21)MENEUTRALKAN & MENYELESAIKAN MASALAH BADAN BERASID

Apakah asidosis?
Apabila cecair badan anda mengandungi terlalu banyak asid, ia dikenali sebagai asidosis. Asidosis berlaku apabila ginjal dan paru-paru anda tidak dapat menjaga keseimbangan pH badan anda. Banyak proses badan menghasilkan asid. Paru-paru dan ginjal anda biasanya dapat mengimbangi sedikit ketidakseimbangan pH, tetapi masalah dengan organ-organ ini boleh menyebabkan asid berlebihan terkumpul di dalam badan anda.

Keasidan darah anda diukur dengan menentukan pHnya. PH yang lebih rendah bermaksud darah anda lebih berasid, sementara pH yang lebih tinggi bermaksud darah anda lebih asas. PH darah anda mestilah sekitar 7.4. Menurut American Association for Clinical Chemistry (AACC), asidosis dicirikan oleh pH 7.35 atau lebih rendah. Alkalosis dicirikan oleh tahap pH 7.45 atau lebih tinggi. Walaupun kelihatan sedikit, perbezaan angka ini boleh menjadi serius. Asidosis boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan, malah boleh mengancam nyawa.

Penyebab asidosis
Terdapat dua jenis asidosis, masing-masing mempunyai pelbagai sebab. Jenis asidosis dikategorikan sebagai asidosis pernafasan atau asidosis metabolik, bergantung kepada penyebab utama asidosis anda.

Asidosis pernafasan
Asidosis pernafasan berlaku apabila terlalu banyak CO2 menumpuk di dalam badan. Biasanya, paru-paru mengeluarkan CO2 semasa anda bernafas. Namun, kadangkala badan anda tidak dapat membuang CO2 yang mencukupi. Ini mungkin berlaku kerana:

 1. keadaan saluran udara kronik, seperti asma
 2. kecederaan pada bahagian dada
 3. kegemukan, yang boleh menyusahkan pernafasan
 4. penyalahgunaan ubat penenang
 5. penggunaan alkohol yang berlebihan
 6. kelemahan otot di dada
 7. masalah dengan sistem saraf
 8. struktur dada yang cacat
 9. Asidosis metabolik

Asidosis metabolik bermula di buah pinggang dan bukannya paru-paru. Ia berlaku apabila mereka tidak dapat menghilangkan asid yang mencukupi atau apabila mereka menghilangkan terlalu banyak asas. Terdapat tiga bentuk asidosis metabolik utama:

Asidosis diabetes berlaku pada orang yang menghidap diabetes yang kurang terkawal. Sekiranya badan anda kekurangan insulin, keton akan terbentuk di dalam badan anda dan mengasamkan /mengasidkan darah anda.
Asidosis hiperkloremik disebabkan oleh kehilangan natrium bikarbonat. Pangkalan ini membantu menjaga darah agar tidak berkecuali. Cirit-birit dan muntah boleh menyebabkan asidosis jenis ini.
Asidosis laktik berlaku apabila terdapat terlalu banyak asid laktik di dalam badan anda. Penyebabnya boleh merangkumi penggunaan alkohol kronik, kegagalan jantung, barah, sawan, kegagalan hati, kekurangan oksigen yang berpanjangan, dan gula darah rendah. Walaupun senaman yang berpanjangan boleh menyebabkan penumpukan asid laktik.
Asidosis tubular ginjal berlaku apabila buah pinggang tidak dapat mengeluarkan asid ke dalam air kencing. Ini menyebabkan darah menjadi berasid.

Faktor-faktor risiko
Faktor-faktor yang boleh menyumbang kepada risiko asidosis termasuk:

 1. diet tinggi lemak yang rendah karbohidrat
 2. kegagalan buah pinggang
 3. kegemukan
 4. penyahhidratan
 5. keracunan aspirin atau metanol
 6. diabetes

Gejala asidosis
Asidosis pernafasan dan metabolik mempunyai banyak gejala. Walau bagaimanapun, gejala asidosis berbeza berdasarkan penyebabnya.

Asidosis pernafasan
Beberapa simptom umum asidosis pernafasan termasuk yang berikut:

 1. keletihan atau mengantuk
 2. menjadi mudah letih
 3. kekeliruan
 4. sesak nafas
 5. mengantuk
 6. sakit kepala


Asidosis metabolik
Beberapa gejala asidosis metabolik yang biasa termasuk yang berikut:

 1. pernafasan cepat dan cetek
 2. kekeliruan
 3. keletihan
 4. sakit kepala
 5. mengantuk
 6. kurang selera makan
 7. penyakit kuning
 8. peningkatan kadar jantung
 9. nafas yang berbau harum, yang merupakan tanda asidosis diabetes (ketoasidosis)


Ujian dan diagnosis
Sekiranya anda fikir anda mungkin menghidap asidosis, segera lakukan ujian. Diagnosis awal boleh membuat perbezaan besar dalam pemulihan anda.

Diagnosis asidosis dilakukan dengan beberapa siri ujian darah. Gas darah arteri melihat tahap oksigen dan karbon dioksida dalam darah anda. Ia juga menunjukkan pH darah anda. Panel metabolik asas memeriksa fungsi ginjal dan keseimbangan pH anda. Ini juga mengukur kadar kalsium, protein, gula darah, dan elektrolit anda. Sekiranya ujian ini diambil bersama, mereka dapat mengenal pasti pelbagai jenis asidosis.Ia juga mungkin melibatkan sinar-X dada atau ujian fungsi paru.

Sekiranya disyaki asidosis metabolik, anda perlu memberikan sampel air kencing. Pemeriksan pH perlu dilakukan untuk mengetahui sama ada anda betul-betul menghilangkan asid dan basa. Ujian tambahan mungkin diperlukan untuk menentukan penyebab asidosis anda.

Apa yang menyebabkan terlalu banyak asid di dalam badan?
Asidosis laktik berlaku apabila terdapat terlalu banyak asid laktik di dalam badan anda. Penyebabnya boleh merangkumi penggunaan alkohol kronik, kegagalan jantung, barah, sawan, kegagalan hati, kekurangan oksigen yang berpanjangan, dan gula darah rendah. … Ini menyebabkan darah menjadi berasid.

Bagaimana cara mengurangkan keasidan dalam badan saya?

 1. menurunkan kadar asid urik.
 2. Hadkan makanan yang kaya dengan purin. …
 3. Makan lebih banyak makanan rendah purin. …
 4. Elakkan ubat yang menaikkan kadar asid urik. …
 5. Mengekalkan berat badan yang sihat. …
 6. Elakkan alkohol dan minuman bergula. …
 7. Minum kopi. …
 8. Cubalah suplemen vitamin C atau yg mengandungi T.Chibula @ Sprulina
 9. Makan ceri.

Apa yang menyebabkan terlalu banyak asid perut?
Salah satu penyebab penyakit refluks asid adalah kelainan perut yang disebut hernia hiatal. … Tetapi jika anda mempunyai hernia hiatal, asid boleh naik ke kerongkong anda dan menyebabkan gejala penyakit refluks asid. Ini adalah faktor risiko biasa lain untuk penyakit refluks asid: Makan makanan besar atau berbaring selepas makan.

Apakah gejala terlalu banyak asid di dalam perut anda?
Sekiranya anda mempunyai asid perut yang tinggi, anda mungkin menderita salah satu daripada gejala berikut:

 1. Rasa terbakar sebaik sahaja makan.
 2. GERD. Lebih teruk bila berbaring pada waktu malam.
 3. Ulser.
 4. Bersendawa.
 5. Rasa makanan tersekat di kerongkong anda.
 6. Muntah.
 7. Loya.

Bagaimana anda tahu sama ada badan anda berasid atau beralkali?
Pertama, sedikit kimia: Tahap pH mengukur bagaimana asid atau alkali sesuatu. PH 0 benar-benar berasid, sementara pH 14 benar-benar beralkali. … Darah anda sedikit beralkali, dengan pH antara 7.35 dan 7.45. Perut anda sangat berasid, dengan pH 3,5 atau lebih rendah, sehingga dapat memecah makanan.

Adakah air minum mengurangkan asid perut?
Kebenaran Mengenai Air Minum semasa Refluks Asid
Pedih ulu hati disebabkan oleh aliran asid di dalam perut kembali ke esofagus. Minum air boleh memberi kelegaan. Ia dapat menaikkan tahap pH perut. … Ia dapat meneutralkan asid dan melegakan gejala.

Apa yang menyebabkan pengeluaran asid berlebihan dalam perut?
Punca. Sindrom Zollinger-Ellison disebabkan oleh ketumbuhan atau ketumbuhan pada pankreas dan duodenum. … Tahap gastrin yang tinggi menyebabkan pengeluaran asid perut berlebihan. 1 Peningkatan keasidan ini boleh menyebabkan perkembangan ulser peptik di perut dan duodenum.

Tahukah Anda? Formula PrimaHerbs Haritaki Plus Membantu Menurunkan Paras Asid Serta Meneutralkan Keseluruhan Tubuh Secara ‘Natural” dan Tanpa Kesan Sampingan.

Formula Primaherbs Haritaki Plus dihasilkan dari 2 bahan hebat yang dikenali sebagai T.Chibula (Mother Of Herbs) dan sejenis alga Athospira SP (King Of Food) yang terbukti secara saintifik mengandungi semua jenis nutrien,pH alkali 100% dan makanan paling lengkap untuk sel.

Kajian yang bermula pada tahun 2000 menggabungkan 2 bahan utama ini berjaya menghasilkan penemuan hebat membantu pemulihan lebih dari 41 penyakit ,meningkatkan tahap kesihatan,mengekalkan kecergasan manusia ,membuang toxin dan kolesterol ,menstabilkan hormon dan meneutralkan paras asid dalam tubuh secara ‘natural’.


BAHAN 1:
Terminalia chebula Retz. (Combretaceae) adalah pokok bersaiz sederhana yang tumbuh di alam liar di seluruh India. T. chebula telah banyak digunakan dalam perubatan Ayurveda, Unani, dan homoeopati. Buah ini telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk ‘home remedy’terhadap pelbagai penyakit manusia sejak ratusan tahun dulu.

Banyak kajian dan journal terutamanya dari perubatan Ayurvedic membuktikan keberkesanan herba ini dalam menangani masalah kesihatan manusia termasuk berbagai penyakit yang disebabkan oleh serangan bakteria,virus dan fungal.Kajian juga membuktikan ia membantu merencat sel abnormal yang berkembang sebagai fibroid,ketumbuhan atau kanser dan berupaya mengawal gula dalam darah dan menyahtoksin racun /toksik dalam badan serta megeluarkan kolesterol dari tubuh manusia.Herba T.Chibula mempunyai fungsi khas dalam memperbaiki kalenjar yang menghasilkan hormon seterusnya membantu pengeluaran hormon secara normal dan seimbang.Ia turut merangsang penghantaran O2 yang aktif keseluruh badan dan memusnahkan bakteria-bakteria yang menghasilkan asid.

Herba ini mendapat tumpuan para penyelidik kerana khasiat perubatannya yang mengandungi anti-oxidant,antibacterial,antifungal,anti-neoplastik,anti-viral,antidiabetic,anti inflammatory,cardio protective,immunomodulatory dan banyak lagi.(rujuk formula 1 KLIK SINI)Terdapat lebih 116 artikel/journal antarabangsa hasil penyelidikan berbagai Agensi di dunia.Namun fokus PrimaHerbs adalah kepada bio-efficacy dan phyto-pharmacological serta pemulihan sel.

BAHAN 2:

Athospira SP/ Spirulina (Folium)

Primaherbs mengandungi Spirulina yang merupakan organisma ringkas dan bersel tunggal yang mendapat nama daripada perkataan Latin iaitu ‘helix’ atau ‘lingkaran’ kerana ciri fizikalnya seperti satu lingkaran. Nama saintifiknya ialah Arthrospira Platensis dan tergolong dalam kelompok cyanobakteria.

Dipercayai sebagai tumbuhan hidup yang tertua di bumi, sudah wujud selama 3.6 bilion tahun. Alga biru-hijau ini diiktiraf secara global sebagai makanan semula jadi yang terunggul.

1. Kaya dengan Kepelbagaian Nutrisi dalam Nisbah yang Seimbang

Badan manusia memerlukan lebih daripada 60 jenis zat nutrien dari pemakanan harian untuk berfungsi secara optimum. Kekurangan salah satu zat nutrien mungkin akan menghadkan penyerapan zat nutrien penting lain. Dalam jangka panjang, ini akan menyebabkan ceraian rantaian nutrisi dalam badan.

Spirulina Organik kaya dengan 5 nutrisi utama seperti: protein, karbohidrat, asid lemak perlu, vitamin dan mineral serta lain-lain zat nutrien.

Ia juga mempunyai nisbah zat nutrien perlu yang seimbang untuk memaksimumkan penyerapan, menjadikannya salah satu suplemen yang paling seimbang dan lengkap di pasaran kini.

2. Nutrien Berkepekatan Tinggi

Spirulina Organik bukan sahaja mengandungi nutrien yang berbagai-bagai, ia juga mempunyai 6 nutrien komprehensif utama.

3. Alkali sepenuhnya

Keadaan badan yang beralkali mampu meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit dan membantu mengekalkan kesihatan selular. Justeru, kita perlu mengambil lebih banyak makanan seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan susu. Tetapi tahukah anda bahawa Spirulina Organik merupakan salah sejenis makanan yang paling beralkali?

4. Sumber Protein yang Tinggi dan Lengkap

Spirulina Organik mempunyai kandungan protein tertinggi berbanding makanan lain iaitu setinggi 70%. Spirulina Organik juga merupakan sumber protein yang paling senang dicerna, yakni 12 kali lebih banyak protein boleh guna berbanding daging!

Tambahan pula, kandungan proteinnya sangat lengkap dengan 8 jenis asid amino perlu dan berbeza sekali dengan makanan lain berasaskan tumbuhan yang kekurangan satu atau lebih asid amino tertentu. Ianya juga bebas daripada kolesterol, hormon pertumbuhan, antibiotik dan lemak tepu.

5. Tinggi Kandungan Antioksida

Spirulina Organik mempunyai keupayaan antioksida yang berkesan disebabkan tinggi kandungan SOD (Super Oxide Dismutase), sejenis nutrien anti-penuaan yang sangat berkesan.

6. Amat Senang Dicerna dan Diserap

Sebagai sejenis makanan sel tunggal dengan dinding sel yang lembut (membran nipis) yang diperbuat daripada gula kompleks, enzim dan protein, Spirulina Organik amat senang dicerna dan diserap berbanding sayur-sayuran, buah-buahan dan alga serta klorela. Ciri-ciri ini membuatkan Spirulina Organik amat sesuai untuk individu yang mempunyai masalah pencernaan yang tidak baik seperti kanak-kanak dan warga emas.

Herbs medicine (Perubatan Herba) ini melalui proses ujian yang rumit dan terbukti berkesan dan diiktiraf serta diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM).

1)Anda boleh melihat testimoni pengguna dengan klik disini.TESTIMONI

2)Cara penggunaan / pengambilan klik sini: CARA GUNA

3)Khasiat lain berkaitan Formula Primaherbs Haritaki Plus klik sini: FORMULA1 FORMULA2

Puluhan ribu pengguna dari seluruh dunia telah menggunakan Primaherbs Haritaki Plus.Mereka sangat berpuas hati dan ternyata sangat berkesan.Lebih menarik formula ini 100% natural,100% alkali,tiada bahan kimia,tiada steroid,tiada kesan sampingan malah pengguna mendapat nilai tambah yang luar biasa selain merawat masalah / penyakit utama mereka.

Secara keseluruhan Primaherbs Haritaki Plus dengan kandungan bahannya yang luar biasa dan diiktiraf dunia terbukti mampu membekalkan nutrien dan makanan sel yang lengkap serta menurunkan kadar asid dalam tubuh keparas normal/natural.Kondisi ini sangat membantu sel untuk pulih atau terbina secara normal dan sihat seterusnya merencat gejala penyakit yang terhasil akibat gangguan atau kerosakan pada sel yang merupakan asas kepada binaan fizikal/tubuh manusia.T.Chibula yang berperanan sebagai perencat atau bahan aktif semulajadi menjadi pelengkap terbaik formula Primaherbs Haritaki Plus.Manafaat formula ini sangat luar biasa dan merupakan antara pilihan terbaik yang perlu diambil bagi mencegah dan merawat penyakit ,menyeimbangkan hormon yang berpengaruh dalam tubuh ,menurunkan/meneutralkan paras asid, mengekalkan /meningkatkan kecergasan dan mengeluarkan toxin / kolesterol bahaya dari tubuh.Ramai yang telah mencuba Primaherbs sangat kagum dan merasai kelainannya, merasa lebih sihat dan menikmati hidup mereka dengan gembira.Anda pula bagaimana?

(Rujuk bahagian KHASIAT FORMULA 1 / FORMULA 2)