banyak air dan makan banyak sayuran serta buah-buahan bagi membantu pelancaran proses pembuangan najis.

** Mitos berkaitan minum air yang banyak akan menyebabkan perineum ataupun peranakan berair selain makan sayur akan menyebabkan angin tidak benar sama sekali. Minum air yang kurang juga akan menyebabkan gangguan pada penghasilan susu badan. Kekurangan air juga akan menyebabkan luka episiotomi lambat sembuh.

3) Senaman lantai pelvic ataupun juga dikenali sebagai senaman kemutan (‘Kegel Exercise) boleh dilakukan secara rutin. Ia akan membantu dalam pelancaran darah di vagina selain akan membantu dalam proses penyembuhan luka.

4) Perhatikan tentang tanda-tanda jangkitan kuman, seperti;

~ Kemerahan

~ Bengkak di luka episiotomi

~ Sakit yang teramat di kawasan luka terutama semasa bergesel sewaktu berjalan.

~ Pengeluaran discaj berbau

~ Demam.

Segeralah ke hospital/maklumkan kepada jururawat yang melawat di rumah.Luka boleh diperiksa dengan menggunakan cermin. Minta kerjasama suami untuk melakukan pemerhatian.

5) Jika kesakitan terhadap luka episitomi tidak dapat dikawal, pengambilan paracetamol serta ponstan boleh diambil (atas arahan doktor).

6) Pakai seluar dalam dari jenis kapas yang boleh menyerap peluh bagi mengelakkan kelembapan di perineum.

7) Tukar pad dengan kerap dan lap kering perineum setelah ke tandas bagi mengelakkan potensi jangkitan kuman.

8) Cuci perineum DARI DEPAN KE BELAKANG (perineum ke anus) bagi mengelakkan flora (bakteria) pada anus menjangkiti luka episiotomi.

9) Elakkan dari mencangkung. Seeloknya gunakan tandas duduk bagi mengelakkan regangan pada luka episiotomi.

Ada yang mengeluh, apabila baru melahirkan, disuruh berjalan pula. Letih meneran tak habis lagi. Belum 3- 4 jam sudah disuruh berjalan.

Sebenarnya, ambulasi (berjalan) awal adalah penting bagi mengelakkan pengumpulan darah beku di perineum. Pengaliran darah yang sempurna membantu dalam penyembuhan luka episiotomi.

BERSALIN SECARA PEMBEDAHAN

Bersalin secara pembedahan caesarean dan normal adalah sangat berbeza, di mana ibu yang bersalin secara  pembedahan perlukan penjagaan yang lebih rapi dan teliti. Bagaimana nak jaga luka pembedahan caeseran lepas bersalin cepat sembuh?
Memang sedikit perit nak jaga luka bersalin pembedahan caeserean  kerana luka yang dijahit itu lebih dalam.

8 Tip Penjagaan Luka Bersalin Pembedahan Caeserean Cepat Sembuh

 1. Bergerak lebih awal selepas pembedahan dengan berjalan keliling katil (bukan lasak) dapat membantu proses penyembuhan luka dengan cepat dan mencegah risiko pembentukan darah beku. Minta bantuan keluarga atau suami bagi melakukan pergerakan jika tidak yakin atau berasa sakit. Biasanya, tidak sakit sebab masih ada rasa kebas di tempat jahitan.
 2. Sentiasa bersihkan tempat luka selepas mandi. Boleh keringkan dengan menggunakan hair dryer, atau biarkan terdedah sekejap di hadapan kipas angin.
 3. Antara perkara penting penjagaan luka ceaseran ialah sentiasa biarkan luka bedah dalam keadaan kering. Jangan biarkan ia basah, sebab boleh menyebabkan luka pembedahan terkena infeksi atau jangkitan kuman.
 4. Makan makanan yang berzat dan seimbang seperti makanan yang memberi tenaga dan protin (ikan, daging dan ayam). Ibu bersalin banyak kehilangan tenaga dan darah, jadi ia perlu digantikan dengan segera. Makanlah banyak sayur dan buah-buahan juga kerana ia kaya dengan vitamin dan mineral. Buah yang boleh dimakan semasa berpantang adalah buah oren, anggur dan epal merah. Sayur boleh ambil sayur sawi, lobak putih dan lobak merah. Banyak lagi yang boleh dimakan, boleh google sahaja.
 5. Minum air secukupnya adalah sangat penting bagi membantu membuang toksin, mencegah sembelit dan membantu proses penyembuhan luka dengan lebih cepat. Dicadangkan minum sebanyak 2 liter air masak sehari. Air juga penting untuk merangsang penghasilan susu ibu. Jangan risau luka bengkak, sebab air yang berlebihan akan dikeluarkan melalui air kencing. 
 6. Digalakkan mengambil pil multivitamin sebab ia kaya dengan zat besi bagi membantu proses penghasilan sel darah merah yang banyak hilang selepas bersalin. Tidak perlu mengambilnya terlalu banyak. 
 7. Ibu juga boleh berurut seawal tiga hari lepas bersalin. Urutan boleh dilakukan seluruh badan, elakkan di bahagian perut. Begitu juga jika ingin bertungku. Amalan ini sangat bagus bagi mengembalikan kesegaran tubuh badan dan melancarkan pengaliran darah serta susu ibu. Berbengkung juga boleh. Gunakan bengkung jenis strap, elakkan tekanan dibahagian luka. Perut yang kejap, tegap dibengkung, beri keselesaan semasa bergerak, batuk dan bersin.
 8. Menyusukan bayi dapat membantu proses penyembuhan rahim yang cedera akibat pembedahan. Hormon oksitoksin yang dihasilkan semasa menyusu menolong pengecutan rahim yang lebih cepat.

Luka Pembedahan

Apakah luka pembedahan?
Luka pembedahan adalah luka atau sayatan pada kulit yang biasanya dibuat oleh pisau bedah semasa operasi. Luka pembedahan juga boleh disebabkan oleh longkang yang ditempatkan semasa pembedahan. Luka pembedahan sangat berbeza. Mereka biasanya ditutup dengan jahitan, tetapi kadang-kadang dibiarkan terbuka untuk sembuh.

Apakah jenis luka pembedahan?
Luka pembedahan boleh diklasifikasikan menjadi satu daripada empat kategori. Kategori-kategori ini bergantung pada seberapa tercemar atau bersihnya luka, risiko jangkitan, dan di mana luka itu terletak di badan.

Kelas I: Ini dianggap luka bersih. Mereka tidak menunjukkan tanda-tanda jangkitan atau keradangan. Selalunya melibatkan sistem mata, kulit, atau vaskular.

Kelas II: Luka ini dianggap tercemar bersih. Walaupun luka mungkin tidak menunjukkan tanda-tanda jangkitan, berisiko meningkat dijangkiti kerana lokasinya. Contohnya, luka pembedahan pada saluran gastrointestinal berisiko tinggi dijangkiti.

Kelas III: Luka pembedahan di mana objek luar bersentuhan dengan kulit mempunyai risiko jangkitan yang tinggi dan dianggap sebagai luka yang tercemar. Sebagai contoh, luka tembakan boleh mencemarkan kulit di sekitar tempat pembedahan dilakukan.

Kelas IV: Kelas luka ini dianggap tercemar kotor. Ini termasuk luka yang terkena bahan tinja.

Apa yang menyebabkan luka pembedahan?
Luka pembedahan dibuat ketika pakar bedah membuat sayatan atau memotong dengan alat pembedahan yang disebut pisau bedah. Pelbagai keadaan perubatan memerlukan pembedahan. Ukuran luka bergantung pada jenis prosedur dan lokasi pada badan.

Apakah faktor risiko jangkitan luka pembedahan?
Sebarang prosedur pembedahan akan menyebabkan luka pembedahan. Kemungkinan jangkitan luka selepas pembedahan adalah antara 1 dan 3 peratus.

Faktor risiko untuk mengembangkan jangkitan luka pembedahan termasuk mempunyai masalah perubatan lain, seperti diabetes atau sistem imun yang lemah. Perokok, orang dewasa yang lebih tua, dan orang yang mempunyai berat badan berlebihan juga mempunyai risiko peningkatan jangkitan. Pembedahan kecemasan, pembedahan perut, dan pembedahan yang berlangsung lebih lama dari dua jam juga membawa risiko jangkitan yang lebih tinggi.

Apakah simptom jangkitan luka pembedahan?
Luka pembedahan sering dipantau untuk memastikan luka sembuh dengan betul. Jangkitan hanya boleh mempengaruhi kulit, tisu di bawah kulit, atau implan.Tanda-tanda jangkitan luka pembedahan termasuk:

 1. peningkatan kesakitan dan kemerahan di sekitar luka
 2. penyembuhan yang tertangguh
 3. kehadiran nanah
 4. bau busuk, atau saliran dari luka
 5. Dalam beberapa kes, luka pembedahan yang dijangkiti dapat kelihatan kering atau lebih dalam. Demam juga boleh menjadi gejala biasa.

Bagaimana jangkitan luka pembedahan didiagnosis?
Diagnosis jangkitan luka pembedahan dilakukan dengan memeriksa luka, menilai gejala, atau mengambil kultur cairan yang dikeringkan dari luka.

Bagaimana luka pembedahan dirawat?
Rawatan untuk luka pembedahan kadang-kadang bergantung pada tempat ia berada di badan. Pembalut pembedahan biasanya diletakkan di atas luka dan mungkin perlu diganti secara berkala. Kulit di sekitar luka pembedahan mungkin perlu dibersihkan, selalunya dengan air garam dan sabun. Luka juga perlu disiram dengan air garam. Ini melibatkan mengisi jarum suntik dengan air garam dan menyemburkan kulit di sekitar luka.

Penjagaan rumah
Penjagaan rumah untuk luka pembedahan mungkin melibatkan beberapa prosedur yang sama, termasuk perubahan pakaian dan pembersihan yang kerap. Ubat sakit di kaunter juga dapat mengurangkan rasa tidak selesa. Selalunya, pesakit keluar dari hospital sebelum luka pembedahan sembuh sepenuhnya. Adalah penting agar pesakit mengikuti semua arahan penjagaan di rumah. Mengikuti arahan dengan betul akan mendorong penyembuhan dan mengurangkan kemungkinan jangkitan.

Apakah komplikasi luka pembedahan?
Apabila luka pembedahan menyebabkan jangkitan, biasanya berlaku dalam 30 hari selepas pembedahan. Jangkitan mungkin merah, menyakitkan, panas apabila disentuh, atau bernanah.

Bagaimana proses pemulihan luka pembedahan?
Pemulihan berbeza-beza dan boleh berlangsung selama beberapa minggu hingga berbulan-bulan. Pakar bedah anda seharusnya dapat memberi anda maklumat khusus mengenai kapan anda boleh kembali bekerja, bersenam lagi, dan kembali ke rutin harian anda.

Tahukah Anda? Formula PrimaHerbs Haritaki Plus Membantu Mempercepatkan Proses Peyembuhan Luka & Sel,Menghalang Jangkitan & Bengkak Secara Natural dan Tanpa Kesan Sampingan.

Formula Primaherbs Haritaki Plus dihasilkan dari 2 bahan hebat yang dikenali sebagai T.Chibula (Mother Of Herbs) dan sejenis alga Athospira SP (King Of Food) yang terbukti secara saintifik mengandungi semua jenis nutrien,pH alkali 100% dan makanan paling lengkap untuk sel.

Kajian yang bermula pada tahun 2000 menggabungkan 2 bahan utama ini berjaya menghasilkan penemuan hebat membantu pemulihan lebih dari 41 penyakit ,meningkatkan tahap kesihatan,mengekalkan kecergasan manusia ,membuang toxin dan kolesterol ,menstabilkan hormon dan meneutralkan paras asid dalam tubuh secara ‘natural’.Formula ini sangat pantas membantu proses pemulihan luka (Healing Process) dalaman dan luaran terutama luka akibat pembedahan atau selepas bersalin dan menghalang jangkitan(infection) atau bengkak(inflamasi).


BAHAN 1:
Terminalia chebula Retz. (Combretaceae) adalah pokok bersaiz sederhana yang tumbuh di alam liar di seluruh India. T. chebula telah banyak digunakan dalam perubatan Ayurveda, Unani, dan homoeopati. Buah ini telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk ‘home remedy’terhadap pelbagai penyakit manusia sejak ratusan tahun dulu.

Banyak kajian dan journal terutamanya dari perubatan Ayurvedic membuktikan keberkesanan herba ini dalam menangani masalah kesihatan manusia termasuk berbagai penyakit yang disebabkan oleh serangan bakteria,virus dan fungal.Kajian juga membuktikan ia membantu merencat sel abnormal yang berkembang sebagai fibroid,ketumbuhan atau kanser dan berupaya mengawal gula dalam darah dan menyahtoksin racun /toksik dalam badan serta megeluarkan kolesterol dari tubuh manusia.Herba T.Chibula mempunyai fungsi khas dalam memperbaiki kalenjar yang menghasilkan hormon seterusnya membantu pengeluaran hormon secara normal dan seimbang.Ia turut merangsang penghantaran O2 yang aktif keseluruh badan dan memusnahkan bakteria-bakteria yang menghasilkan asid.

Herba ini mendapat tumpuan para penyelidik kerana khasiat perubatannya yang mengandungi anti-oxidant,antibacterial,antifungal,anti-neoplastik,anti-viral,antidiabetic,anti inflammatory,cardio protective,immunomodulatory dan banyak lagi.(rujuk formula 1 KLIK SINI)Terdapat lebih 116 artikel/journal antarabangsa hasil penyelidikan berbagai Agensi di dunia.Namun fokus PrimaHerbs adalah kepada bio-efficacy dan phyto-pharmacological serta pemulihan sel.

BAHAN 2:

Athospira SP/ Spirulina (Folium)

Primaherbs mengandungi Spirulina yang merupakan organisma ringkas dan bersel tunggal yang mendapat nama daripada perkataan Latin iaitu ‘helix’ atau ‘lingkaran’ kerana ciri fizikalnya seperti satu lingkaran. Nama saintifiknya ialah Arthrospira Platensis dan tergolong dalam kelompok cyanobakteria.

Dipercayai sebagai tumbuhan hidup yang tertua di bumi, sudah wujud selama 3.6 bilion tahun. Alga biru-hijau ini diiktiraf secara global sebagai makanan semula jadi yang terunggul.

1. Kaya dengan Kepelbagaian Nutrisi dalam Nisbah yang Seimbang

Badan manusia memerlukan lebih daripada 60 jenis zat nutrien dari pemakanan harian untuk berfungsi secara optimum. Kekurangan salah satu zat nutrien mungkin akan menghadkan penyerapan zat nutrien penting lain. Dalam jangka panjang, ini akan menyebabkan ceraian rantaian nutrisi dalam badan.

Spirulina Organik kaya dengan 5 nutrisi utama seperti: protein, karbohidrat, asid lemak perlu, vitamin dan mineral serta lain-lain zat nutrien.

Ia juga mempunyai nisbah zat nutrien perlu yang seimbang untuk memaksimumkan penyerapan, menjadikannya salah satu suplemen yang paling seimbang dan lengkap di pasaran kini.

2. Nutrien Berkepekatan Tinggi

Spirulina Organik bukan sahaja mengandungi nutrien yang berbagai-bagai, ia juga mempunyai 6 nutrien komprehensif utama.

3. Alkali sepenuhnya

Keadaan badan yang beralkali mampu meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit dan membantu mengekalkan kesihatan selular. Justeru, kita perlu mengambil lebih banyak makanan seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan susu. Tetapi tahukah anda bahawa Spirulina Organik merupakan salah sejenis makanan yang paling beralkali?

4. Sumber Protein yang Tinggi dan Lengkap

Spirulina Organik mempunyai kandungan protein tertinggi berbanding makanan lain iaitu setinggi 70%. Spirulina Organik juga merupakan sumber protein yang paling senang dicerna, yakni 12 kali lebih banyak protein boleh guna berbanding daging!

Tambahan pula, kandungan proteinnya sangat lengkap dengan 8 jenis asid amino perlu dan berbeza sekali dengan makanan lain berasaskan tumbuhan yang kekurangan satu atau lebih asid amino tertentu. Ianya juga bebas daripada kolesterol, hormon pertumbuhan, antibiotik dan lemak tepu.

5. Tinggi Kandungan Antioksida

Spirulina Organik mempunyai keupayaan antioksida yang berkesan disebabkan tinggi kandungan SOD (Super Oxide Dismutase), sejenis nutrien anti-penuaan yang sangat berkesan.

6. Amat Senang Dicerna dan Diserap

Sebagai sejenis makanan sel tunggal dengan dinding sel yang lembut (membran nipis) yang diperbuat daripada gula kompleks, enzim dan protein, Spirulina Organik amat senang dicerna dan diserap berbanding sayur-sayuran, buah-buahan dan alga serta klorela. Ciri-ciri ini membuatkan Spirulina Organik amat sesuai untuk individu yang mempunyai masalah pencernaan yang tidak baik seperti kanak-kanak dan warga emas.

Herbs medicine (Perubatan Herba) ini melalui proses ujian yang rumit dan terbukti berkesan dan diiktiraf serta diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM).

1)Anda boleh melihat testimoni pengguna dengan klik disini.TESTIMONI

2)Cara penggunaan / pengambilan klik sini: CARA GUNA

3)Khasiat lain berkaitan Formula Primaherbs Haritaki Plus klik sini: FORMULA1 FORMULA2

Puluhan ribu pengguna dari seluruh dunia telah menggunakan Primaherbs Haritaki Plus.Mereka sangat berpuas hati dan ternyata sangat berkesan.Lebih menarik formula ini 100% natural,100% alkali,tiada bahan kimia,tiada steroid,tiada kesan sampingan malah pengguna mendapat nilai tambah yang luar biasa selain merawat masalah / penyakit utama mereka.

Secara keseluruhan Primaherbs Haritaki Plus dengan kandungan bahannya yang luar biasa dan diiktiraf dunia terbukti mampu membekalkan nutrien dan makanan sel yang lengkap serta menurunkan kadar asid dalam tubuh keparas normal/natural.Kondisi ini sangat membantu sel untuk pulih atau terbina secara normal dan sihat seterusnya merencat gejala penyakit yang terhasil akibat gangguan atau kerosakan pada sel yang merupakan asas kepada binaan fizikal/tubuh manusia.T.Chibula yang berperanan sebagai perencat atau bahan aktif semulajadi menjadi pelengkap terbaik formula Primaherbs Haritaki Plus.Manafaat formula ini sangat luar biasa dan merupakan antara pilihan terbaik yang perlu diambil bagi mencegah dan merawat penyakit ,menyeimbangkan hormon yang berpengaruh dalam tubuh ,mempercepatkan pemulihan luka (healing process),membina sel baru,menurunkan/meneutralkan paras asid, mengekalkan /meningkatkan kecergasan dan mengeluarkan toxin / kolesterol bahaya dari tubuh.Ramai yang telah mencuba Primaherbs sangat kagum dan merasai kelainannya, merasa lebih sihat dan menikmati hidup mereka dengan gembira.Anda pula bagaimana?

(Rujuk bahagian KHASIAT FORMULA 1 / FORMULA 2)