Categories
Blog

MENOPAUSE @ HAID BERHENTI

APAKAH MENOPAUS?

Menopaus berlaku apabila seorang wanita tidak haid dalam 12 bulan berturut-turut dan tidak boleh lagi mengandung secara semula jadi. Ia biasanya bermula di antara umur 45 dan 55, tetapi boleh berkembang sebelum atau selepas lingkungan umur ini.

Menopaus boleh menyebabkan gejala tidak selesa, seperti kilat panas dan peningkatan berat badan. Bagi kebanyakan wanita, rawatan perubatan tidak diperlukan untuk menopaus.

Baca terus untuk mengetahui apa yang perlu anda ketahui tentang menopaus.

Bilakah menopaus bermula dan berapa lama ia berlarutan?

Kebanyakan wanita pertama mula membuat gejala menopaus kira-kira empat tahun sebelum tempoh terakhir mereka. Gejala sering berterusan sehingga kira-kira empat tahun selepas tempoh terakhir wanita.

Sebilangan kecil wanita mengalami simptom menopaus sehingga satu dekad sebelum menopaus berlaku, dan 1 dari 10 wanita mengalami gejala menopaus selama 12 tahun selepas tempoh terakhir mereka.

Umur median untuk menopaus adalah 51, walaupun ia mungkin berlaku secara purata sehingga dua tahun lebih awal untuk wanita Afrika-Amerika dan Latina. Lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami permulaan menopaus untuk wanita bukan Kaukasia.

Terdapat banyak faktor yang membantu menentukan apabila anda akan mula menopause, termasuk genetik dan kesihatan ovari. Perimenopause berlaku sebelum menopause. Perimenopause adalah masa apabila hormon anda mula berubah sebagai persediaan untuk menopaus.

Ia boleh bertahan di mana sahaja dari beberapa bulan hingga beberapa tahun. Ramai wanita mula perimenopause beberapa titik selepas pertengahan tahun 40-an. Wanita lain melangkau perimenopause dan masuk menopaus tiba-tiba.

Kira-kira 1 peratus wanita mula menopause sebelum berumur 40 tahun, yang dipanggil menopaus pramatang atau kekurangan ovari utama. Kira-kira 5 peratus wanita menjalani menopaus antara umur 40 dan 45. Ini dirujuk sebagai menopaus awal .

Perimenopause vs. menopause vs postmenopause

symptoms of menopause

Semasa perimenopause, tempoh haid menjadi tidak teratur. Tempoh anda mungkin terlambat, atau anda mungkin melangkaui satu atau lebih tempoh. Aliran haid juga boleh menjadi lebih berat atau lebih ringan.

Menopause ditakrifkan sebagai kekurangan haid untuk satu tahun penuh.

Postmenopaus merujuk kepada tahun selepas menopaus berlaku.

Apakah gejala menopaus?

Pengalaman menopaus setiap wanita adalah unik. Gejala biasanya lebih teruk apabila menopaus berlaku secara tiba-tiba atau lebih lama.

Keadaan yang memberi kesan kepada kesihatan ovari, seperti kanser atau histerektomi , atau pilihan gaya hidup tertentu, seperti merokok , cenderung meningkatkan keparahan dan tempoh gejala.

Selain dari perubahan haid, gejala-gejala perimenopause, menopaus, dan postmenopause pada umumnya sama. Tanda awal perimenopaus adalah:

Dianggarkan 75 peratus wanita mengalami kilatan panas dengan menopaus.

Gejala-gejala umum menopaus yang lain termasuk:

Complications / komplikasi

Komplikasi menopaus biasa termasuk:

Mengapa menopaus berlaku?

Menopause adalah proses semulajadi yang berlaku apabila usia ovari dan menghasilkan kurang hormon pembiakan.

Tubuh mula menjalani beberapa perubahan sebagai tindak balas terhadap tahap yang lebih rendah:

Salah satu perubahan yang paling ketara ialah kehilangan folikel ovari yang aktif. Folikel ovari adalah struktur yang menghasilkan dan melepaskan telur dari dinding ovari, yang membolehkan haid dan kesuburan.

Kebanyakan wanita terlebih dahulu melihat kekerapan tempoh mereka menjadi kurang konsisten, kerana aliran menjadi lebih berat dan lebih lama. Ini biasanya berlaku pada satu ketika pada pertengahan 40-an. Pada usia 52 tahun, kebanyakan wanita AS telah menjalani menopaus.

Dalam sesetengah kes, menopaus didorong, atau disebabkan oleh kecederaan atau pembuangan ovari dan struktur pelvis yang berkaitan.

Penyebab umum menopaus disebabkan:

 • oophorectomy bilateral, atau pembuangan ovari
 • ablasi ovari, atau penutupan fungsi ovari, yang boleh dilakukan oleh terapi hormon, pembedahan, atau teknik radioterapi pada wanita dengan tumor positif reseptor estrogen
 • radiasi pelvik
 • kecederaan panggul yang merosakkan atau memusnahkan ovari

How is menopause diagnosed?

Bagaimana keadaan menopause?

Adalah berfaedah dengan pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mengalami masalah gejala menopaus yang menyusahkan atau melumpuhkan, atau anda mengalami gejala menopause dan berusia 45 tahun atau lebih muda.

Ujian darah baru yang dikenali sebagai ujian diagnostik PicoAMH Elisa baru-baru ini diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-UbatanTrusted Source . Ujian ini digunakan untuk membantu menentukan sama ada seorang wanita telah memasuki menopaus atau semakin hampir memasuki menopaus.

Ujian baru ini boleh membantu wanita yang menunjukkan tanda-tanda perimenopause, yang juga boleh memberi kesan buruk terhadap kesihatan. Menopaus awal dikaitkan dengan risiko osteoporosis dan fraktur yang lebih tinggi, penyakit jantung , perubahan kognitif, perubahan faraj dan kehilangan libido, dan perubahan mood.

Doktor anda juga boleh memerintahkan ujian darah yang akan mengukur tahap hormon tertentu dalam darah, biasanya FSH dan sejenis estrogen yang disebut estradiol .

Tahap darah FSH secara konsisten meningkat 30 mIU / mL atau lebih tinggi , digabungkan dengan kekurangan haid untuk satu tahun berturut-turut, biasanya pengesahan menopaus. Ujian air liur dan ujian air kencing (OTC) juga boleh didapati, tetapi mereka tidak boleh dipercayai dan mahal.

Semasa perimenopause, paras FSH dan estrogen turun naik setiap hari, oleh itu kebanyakan pembekal penjagaan kesihatan akan mendiagnosis keadaan ini berdasarkan gejala, sejarah perubatan, dan maklumat haid.

Bergantung pada gejala dan sejarah kesihatan anda, pembekal penjagaan kesihatan anda juga boleh menempah ujian darah tambahan untuk membantu mengetepikan keadaan asas yang lain yang mungkin bertanggungjawab untuk gejala anda.

Ujian darah tambahan yang biasa digunakan untuk membantu mengesahkan menopaus termasuk:

RAWATAN

Anda mungkin memerlukan rawatan jika gejala anda teruk atau menjejaskan kualiti hidup anda. Terapi hormon mungkin menjadi rawatan yang berkesan pada wanita di bawah umur 60 tahun, atau dalam masa 10 tahun selepas menopause, untuk pengurangan atau pengurusan:

 • kilat panas
 • berpeluh malam
 • mengalir
 • atrofi faraj
 • osteoporosis

Ubat lain boleh digunakan untuk merawat gejala menopaus yang lebih spesifik, seperti kehilangan rambut dan kekeringan faraj.

Ubat tambahan yang kadang-kadang digunakan untuk simptom menopaus termasuk:

 • minoxidil topikal 5 peratus , digunakan sekali sehari untuk penipisan dan kehilangan rambut
 • syampu antidandruff , biasanya ketoconazole 2 peratus dan zinc pyrithione 1 peratus, digunakan untuk keguguran rambut
 • eflornithine hydrochloride krim topikal untuk pertumbuhan rambut yang tidak diingini
 • perencat reaktif serotonin terpilih (SSRIs) , biasanya paroxetine 7.5 miligram untuk kilauan panas, keresahan, dan kemurungan
 • pelembap faraj bukan pelembap dan pelincir
 • pelincir vagina berasaskan estrogen rendah dalam bentuk krim, cincin, atau tablet
 • ospemifene untuk kekeringan faraj dan hubungan seksual yang menyakitkan
 • antibiotik prophylactic untuk UTI berulang
 • ubat tidur untuk insomnia
 • denosumab, teriparatide, raloxifene, atau calcitonin untuk osteoporosis selepas haid

Home remedies and lifestyle changes
(Perubahan remedi rumah dan perubahan gaya hidup)

Ada beberapa cara untuk mengurangkan simptom menopaus kecil-ke-sederhana secara semulajadi, menggunakan ubat rumah, perubahan gaya hidup, dan rawatan alternatif .

Berikut adalah beberapa petua di rumah untuk menguruskan simptom menopaus:

Menjaga sejuk dan tetap selesa

Berpakaian pakaian berlapis panjang, terutama pada waktu malam dan semasa cuaca hangat atau tidak menentu. Ini dapat membantu anda menguruskan kilat panas .

Pastikan bilik tidur anda sejuk dan mengelakkan selimut berat pada waktu malam juga dapat membantu mengurangkan peluang anda berpeluh malam. Jika anda kerap berpeluh malam, pertimbangkan untuk menggunakan lembaran kalis air di bawah katil anda untuk melindungi tilam anda.

Anda juga boleh membawa kipas mudah alih untuk membantu menyejukkan anda jika anda rasa memerah.

Bersenam dan menguruskan berat badan anda

Kurangkan pengambilan kalori harian anda dengan 400 hingga 600 kalori untuk membantu menguruskan berat badan anda . Ia juga penting untuk bersenam sederhana selama 20 hingga 30 minit sehari. Ini boleh membantu :

 • meningkatkan tenaga
 • menggalakkan tidur malam yang lebih baik
 • meningkatkan mood
 • mempromosikan kesejahteraan umum anda

Berkomunikasi dengan keperluan anda

Bercakap kepada ahli terapi atau ahli psikologi tentang perasaan yang ada kemurungan, kecemasan, kesedihan, pengasingan, insomnia, dan perubahan identiti.

Anda juga harus cuba bercakap dengan ahli keluarga, orang tersayang, atau rakan anda tentang perasaan kebimbangan, perubahan mood, atau kemurungan sehingga mereka tahu keperluan anda.

Menambah diet anda

Ambil kalsium , vitamin D , dan suplemen magnesium untuk membantu mengurangkan risiko osteoporosis dan meningkatkan tahap tenaga dan tidur. Bercakap dengan doktor anda tentang makanan tambahan yang boleh membantu anda untuk keperluan kesihatan individu anda.

Mempraktikkan teknik relaksasi

Berlatihlah teknik relaksasi dan pernafasan, seperti:

Menjaga kulit anda

Sapu pelembap setiap hari untuk mengurangkan kekeringan kulit. Anda juga harus mengelakkan mandi berlebihan atau berenang, yang boleh mengeringkan atau merengsakan kulit anda.

Menguruskan isu tidur

Gunakan ubat tidur OTC untuk sementara menguruskan insomnia atau pertimbangkan untuk membincangkan alat tidur semulajadi dengan doktor anda. Bercakap dengan doktor anda jika anda kerap mengalami masalah tidur supaya mereka dapat membantu anda menguruskannya dan mendapatkan rehat malam yang lebih baik.

Berhenti merokok dan mengehadkan penggunaan alkohol

Berhenti merokok dan elakkan pendedahan kepada asap rokok . Pendedahan kepada rokok boleh membuat gejala anda lebih teruk.

Anda juga harus mengehadkan pengambilan alkohol anda untuk mengurangkan gejala yang semakin memburuk. Pengambilan berat semasa menopaus boleh meningkatkan risiko kesihatan anda.

Ubat lain

Beberapa kajian terhad telah menyokong penggunaan ubat-ubatan herba untuk gejala menopaus yang disebabkan oleh kekurangan estrogen.

Suplemen semula jadi dan nutrien yang boleh membantu mengehadkan simptom menopaus termasuk:

 • soya
 • vitamin E
 • isoflavone
 • melatonin
 • benih rami

Formula Perubatan herba Primaherbs yang menggabungkan sejenis herba dan alga (Terminilia Chibula + Athospira) terbukti menghilangkan semua gejala-gejala utama menopause:

Mengandungi paras/kadar alkali yang tinggi serta mengandungi vitamin,nutrien,protein,mineral,fiber dan zat makanan yang lengkap secara semulajadi .Mengandungi juzuk phyto,anti-oxidant, anti-bacterial, anti-fungal, anti-aemobic,anti-protozoal,anti neoplastik, antiviral, antidiabetic, cardioprotective, hepatoprotective,immuno-modulatory activity,anti-arthritic activity,gastro Enteric activity,anti-nociceptive activity,anti anaphylatic activity,wound healing activity,radio protective,chemo modulatory activity,cytoprotective activity,anti-allergic,antiplasmodial activity,anti-helminthic,anticaries,nephroprotective effect,anti spermatogenic activity,anti dot (toxicology & drug interaction),anti-aging dan pelbagai kandungan luar biasa yang amat bermanafaat untuk proses pemulihan dan merawat penyakit MANUSIA.

Ribuan pesakit dan mereka yang menopause mengakui merasa sangat selesa,bertenaga dan tidak lagi terseksa dengan gejala menopause yang diambil selepas pengambilan.

Disarankan mengambil 2 kapsul pagi dan 2 kapsul setiap malam.Diamalkan secara berterusan selama 8 minggu dan seterusnya hanya ambil 4 kapsul setiap 1 minggu sahaja.

By BIOBAYOS.COM

Human BIO Brain Technology

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s