19)MENORMALKAN REMBESAN HORMON

Apakah hormon ?
Hormon. Hormon adalah bahan kimia yang bertindak seperti molekul utusan dalam badan. Setelah dibuat di satu bahagian badan, mereka melakukan perjalanan ke bahagian tubuh yang lain di mana mereka membantu mengawal bagaimana sel dan organ melakukan kerja mereka. Contohnya, insulin adalah hormon yang dibuat oleh sel beta di pankreas.

Senarai hormon penting dan fungsinya
Hormon adalah utusan kimia badan. Mereka membantu tisu atau organ untuk melakukan kerja mereka melalui perjalanan melalui aliran darah. Terdapat beberapa jenis hormon yang bertindak pada pelbagai aspek fungsi tubuh. Mari kita lihat hormon penting dan fungsinya.
Hormon dirembeskan dalam tubuh oleh beberapa kelenjar yang penting untuk pertumbuhan, perkembangan, pembiakan, dan lain-lain. Mereka adalah bahan kimia yang menyelaraskan aktiviti organisma hidup dan juga pertumbuhannya. Mereka dirembeskan oleh tisu khas di dalam badan kita melalui kelenjar endokrin.

Hormon yang berbeza mempunyai kesan yang berbeza pada bentuk badan. Sebahagian daripada hormon ini berfungsi dengan cepat untuk memulakan atau menghentikan proses dan sebahagiannya akan terus berfungsi dalam jangka masa yang panjang untuk menjalankan fungsinya. Mereka membantu pertumbuhan, perkembangan, metabolisme, fungsi seksual, pembiakan dan lain-lain. Apa yang berlaku pada tubuh apabila hormon ini akan dikeluarkan dalam kuantiti yang lebih kurang. Artikel ini membincangkan senarai hormon penting yang diperlukan untuk fungsi badan kita masalah berkaitan dan mencadangkan jalan penyelesaian terbaik.

 1. Hormon Tiroid
  Kelenjar tiroid pada dasarnya melepaskan dua hormon Triiodothyronine (T3) dan Thyroxine (T4), yang membantu dalam mengawal metabolisme badan kita. Selanjutnya, hormon ini mengatur berat badan, menentukan tahap tenaga, suhu badan dalaman, kulit, rambut dll.

2.Insulin

Hormon ini dihasilkan oleh pankreas, kelenjar seperti daun yang terletak di rongga perut di belakang perut. Ia membolehkan tubuh menggunakan glukosa atau gula dari karbohidrat dalam makanan untuk tenaga atau menyimpan glukosa untuk penggunaan masa depan. Ini membantu menjaga kadar gula darah daripada menjadi terlalu tinggi iaitu hiperglikemia atau terlalu rendah iaitu hipoglikemia.

 1. Estrogen
  Ia adalah hormon seks wanita yang dikeluarkan oleh ovari. Ia bertanggungjawab untuk pembiakan, haid dan menopaus. Lebihan estrogen dalam tubuh wanita meningkatkan risiko barah payudara, barah rahim, kemurungan, murung dan lain-lain. Sekiranya tahap estrogen kurang pada tubuh wanita maka ia akan menyebabkan jerawat, luka kulit, kulit menipis, keguguran rambut dll.
 • Progesteron
  Hormon progesteron dihasilkan di ovari, plasenta ketika seorang wanita hamil dan kelenjar adrenal. Ia merangsang dan mengatur pelbagai fungsi. Ia memainkan peranan penting dalam menjaga kehamilan. Ia membantu badan untuk bersiap sedia untuk hamil, hamil dan mengatur kitaran bulanan. Apabila kehamilan tidak berlaku, tahap progesteron menurun dan kitaran haid berlaku. Ia juga berperanan dalam keinginan seksual.
 1. Prolaktin
  Hormon ini dilepaskan oleh kelenjar pituitari setelah melahirkan untuk menyusui, yang membolehkan wanita menyusui. Tahap peningkatan hormon prolaktin semasa kehamilan iaitu ia juga memainkan peranan penting dalam kesuburan dengan menghalang hormon perangsang folikel (FSH) dan hormon pelepasan gonadotropin (GnRH).

6.Testosteron

Ia adalah hormon seks lelaki. Ini adalah steroid anabolik yang membantu membina otot badan. Pada lelaki, ia memainkan peranan penting dalam pengembangan tisu pembiakan lelaki; testis dan prostat. Ia juga mendorong ciri-ciri seksual sekunder seperti meningkatkan jisim otot dan tulang, pertumbuhan rambut badan dan lain-lain. Sekiranya testosteron dirembeskan tidak mencukupi pada lelaki, ia boleh menyebabkan kelainan termasuk kelemahan dan kehilangan tulang.

 1. Serotonin
  Ia adalah hormon kesan penambah mood atau juga dikenali sebagai bahan kimia yang menyenangkan. Ia dikaitkan dengan pembelajaran dan ingatan, mengatur tidur, pencernaan, mengatur mood, beberapa fungsi otot dan lain-lain. Oleh kerana ketidakseimbangan serotonin dalam badan, otak tidak menghasilkan cukup hormon untuk mengatur mood atau tahap tekanan. Tahap serotonin yang rendah menyebabkan kemurungan, migrain, kenaikan berat badan, insomnia, keinginan karbohidrat dan lain-lain. Tahap serotonin yang berlebihan dalam badan menyebabkan pergolakan, tahap kekeliruan, penenang dll.

8.Kortisol
Hormon ini dihasilkan oleh kelenjar adrenal. Ia membantu anda kekal sihat dan bertenaga. Peranan utamanya ada.a meningkatkan kadar denyutan jantung, tekanan darah, pernafasan dan lain-lain. Pada masa-masa tekanan badan mengeluarkan kortisol untuk mengatasi keadaan tersebut. Tahap tinggi kortisol secara konsisten menyebabkan ulser, tekanan darah tinggi, kegelisahan, tahap kolesterol tinggi dan lain-lain. Begitu juga, tahap kortisol yang rendah dalam badan menyebabkan alkoholisme, keadaan yang bertanggungjawab untuk sindrom keletihan kronik dll.

 1. Adrenalin
  Hormon adrenalin dirembeskan di medula di kelenjar adrenal serta beberapa neuron sistem saraf pusat. Ia juga dikenali sebagai hormon kecemasan kerana ia memulakan reaksi cepat yang membuat individu berfikir dan cepat bertindak balas terhadap tekanan. Ia meningkatkan kadar metabolisme, pelebaran saluran darah ke jantung dan otak. Semasa keadaan tertekan, adrenalin dengan cepat melepaskan ke dalam darah, menghantar impuls ke organ untuk membuat tindak balas tertentu.
 • 10. Hormon Pertumbuhan
  Ia juga dikenali sebagai hormon somatotropin. Ia pada dasarnya adalah hormon protein yang mempunyai 190 asid amino yang disintesis dan dirembeskan oleh sel-sel yang disebut somatotrophs di hipofisis anterior. Ini merangsang pertumbuhan, pertumbuhan semula sel pembiakan sel dan meningkatkan metabolisme. Ia penting dalam pembangunan manusia.

Jadi, sekarang anda mungkin telah mengetahui tentang pelbagai hormon dan fungsinya dalam tubuh manusia secara ringkas.

Apakah gejala ketidakseimbangan hormon wanita?
Gejala ketidakseimbangan hormon pada wanita termasuk:
tempoh haid yang lambat, tidak teratur, atau menyakitkan.
osteoporosis (tulang rapuh yang lemah)
Kepanasan dan peluh malam.
kekeringan faraj.
kelembutan payudara.
senak.
sembelit dan cirit-birit.
jerawat semasa atau sebelum haid.

Bagaimana hormon wanita berfungsi?
Estrogen, progesteron, dan testosteron semuanya mempengaruhi keinginan dan gairah seksual. Mempunyai tahap estrogen yang lebih tinggi dalam badan mendorong pelinciran vagina dan meningkatkan keinginan seksual. Peningkatan progesteron dapat mengurangkan keinginan seksual. Terdapat beberapa perdebatan mengenai bagaimana tahap testosteron mempengaruhi dorongan seks wanita.

Adakah ketidakseimbangan hormon berbahaya?
Penyebab umum ketidakseimbangan hormon bermula dari diabetes hingga masalah tiroid, hingga masalah kelenjar dan kemungkinan tumor – baik jinak atau ganas. Sekiranya badan anda bertindak balas dengan cara ini terhadap perubahan bahan kimia badan anda, ini mungkin merupakan tanda masalah yang lebih mendalam, yang boleh membahayakan jika dibiarkan.

Bagaimana anda memeriksa tahap hormon?
Ujian darah adalah salah satu kaedah yang paling biasa untuk menguji tahap hormon. Ujian ini dapat mengesan tahap testosteron, estrogen, kortisol, dan tiroid. Anda harus membuat ujian yang khusus untuk jantina anda, kerana ujian hormon wanita akan mencari tahap hormon seks yang berbeza daripada ujian lelaki.

Adakah b12 membantu hormon?
Vitamin B12 untuk mengimbangkan hormon anda
B12 juga mempengaruhi kemampuan anda untuk membuat melatonin, hormon yang mengatur tidur nyenyak dan mencetuskan mekanisme pembaikan pada waktu malam.

Apakah penyebab utama ketidakseimbangan hormon?
Ketidakseimbangan hormon lebih kerap berlaku semasa akil baligh, haid, dan kehamilan. … Banyak ketidakseimbangan hormon disebabkan oleh faktor luaran, seperti tekanan atau ubat hormon. Walau bagaimanapun, ketidakseimbangan hormon juga disebabkan oleh sebarang keadaan perubatan yang memberi kesan atau melibatkan sistem endokrin atau kelenjar.

Tahukah Anda? Formula PrimaHerbs Haritaki Plus Sangat Berkesan Menyeimbangkan Paras Hormon Serta Memperbaiki Keseluruhan Sel Secara ‘Natural” dan Tanpa Kesan Sampingan.

Formula Primaherbs Haritaki Plus dihasilkan dari 2 bahan hebat yang dikenali sebagai T.Chibula (Mother Of Herbs) dan sejenis alga Athospira SP (King Of Food) yang terbukti secara saintifik mengandungi nutrien dan makanan paling lengkap untuk sel.

Kajian yang bermula pada tahun 2000 menggabungkan 2 bahan utama ini berjaya menghasilkan penemuan hebat membantu pemulihan lebih dari 41 penyakit ,meningkatkan tahap kesihatan,mengekalkan kecergasan manusia ,membuang toxin dan kolesterol serta menstabilkan hormon.Sangat berkesan menyingkirkan Toxin dan memulihkan masalah dalam tubuh manusia secara ‘natural’.


BAHAN 1:
Terminalia chebula Retz. (Combretaceae) adalah pokok bersaiz sederhana yang tumbuh di alam liar di seluruh India. T. chebula telah banyak digunakan dalam perubatan Ayurveda, Unani, dan homoeopati. Buah ini telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk ‘home remedy’terhadap pelbagai penyakit manusia sejak ratusan tahun dulu.

Banyak kajian dan journal terutamanya dari perubatan Ayurvedic membuktikan keberkesanan herba ini dalam menangani masalah kesihatan manusia termasuk berbagai penyakit yang disebabkan oleh serangan bakteria,virus dan fungal.Kajian juga membuktikan ia membantu merencat sel abnormal yang berkembang sebagai fibroid,ketumbuhan atau kanser dan berupaya mengawal gula dalam darah dan menyahtoksin racun /toksik dalam badan serta megeluarkan kolesterol dari tubuh manusia.Herba T.Chibula mempunyai fungsi khas dalam memperbaiki kalenjar yang menghasilkan hormon seterusnya membantu pengeluaran hormon secara normal dan seimbang.

Herba ini mendapat tumpuan para penyelidik kerana khasiat perubatannya yang mengandungi anti-oxidant,antibacterial,antifungal,anti-neoplastik,anti-viral,antidiabetic,anti inflammatory,cardio protective,immunomodulatory dan banyak lagi.(rujuk formula 1 KLIK SINI)Terdapat lebih 116 artikel/journal antarabangsa hasil penyelidikan berbagai Agensi di dunia.Namun fokus PrimaHerbs adalah kepada bio-efficacy dan phyto-pharmacological serta pemulihan sel.

BAHAN 2:

Athospira SP/ Spirulina (Folium)

Primaherbs mengandungi Spirulina yang merupakan organisma ringkas dan bersel tunggal yang mendapat nama daripada perkataan Latin iaitu ‘helix’ atau ‘lingkaran’ kerana ciri fizikalnya seperti satu lingkaran. Nama saintifiknya ialah Arthrospira Platensis dan tergolong dalam kelompok cyanobakteria.

Dipercayai sebagai tumbuhan hidup yang tertua di bumi, sudah wujud selama 3.6 bilion tahun. Alga biru-hijau ini diiktiraf secara global sebagai makanan semula jadi yang terunggul.

1. Kaya dengan Kepelbagaian Nutrisi dalam Nisbah yang Seimbang

Badan manusia memerlukan lebih daripada 60 jenis zat nutrien dari pemakanan harian untuk berfungsi secara optimum. Kekurangan salah satu zat nutrien mungkin akan menghadkan penyerapan zat nutrien penting lain. Dalam jangka panjang, ini akan menyebabkan ceraian rantaian nutrisi dalam badan.

Spirulina Organik kaya dengan 5 nutrisi utama seperti: protein, karbohidrat, asid lemak perlu, vitamin dan mineral serta lain-lain zat nutrien.

Ia juga mempunyai nisbah zat nutrien perlu yang seimbang untuk memaksimumkan penyerapan, menjadikannya salah satu suplemen yang paling seimbang dan lengkap di pasaran kini.

2. Nutrien Berkepekatan Tinggi

Spirulina Organik bukan sahaja mengandungi nutrien yang berbagai-bagai, ia juga mempunyai 6 nutrien komprehensif utama.

3. Alkali sepenuhnya

Keadaan badan yang beralkali mampu meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit dan membantu mengekalkan kesihatan selular. Justeru, kita perlu mengambil lebih banyak makanan seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan susu. Tetapi tahukah anda bahawa Spirulina Organik merupakan salah sejenis makanan yang paling beralkali?

4. Sumber Protein yang Tinggi dan Lengkap

Spirulina Organik mempunyai kandungan protein tertinggi berbanding makanan lain iaitu setinggi 70%. Spirulina Organik juga merupakan sumber protein yang paling senang dicerna, yakni 12 kali lebih banyak protein boleh guna berbanding daging!

Tambahan pula, kandungan proteinnya sangat lengkap dengan 8 jenis asid amino perlu dan berbeza sekali dengan makanan lain berasaskan tumbuhan yang kekurangan satu atau lebih asid amino tertentu. Ianya juga bebas daripada kolesterol, hormon pertumbuhan, antibiotik dan lemak tepu.

5. Tinggi Kandungan Antioksida

Spirulina Organik mempunyai keupayaan antioksida yang berkesan disebabkan tinggi kandungan SOD (Super Oxide Dismutase), sejenis nutrien anti-penuaan yang sangat berkesan.

6. Amat Senang Dicerna dan Diserap

Sebagai sejenis makanan sel tunggal dengan dinding sel yang lembut (membran nipis) yang diperbuat daripada gula kompleks, enzim dan protein, Spirulina Organik amat senang dicerna dan diserap berbanding sayur-sayuran, buah-buahan dan alga serta klorela. Ciri-ciri ini membuatkan Spirulina Organik amat sesuai untuk individu yang mempunyai masalah pencernaan yang tidak baik seperti kanak-kanak dan warga emas.

Herbs medicine (Perubatan Herba) ini melalui proses ujian yang rumit dan terbukti berkesan dan diiktiraf serta diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM).

1)Anda boleh melihat testimoni pengguna dengan klik disini.TESTIMONI

2)Cara penggunaan / pengambilan klik sini: CARA GUNA

3)Khasiat lain berkaitan Formula Primaherbs Haritaki Plus klik sini: FORMULA1 FORMULA2

Puluhan ribu pengguna dari seluruh dunia telah menggunakan Primaherbs Haritaki Plus.Mereka sangat berpuas hati dan ternyata sangat berkesan.Lebih menarik formula ini 100% natural,tiada bahan kimia,tiada steroid,tiada kesan sampingan malah pengguna mendapat nilai tambah yang luar biasa selain merawat masalah / penyakit utama mereka.

Secara keseluruhan Primaherbs Haritaki Plus dengan kandungan bahannya yang luar biasa dan diiktiraf dunia terbukti mampu membekalkan nutrien dan makanan sel yang lengkap.Kondisi ini sangat membantu sel untuk pulih atau terbina secara normal dan sihat seterusnya merencat gejala penyakit yang terhasil akibat gangguan atau kerosakan pada sel yang merupakan asas kepada binaan fizikal/tubuh manusia.T.Chibula yang berperanan sebagai perencat atau bahan aktif semulajadi menjadi pelengkap terbaik formula Primaherbs Haritaki Plus.Manafaat formula ini sangat luar biasa dan merupakan antara pilihan terbaik yang perlu diambil bagi mencegah dan merawat penyakit ,menyeimbangkan hormon yang berpengaruh dalam tubuh ,mengekalkan /meningkatkan kecergasan dan mengeluarkan toxin / kolesterol bahaya dari tubuh.Ramai yang telah mencuba Primaherbs sangat kagum dan merasai kelainannya, merasa lebih sihat dan menikmati hidup mereka dengan gembira.Anda pula bagaimana?

(Rujuk bahagian KHASIAT FORMULA 1 / FORMULA 2)