17)MEMBUANG KOLESTEROL

Kolesterol adalah zat lilin yang terdapat di dalam darah anda. Tubuh anda memerlukan kolesterol untuk membina sel-sel yang sihat, tetapi tahap kolesterol yang tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit jantung anda.

Dengan kolesterol tinggi, anda dapat mengembangkan simpanan lemak di saluran darah anda. Akhirnya, deposit ini tumbuh, menyukarkan darah yang cukup mengalir melalui arteri anda. Kadang-kadang, deposit tersebut pecah secara tiba-tiba dan membentuk gumpalan yang menyebabkan serangan jantung atau strok.

Kolesterol tinggi boleh diwarisi, namun selalunya adalah akibat amalan gaya hidup yang tidak sihat.Namun ianya boleh dicegah dan dirawat. Diet yang sihat, senaman teratur,ubatan dan herba tertentu dapat membantu mengurangkan kolesterol tinggi.


Gejala
Kolesterol tinggi tidak mempunyai gejala. Ujian darah adalah satu-satunya cara untuk mengesan jika anda memilikinya.

Anda perlu menjalani ujian kolesterol bagi mengenalpasti tahap anda. Kanak-kanak dan orang dewasa muda tanpa faktor risiko penyakit jantung biasanya diuji sekali antara usia 9 dan 11 dan sekali lagi antara usia 17 dan 19. Ujian untuk orang dewasa tanpa faktor risiko penyakit jantung biasanya dilakukan setiap lima tahun.

Sekiranya keputusan ujian anda tidak berada dalam julat yang diinginkan, anda mungkin disyorkan melalui ujian dgn yang lebih kerap.Anda juga mungkin dicadangkan utk ujian yang lebih kerap jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai kolesterol tinggi, penyakit jantung atau faktor risiko lain, seperti merokok, diabetes atau tekanan darah tinggi.


Punca
Kolesterol dibawa melalui darah anda dan melekat pada protein. Gabungan protein dan kolesterol ini disebut lipoprotein. Terdapat pelbagai jenis kolesterol, berdasarkan apa yang dibawa oleh lipoprotein. Mereka adalah:

Lipoprotein berketumpatan rendah (LDL). LDL, atau kolesterol “buruk”, mengangkut zarah kolesterol ke seluruh badan anda. Kolesterol LDL menumpuk di dinding arteri anda, menjadikannya keras dan sempit.
Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL). HDL, atau kolesterol “baik”, mengambil kolesterol berlebihan dan membawanya kembali ke hati anda.
Profil lipid juga biasanya mengukur trigliserida, sejenis lemak dalam darah. Mempunyai tahap trigliserida yang tinggi juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung anda.

Faktor yang boleh anda kawal – seperti tidak aktif, obesiti dan diet tidak sihat – menyumbang kepada kolesterol tinggi dan kolesterol HDL rendah. Faktor-faktor di luar kawalan anda mungkin juga berperanan. Contohnya, susunan genetik anda mungkin menghalang sel untuk membuang kolesterol LDL dari darah anda dengan berkesan atau menyebabkan hati anda menghasilkan kolesterol yang terlalu banyak.

Faktor-faktor risiko
Faktor-faktor yang dapat meningkatkan risiko kolesterol jahat termasuk:

Makanan tidak sihat. Makan lemak tepu, yang terdapat dalam produk haiwan, dan lemak trans, yang terdapat dalam beberapa biskut dan keropok yang dibakar secara komersial dan popcorn gelombang mikro, dapat meningkatkan kadar kolesterol anda. Makanan yang tinggi kolesterol, seperti daging merah dan produk tenusu penuh lemak, juga akan meningkatkan kolesterol anda.


Obesiti. Memiliki indeks jisim badan (BMI) 30 atau lebih tinggi meletakkan anda pada risiko kolesterol tinggi.
Kurang bersenam. Latihan/senaman membantu meningkatkan HDL tubuh anda, atau kolesterol “baik”, sambil meningkatkan ukuran zarah-zarah yang membentuk LDL anda, atau kolesterol “buruk”, yang menjadikannya kurang berbahaya.
Merokok. Merokok merosakkan dinding saluran darah anda, menjadikannya lebih mudah mengumpul deposit lemak. Merokok juga boleh menurunkan kadar HDL, atau kolesterol “baik”.
Umur. Kerana kimia badan anda berubah seiring bertambahnya usia, risiko kolesterol tinggi anda meningkat. Sebagai contoh, seiring bertambahnya usia, hati anda menjadi kurang mampu membuang kolesterol LDL.

Diabetes. Kandungan gula yang tinggi dalam darah menyumbang kepada tahap kolesterol berbahaya yang disebut lipoprotein berketumpatan sangat rendah (VLDL) dan kolesterol HDL yang lebih rendah. Gula yang tinggi dalam darah juga merosakkan lapisan arteri anda.
Komplikasi
Perkembangan aterosklerosis
Kolesterol tinggi boleh menyebabkan pengumpulan kolesterol berbahaya dan deposit lain di dinding arteri anda (aterosklerosis). Deposit ini (plak) boleh mengurangkan aliran darah melalui arteri anda, yang menyebabkan komplikasi, seperti:

Sakit dada. Sekiranya arteri yang membekalkan jantung anda dengan darah (arteri koronari) terjejas, anda mungkin mengalami sakit dada (angina) dan gejala penyakit arteri koronari yang lain.

Serangan jantung. Sekiranya plak terkoyak atau pecah, gumpalan darah dapat terbentuk di tempat pecah plak – menyekat aliran darah atau membebaskan dan menyumbat arteri ke hilir. Sekiranya aliran darah ke bahagian jantung anda berhenti, anda akan mengalami serangan jantung.
Pukulan. Mirip dengan serangan jantung, strok berlaku apabila gumpalan darah menyekat aliran darah ke bahagian otak anda.

Pencegahan
Perubahan gaya hidup sihat dapat menurunkan kolesterol anda dan boleh membantu mencegah anda daripada mengalami kolesterol tinggi. Untuk membantu mencegah kolesterol tinggi, anda boleh:

1)Makan makanan rendah garam yang menekankan buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian
2)Hadkan jumlah lemak haiwan dan gunakan lemak baik secara sederhana
3)Menurunkan berat badan tambahan dan mengekalkan berat badan yang sihat
4)Berhenti merokok
5)Bersenam pada hampir setiap hari dalam seminggu sekurang-kurangnya 30 minit
6)Mengelakkan minum alkohol
7)Menguruskan tekanan (stress) dan mengambil makanan tambahan yang mengandungi nutrien yang tinggi dan mempunyai fungsi membantu menyingkirkan kolesterol jahat (LDL) dari tubuh secara natural.

Apakah tahap kolesterol normal?
Tahap kolesterol untuk orang dewasa.
Jumlah tahap kolesterol kurang dari 200 miligram per desiliter (mg / dL) dianggap wajar bagi orang dewasa. Bacaan antara 200 dan 239 mg / dL dianggap tinggi batas dan bacaan 240 mg / dL ke atas dianggap tinggi. Tahap kolesterol LDL mestilah kurang dari 100 mg / dL.

Apakah tanda amaran kolesterol tinggi?
Anda mungkin mengalami simptom penyakit jantung, strok, atau aterosklerosis pada saluran darah lain, seperti sakit dada sebelah kiri, tekanan, atau kenyang; pening; gaya berjalan yang tidak stabil; percakapan yang tidak jelas; atau sakit di bahagian bawah kaki.

10 Soalan Utama Tentang Kolesterol Tinggi.

Anda mungkin didiagnosis dengan kolesterol tinggi atau tinggi jika hasil ujian darah anda menunjukkan:

Jumlah kolesterol lebih tinggi daripada 200 miligram per desiliter (mg / dL)
Kolesterol LDL (“buruk”) lebih tinggi daripada 100 mg / dL
Tahap trigliserida melebihi 150 mg / dL
Kolesterol HDL (“baik”) kurang daripada 60 mg / dL
Tetapi apakah maksud nombor ini untuk kesihatan anda?

Walaupun mempunyai kolesterol tinggi bukanlah sesuatu yang anda perhatikan sehari-hari, itu bermakna anda berisiko, atau mungkin sudah mempunyai, penyakit jantung – penyebab utama kematian bagi wanita dan lelaki di Amerika Syarikat .

Ingin mengetahui lebih lanjut? Berikut adalah jawapan bagi 10 soalan lazim mengenai kolesterol tinggi:

 1. Apa yang dilakukan oleh kolesterol tinggi kepada badan?
  Kolesterol tinggi boleh menyebabkan pengerasan dan penyempitan arteri, serta pengurangan atau penyekat aliran darah melaluinya kerana penumpukan plak – gabungan kolesterol, lemak, produk buangan sel anda, kalsium, dan fibrin (yang menyebabkan pembekuan darah).Kekurangan aliran darah ke otak atau jantung anda boleh menyebabkan strok atau serangan jantung.
 2. Siapa yang Mempengaruhi Kolesterol Tinggi?
  Kolesterol tinggi boleh mempengaruhi sesiapa sahaja pada usia berapa pun. Kira-kira 73 juta orang dewasa di Amerika Syarikat mempunyai kolesterol tinggi, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Tetapi ia juga boleh menjadi masalah bagi anak-anak ketika kolesterol tinggi dalam keluarga.
 3. Bolehkah Kolesterol Tinggi Menjadi Genetik?
  Ya. Kolesterol tinggi adalah genetik bagi kira-kira 1 dari 200 orang di Amerika Syarikat yang hidup dengan keadaan yang disebut keluarga hiperkolesterolemia (FH).

Malangnya, 90 peratus orang yang mempunyai FH tidak mengetahuinya. Pemeriksaan kolesterol tinggi adalah satu-satunya cara untuk mengenal pasti orang yang menghidap FH. Oleh kerana itu, semua kanak-kanak harus menjalani ujian saringan kolesterol sekali antara usia 9 dan 11 tahun.

Sekiranya tahap kolesterol LDL anda melebihi 100, itu dianggap tinggi. Tetapi jika lebih tinggi daripada 190, anda mungkin mewarisi FH, menurut kumpulan jantung terkemuka seperti AHA, American College of Cardiology, dan National Lipid Association. Sekiranya ibu bapa mempunyai hiperkolesterolemia keluarga, anda juga mempunyai kemungkinan 50% untuk menghidapinya. Mengetahui sama ada anda memilikinya – dan mendapatkan rawatan jika anda melakukannya – sangat penting, kerana mempunyai FH bermakna anda mempunyai risiko serangan jantung atau strok 20 kali lebih tinggi daripada orang yang tidak mewarisi kolesterol tinggi.

 1. Bolehkah Kolesterol Tinggi Membuat Anda Lelah?
  Tidak, kolesterol tinggi biasanya tidak menyebabkan keletihan. Tetapi ia boleh menyebabkan penyakit jantung, seperti penyakit mikrovaskular koroner. Dalam keadaan jantung ini, kolesterol LDL berlebihan bertambah sebagai plak di arteri kecil jantung anda, menyempitkan dan mengeraskannya. Ini mengurangkan aliran darah, yang boleh membuatkan anda merasa letih atau sesak nafas, serta menyebabkan sakit dada.

Sekiranya anda mengambil ubat statin untuk mengubati kolesterol tinggi, kemungkinan kesan sampingan termasuk gejala yang disebabkan oleh keletihan, seperti kehilangan ingatan, kealpaan, dan kekeliruan, menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA).

 1. Bolehkah Kolesterol Tinggi Menyebabkan Strok?
  Ya, jika anda mempunyai kolesterol tinggi, anda berisiko terkena stroke kerana kelebihan kolesterol yang beredar di dalam darah anda.

Kolesterol LDL menumpuk di arteri anda, di mana ia melambatkan atau menyekat aliran darah yang kaya dengan oksigen dan nutrien ke badan anda, termasuk otak anda. Apabila arteri sempit dan kaku, gumpalan darah boleh terbentuk dan menyebabkan strok akibat penyumbatan di otak.

Kira-kira 795,000 orang Amerika mengalami strok setiap tahun, dan 130,000 daripadanya membawa maut, menjadikan stroke sebagai penyebab kematian kelima, menurut American Stroke Association. Strok juga merupakan salah satu penyebab utama kecacatan di Amerika Syarikat, tetapi boleh dicegah; mengekalkan tahap kolesterol anda adalah salah satu cara untuk mengurangkan risiko anda.

 1. Adakah Kolesterol Tinggi Membuat Anda Rasa Teruk?
  Tidak. Bagi kebanyakan orang, kolesterol tinggi tidak mempunyai gejala sama sekali. Tetapi apabila ia menyebabkan penumpukan plak di arteri yang lebih besar di jantung anda, hasil penyakit arteri koronari, bersama dengan angina, sakit dada, aritmia (degupan jantung yang tidak teratur), dan sesak nafas boleh membuat anda kekurangan tenaga.

Penyakit arteri koronari, juga disebut penyakit jantung koronari, adalah penyakit jantung yang paling umum, tetapi banyak orang tidak mempunyai gejala sama sekali sehingga mereka mengalami serangan jantung, menurut CDC. Bagi mereka, serangan jantung adalah tanda pertama bahawa mereka hidup dengan kolesterol tinggi.

 1. Adakah Kolesterol Tinggi Menyebabkan Disfungsi Ereksi (ED)?
  Kolesterol tinggi sahaja tidak dianggap menyebabkan disfungsi ereksi, tetapi arteri yang tersumbat plak boleh menggangu aliran darah penting untuk ereksi.

“Kolesterol tinggi adalah aterogenik [menyebabkan aterosklerosis] dan boleh menyebabkan disfungsi ereksi atas dasar itu,” kata Seth J. Baum, MD, presiden Persatuan Amerika untuk Kardiologi Pencegahan dan pengarah kardiologi pencegahan wanita di Hospital Wilayah Boca Raton di Florida. “Ketika kita melihat pesakit dengan ED, kita harus mempertimbangkan tidak hanya gangguan kolesterol, tetapi juga bahagian tubuh yang lain mungkin menderita plak aterosklerotik. Jantung, bahagian bawah kaki, dan otak adalah kawasan yang biasanya kita kaji untuk mencari penyakit seperti itu. “

 1. Bolehkah Kolesterol Tinggi Menyebabkan Sakit Kepala atau Pening?
  Tidak. Kolesterol tinggi tidak menyebabkan gejala ini. Kadangkala ubat yang kita gunakan untuk mengubati kolesterol tinggi boleh menyebabkan kesan sampingan seperti itu. Contohnya, statin yang digunakan untuk menurunkan kolesterol boleh menyebabkan sakit kepala sebagai kesan sampingan pada sesetengah orang.
 2. Bilakah Kolesterol Tinggi Perlu Dirawat Dengan Ubat?
  Sekiranya anda mengalami serangan jantung atau didiagnosis dengan kolesterol tinggi yang diwarisi, anda mungkin perlu mencuba ubat atau ubat penurun kolesterol, selain berhati-hati dengan diet anda dan tetap aktif.
 1. Adakah Kolesterol Tinggi Keseluruhannya Memberi Kesan Buruk?
  Tidak semua kolesterol jahat. Tahap kolesterol HDL yang lebih tinggi – optimum 60 mg / dL atau lebih tinggi – dapat melindungi jantung anda dari penyakit, serangan jantung, dan strok.

Tetapi kolesterol total yang tinggi, dan kadar kolesterol LDL yang tinggi khususnya, membahayakan penyakit jantung, serangan jantung, dan strok. Semakin tinggi kolesterol LDL anda, semakin tinggi risiko anda.

Tahukah Anda Formula PrimaHerbs Haritaki Plus Sangat Berkesan Menyingkirkan Kolesterol Terutamanya (LDL) Serta Memperbaiki Keseluruhan Sel Secara ‘Natural” dan Tanpa Kesan Sampingan.

Formula Primaherbs Haritaki Plus dihasilkan dari 2 bahan hebat yang dikenali sebagai T.Chibula (Mother Of Herbs) dan sejenis alga Athospira SP (King Of Food) yang terbukti secara saintifik mengandungi nutrien dan makanan paling lengkap untuk sel.

Kajian yang bermula pada tahun 2000 menggabungkan 2 bahan utama ini berjaya menghasilkan penemuan hebat membantu pemulihan lebih dari 41 penyakit ,meningkatkan tahap kesihatan,mengekalkan kecergasan manusia ,membuang toxin dan kolesterol serta menstabilkan hormon.Sangat berkesan menyingkirkan kolesterol berlebihan dan memulihkan masalah dalam tubuh manusia secara ‘natural’.


BAHAN 1:
Terminalia chebula Retz. (Combretaceae) adalah pokok bersaiz sederhana yang tumbuh di alam liar di seluruh India. T. chebula telah banyak digunakan dalam perubatan Ayurveda, Unani, dan homoeopati. Buah ini telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk ‘home remedy’terhadap pelbagai penyakit manusia sejak ratusan tahun dulu.

Banyak kajian dan journal terutamanya dari perubatan Ayurvedic membuktikan keberkesanan herba ini dalam menangani masalah kesihatan manusia termasuk berbagai penyakit yang disebabkan oleh serangan bakteria,virus dan fungal.Kajian juga membuktikan ia membantu merencat sel abnormal yang berkembang sebagai fibroid,ketumbuhan atau kanser dan berupaya mengawal gula dalam darah dan menyahtoksin racun /toksik dalam badan serta megeluarkan kolesterol dari tubuh manusia.

Herba ini mendapat tumpuan para penyelidik kerana khasiat perubatannya yang mengandungi anti-oxidant,antibacterial,antifungal,anti-neoplastik,anti-viral,antidiabetic,anti inflammatory,cardio protective,immunomodulatory dan banyak lagi.(rujuk formula 1 KLIK SINI)Terdapat lebih 116 artikel/journal antarabangsa hasil penyelidikan berbagai Agensi di dunia.Namun fokus PrimaHerbs adalah kepada bio-efficacy dan phyto-pharmacological serta pemulihan sel.

BAHAN 2:

Athospira SP/ Spirulina (Folium)

Primaherbs mengandungi Spirulina yang merupakan organisma ringkas dan bersel tunggal yang mendapat nama daripada perkataan Latin iaitu ‘helix’ atau ‘lingkaran’ kerana ciri fizikalnya seperti satu lingkaran. Nama saintifiknya ialah Arthrospira Platensis dan tergolong dalam kelompok cyanobakteria.

Dipercayai sebagai tumbuhan hidup yang tertua di bumi, sudah wujud selama 3.6 bilion tahun. Alga biru-hijau ini diiktiraf secara global sebagai makanan semula jadi yang terunggul.

1. Kaya dengan Kepelbagaian Nutrisi dalam Nisbah yang Seimbang

Badan manusia memerlukan lebih daripada 60 jenis zat nutrien dari pemakanan harian untuk berfungsi secara optimum. Kekurangan salah satu zat nutrien mungkin akan menghadkan penyerapan zat nutrien penting lain. Dalam jangka panjang, ini akan menyebabkan ceraian rantaian nutrisi dalam badan.

Spirulina Organik kaya dengan 5 nutrisi utama seperti: protein, karbohidrat, asid lemak perlu, vitamin dan mineral serta lain-lain zat nutrien.

Ia juga mempunyai nisbah zat nutrien perlu yang seimbang untuk memaksimumkan penyerapan, menjadikannya salah satu suplemen yang paling seimbang dan lengkap di pasaran kini.

2. Nutrien Berkepekatan Tinggi

Spirulina Organik bukan sahaja mengandungi nutrien yang berbagai-bagai, ia juga mempunyai 6 nutrien komprehensif utama.

3. Alkali sepenuhnya

Keadaan badan yang beralkali mampu meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit dan membantu mengekalkan kesihatan selular. Justeru, kita perlu mengambil lebih banyak makanan seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan susu. Tetapi tahukah anda bahawa Spirulina Organik merupakan salah sejenis makanan yang paling beralkali?

4. Sumber Protein yang Tinggi dan Lengkap

Spirulina Organik mempunyai kandungan protein tertinggi berbanding makanan lain iaitu setinggi 70%. Spirulina Organik juga merupakan sumber protein yang paling senang dicerna, yakni 12 kali lebih banyak protein boleh guna berbanding daging!

Tambahan pula, kandungan proteinnya sangat lengkap dengan 8 jenis asid amino perlu dan berbeza sekali dengan makanan lain berasaskan tumbuhan yang kekurangan satu atau lebih asid amino tertentu. Ianya juga bebas daripada kolesterol, hormon pertumbuhan, antibiotik dan lemak tepu.

5. Tinggi Kandungan Antioksida

Spirulina Organik mempunyai keupayaan antioksida yang berkesan disebabkan tinggi kandungan SOD (Super Oxide Dismutase), sejenis nutrien anti-penuaan yang sangat berkesan.

6. Amat Senang Dicerna dan Diserap

Sebagai sejenis makanan sel tunggal dengan dinding sel yang lembut (membran nipis) yang diperbuat daripada gula kompleks, enzim dan protein, Spirulina Organik amat senang dicerna dan diserap berbanding sayur-sayuran, buah-buahan dan alga serta klorela. Ciri-ciri ini membuatkan Spirulina Organik amat sesuai untuk individu yang mempunyai masalah pencernaan yang tidak baik seperti kanak-kanak dan warga emas.

Herbs medicine (Perubatan Herba) ini melalui proses ujian yang rumit dan terbukti berkesan dan diiktiraf serta diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM).

1)Anda boleh melihat testimoni pengguna dengan klik disini.TESTIMONI

2)Cara penggunaan / pengambilan klik sini: CARA GUNA

3)Khasiat lain berkaitan Formula Primaherbs Haritaki Plus klik sini: FORMULA1 FORMULA2

Puluhan ribu pengguna dari seluruh dunia telah menggunakan Primaherbs Haritaki Plus.Mereka sangat berpuas hati dan ternyata sangat berkesan.Lebih menarik formula ini 100% natural,tiada bahan kimia,tiada steroid,tiada kesan sampingan malah pengguna mendapat nilai tambah yang luar biasa selain merawat masalah / penyakit utama mereka.

Secara keseluruhan Primaherbs Haritaki Plus dengan kandungan bahannya yang luar biasa dan diiktiraf dunia terbukti mampu membekalkan nutrien dan makanan sel yang lengkap.Kondisi ini sangat membantu sel untuk pulih atau terbina secara normal dan sihat seterusnya merencat gejala penyakit yang terhasil akibat gangguan atau kerosakan pada sel yang merupakan asas kepada binaan fizikal/tubuh manusia.T.Chibula yang berperanan sebagai perencat atau bahan aktif semulajadi menjadi pelengkap terbaik formula Primaherbs Haritaki Plus.Manafaat formula ini sangat luar biasa dan merupakan antara pilihan terbaik yang perlu diambil bagi mencegah dan merawat penyakit ,mengekalkan /meningkatkan kecergasan dan mengeluarkan toxin / kolesterol bahaya dari tubuh.Ramai yang telah mencuba Primaherbs sangat kagum dan merasai kelainannya, merasa lebih sihat dan menikmati hidup mereka dengan gembira.Anda pula bagaimana?

(Rujuk bahagian KHASIAT FORMULA 1 / FORMULA 2)